Dakikada 300 Milyar Kez ile Dünyanın En Hızlı Dönen Nesnesi Geliştirildi
Purdue Üniversitesi'nden araştırmacılar, dünyanın en hızlı dönen nesnesini geliştirmeyi başardı. Nano ölçekteki parçacık, lazer ışığının etkisiyle dakikada yüz milyarlarca kez dönebiliyor.
Purdue Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Temmuz 2018'de dakikada 60 milyar kez ile dünyanın en hızlı dönen parçacığını yapmıştı. Şimdi aynı ekip, yine aynı tekniği kullanarak kendi rekorunu kırdı ve 5 kat daha hızlı dönen yeni bir nano ölçekli rotor yarattı.
Yeni nesne, önceki versiyonunda olduğu gibi vakumda duran, dambıl şeklindeki bir silika nanoparçacık. Dönmeye ayarlandığında dakikada 300 milyar rpm'nin üzerine çıkabiliyor. Karşılaştırma yapabilmeniz açısından, diş hekimlerinin kullandığı matkapların yaklaşık 500.000 rpm'ye kadar çıktığı biliniyor. En hızlı dönen doğal nesneler ise atarca yıldızları ve dönüş hızları 43.000 rpm'ye kadar ulaşabiliyor.
dünyanın en hızlı dönen nesnesi
Rekor kıran nanoparçacık, üzerine iki lazer ışığının yansıtılmasıyla harekete geçiyor ve biri parçacığın yerinde sabit durmasını sağlarken diğeri döndürüyor. Işığı oluşturan fotonlar bir nesneye çarptığında, radyasyon basıncı olarak bilinen küçük bir kuvvet uyguluyor. Normalde bu kuvvet, gözle görülür bir etkiye sahip olamayacak kadar zayıf, ancak sürtünmenin büyük ölçüde ortadan kaldırıldığı vakumlu ortamda parçacık, rekor hıza ulaşabiliyor.
Alıntı
__________________ Kırk yılda bir gibisin... |