DENİZLİ KEBABINI KİMLER BİLİYOR
MEŞHUR DENİZLİ KEBABI ÇATALSIZ SERVİS EDİLİYOR
Denizli yöresine özgü olması ve geleneksel yöntemlerle servis edilmesiyle bilinen ‘Denizli Kebabı’ lezzetiyle turistlerin tercihleri arasında yer alıyor. Geçmişi yaklaşık 100 yıl öncesine dayanan ve Denizlili ustalar tarafından bugüne kadar getirilen Denizli Kebabı, ağırlıklı olarak tarihi Kaleiçi Çarşısı ile Bayramyeri Meydanı arasında yer alan lokantalar ile şehrin birçok bölgesindeki iş yerlerinde müşterilerin beğenisine sunuluyor. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
DENİZLİ KEBABI’NIN LEZZET SIRRI
Bölgede yetişen 1 yaşını geçmemiş erkek kuzu etinden yapılan ve elle yenilen kebaba lezzet veren özelliklerden biri de sakız ağacının kullanıldığı kara fırında pişirilmesi olarak biliniyor. Önce ikiye ardından da sekiz ya da on parçaya ayrılan kuzu, paslanmaz demirle iki tarafından şişleniyor.
Belli sıcaklığa gelen fırının sağ tarafındaki kalaylı iki bakır tavanın üzerindeki askılara önce kürek ardından fileto daha sonra da ön kol ve kaburga diziliyor. Fırının sol tarafında yanan ateşle sağ tarafındaki parça etler arasındaki boşluğa ise kuzu kelle bırakılır ve pişirilmeye bırakılıyor.
Denizli kebabının pişirme süresinde bir zamanı belirtilmez ancak bütün maharet ise ustanın deneyimiyle açıklanıyor. Pişen kebaplar, çift kefeli oturak teraziyle tartıldıktan sonra tahta üzerindeki pidenin üstüne yerleştirilip satırla kesilerek servis tabaklarına özenle yerleştirilir. Denizli kebabının lezzeti, kuzudaki yağ ve pişirilmesinden gelir ve yanında domates ile kuru soğan ikram ediliyor. Meşhur Denizli Kebabı’nı yemenin ise bir usulü var o da; çatal ve bıçaksız, yani elle yemek. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
“KEBABIMIZ ÇATALLA SERVİS EDİLMEZ”
Pamukkale ve çevresindeki tarihi yerleri görmeye gelen yerli ve yabancı turistler lezzeti ün yapmış kebabı tatmadan kentten ayrılmıyor. Kebap ustası Gürsel Basmacı, yaptığı açıklamada, bu lezzetin, taze kuzu etinin fırın ateşinde pişirilmesiyle oluştuğunu söyledi. Ustalık becerisinin yanı sıra fırının sıcaklık seviyesinin de çok önemli olduğunu dile getiren Basmacı; “Bu tatlı telaşımız, sabah erken saatlerde fırının yakılmasıyla başlar. Her şey bir özen ve süre içerisinde gerçekleştirilir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Kebap ortalama 2 buçuk saatte pişer ve kıvama gelir. Şu anda 1 kilo kebap 130 Lira’dan satışa sunuluyor. Etin çok önemli olduğunu belirtmek lazım. Denizli Kebabı’nın içine katkı girmesi mümkün değil. Kebabımız çatalla servis edilmez. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Şehre gelen yerli ve yabancı turistler kebap yemeden Denizli'den ayrılmaz. Son yıllarda bu rağbet arttı. |