18 Kasım 2019, 13:41
|
#1 |
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Erkekler neden romantik olmaz?
Dünyada hangi milletten olursa olsun tüm kadınlar, erkeklerin yeterince romantik olmamasından şikâyet eder ya da en azından ilişkinin ilk zamanlarında bir sürü romantik jest yapıp, bir süre sonra bunlara son verdiğini söyler. Fakat gerçek göz önünde olmasına rağmen, kadınlar filmlerde gösterilenle gerçek hayatı karıştırmaya devam ederler. Bu gerçek de erkeklerin aslında hiçbir zaman romantik olmadıkları ve olmayacaklarıdır. Tabi ki bu onların duygusuz olduğu anlamına da gelmiyor. Onların da kendine göre bir romantizm anlayışı elbette var ama bu her zaman kadınların beklentisine uymayabiliyor. Dolayısıyla bu farklı bakış açıları, kadınların romantizm konusunda partnerinden çoğu zaman umduğunu bulamaması anlamına geliyor. Hatta bu durum, bir süre sonra ilişkinin sonunu bile getirebiliyor.
Romantizm aslında oldukça göreceli bir kavram. Yani popüler kültürde gösterildiği gibi mum ışığı, güller ve güzel bir müzik romantik olmak anlamına gelmiyor. Dolayısıyla romantizm genellenemeyeceği gibi; erkeklerin de aynı şekilde genellenmemesi gerekiyor. Peki, ilişkilerde en sık yaşanan problemin romantizm olma sebebi neyden kaynaklanıyor? Erkekler neden romantik olamıyor? Gelin, önyargıları bir kenara bırakıp işin biraz da sosyolojik ve psikolojik boyutlarına bakalım…
Toplum ve aile erkeğin ilişkide davranışlarını belirliyor
Erkeklerin romantizm anlayışı o kadar çok şikâyet konusu olmuş ki; sosyologlar ve psikologların da içi rahat etmemiş anlaşılan ve bu konuda bir takım saptamalar yapmışlar. Bu saptamalara göre, erkeklerin romantik olamamasının sebebi çocukluk dönemine kadar uzanıyor. Erkek çocuk büyüme ve gelişme çağında toplum ve aile bireyleri tarafından ‘’güçlü, koruyucu, hâkim’’ gibi konumlara yerleştiriliyorlar. Yani karşı cinsle olan ilişkilerde, duygusal olarak ona bir koruyuculuk ve üstünlük psikolojisi aşılanıyor. Durum böyle olunca, ne kadar duygusal ve romantik olsalar da işin o kısmını kadına bırakıp kendilerini olmak zorunda hissettikleri koruyucu pozisyonunda yer alıyorlar.
Rol model olan yakın çevre erkeğin romantizme bakış açısını etkiliyor
Davranışlarıyla rol model olan baba, amca, dayı gibi kişiler; erkek çocuğunun ileride sevgilisine veya karısına nasıl davranacağını belirliyor. Yani hayatı boyunca babasının annesine tek bir güzel söylediğini görmeyen bir erkek çocuğunun sevgi pıtırcığı olması oldukça düşük bir ihtimal. Dolayısıyla bu şekilde büyüyen çocuklar sevgiyi göstermenin zayıf ve hatta ayıp bir şey olduğunu düşünüp; romantizmi zayıflık olarak görüyorlar.
Erkeklerin kadınlara oranla daha genel bir düşünce yapısına sahip olduğu da bilimsel olarak kanıtlandığı için romantik olmadıkları için suçlanmamaları gerekir. Yani kadınlar beyin yapıları gereği daha ayrıntıcı oluyor. Dolayısıyla birine normal gelen diğerine anormal geliyor. Bu yüzden romantik beklentilerin çok yüksek tutulmaması gerekiyor. Fakat bu, erkeğin ilişkide pasif bir rol üstleneceği anlamına da gelmiyor. Mum ışıklarıyla olmasa bile partnerini mutlu etmenin yollarını bir şekilde bulması gerekiyor.
alıntı |
| |