Çin’den Bilgi Paylaşımını Tamamen Değiştirecek Teknoloji
Bilişim sektörünün son dönemde yoğun şekilde odaklandığı iletişim hızı ve iletişimin güvenliği konusunda çeşitli alternatifler gündeme geliyor. Bu alternatifler arasında en güçlülerinden olan kuantum iletişim için de çalışmalar devam ediyor.
Çinli bilim insanları, bu alanda yapılan çalışmalarının sonucunda kuantum iletişimin önündeki engellerden birini kaldırmak için büyük aşama kaydetti. İçinde kuantum geçen her şey gibi çok küçük ölçekte çalışılan bu alanda ihtiyaç duyulan detektörler yakında hayatımıza girebilir.
Normal şartlar altında bilgiyi iletirken elektrik akımları ve sinyaller kullanıyoruz. Bu bilgiler ne yazık ki dışarıdan gelebilecek saldırılara açık oluyor. Kuantum iletişimde ise bilgiler tek bir fotona yüklenerek gönderiliyor. Bu bilgilerin şifresini çözmek ise sadece bilgileri alan cihazın yapabileceği bir şey.
Kuantum iletişim sayesinde fizik kuralları esnetilebiliyor. Böylece iletişim hem daha hızlı hem de daha verimli hale geliyor. Yine de bu sistemin bazı tehlikeli özellikleri bulunuyor. Birincisi tek bir fotonu tespit edip yakalamanın zorluğu, ikincisi de verinin hassasiyeti. Fotonlarla çevre arasındaki etkileşim ise bilginin bozulmasına neden oluyor.
Bilim insanlarının geliştirdiği yöntem sayesinde fotonlar önce bir uyduya sonra da dünyanın dört bir yanında nereye gönderilecekse oraya gönderiyor. Bu sayede bilginin atmosferden geçerken bozulması riski ortadan kaldırılıyor.
Peki bu yöntem tamamen güvenli mi? Hayır. Uzayın dört bir yanı da bilgiye zarar verebilecek başıboş enerji dalgalarıyla dolu. Bilim insanları da bu ortamda çalışabilecek foton detektörlerine ihtiyaç duyuyor.
Alinti |