Çiğ Gıda Diyeti
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Çiğ Gıda Diyeti Nedir?
Çiğ gıda diyetinin, uygulanan yönteme bağlı olarak, bizi mükemmel sağlığa ulaştıracak yol olması da, yetersiz beslenmeye sebep olması da mümkündür. Ulaşmayı hedeflememiz gereken nokta ise bu iki aşırı uç arasındaki çizginin ortalarında bir yerlerdedir. Bu diyeti fanatizm derecesinde savunan bazı insanlar, ağırlıklı olarak işlenmemiş bitkisel besinlerden oluşan çiğ gıda diyetinin, daha yağsız bir vücuda, daha pürüzsüz bir cilde ve yüksek enerji seviyesine sahip olmayı sağladığı konusunda ısrar ediyorlar. Ayrıca bu diyetin birçok hastalığın riskini ortadan kaldırdığını savunuyorlar.
Peki, çiğ gıda diyeti tam olarak nedir? Çiğ gıda diyeti uygulamak sağlıklı mı? Her insanın sürekli çiğ gıda tüketmesi mümkün mü? Çiğ gıda diyeti hakkındaki bu soruların ve daha fazlasının cevaplarını içeren bilgileri aşağıdaki yazımızda sizler için derledik.
Çiğ gıda diyetinin temel ilkeleri, pişmemiş, işlem görmemiş olabildiğince doğal ve aynı zamanda vücut için en sağlıklı bitkisel gıdaların tüketilmesini içermektedir. Çiğ gıda diyeti bir kilo verme planı değil, bir yaşam tarzı tercihidir.
Çiğ gıda diyetine alışabilmek kolay değildir. Çiğ gıda ile beslenen insanlar genellikle karıştırma, süzme, suyunu çıkarma, doğrama, rendeleme gibi işlemler için mutfakta çok fazla zaman harcamak durumunda kalırlar. Bunun sebebi, diyetin yüzde 75 oranında meyve ve sebze tüketimi gerektirmesidir. Çiğ gıda diyetinde tüketilmesi gereken başlıca gıdalar şunlardır:
Deniz yosunu
Brüksel lahanası
Filizlenmiş tohumlar
Kepekli tahıllar
Fasulye
Kurutulmuş meyveler
Fındık
Alkol, rafine şekerler ve kafein tüketimi yasaktır
Çiğ gıda diyeti uygulayan insanların çoğu hayvansal gıdalar tüketmeyen vejetaryenlerdir. Ancak bazıları çiğ yumurta, pastörize edilmemiş sütten yapılan peynir ve yemekler yiyebilirler.
Yemeklerin Hazırlanması
Çiğ Gıda Diyeti Yemekleri Nasıl Hazırlanır?
Çiğ gıda diyeti uygulayan kişiler yemeklerini geleneksel bir ocak veya fırın kullanarak hazırlamazlar. Sebzeleri kıtır haline getirmek ve kurutmak için yiyecek kurutucular kullanırlar. Yiyecek kurutucular ayrıca meyveleri, meyve kabuklarını kurutmakta ve diğer çiğ gıda tariflerini hazırlamakta kullanılır. İnternet üzerinde yapacağınız küçük bir araştırma ile çiğ gıda yemeklerinin tarif ve içerikleri ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz. Gıda kurutucular ıile çalışırlar, fakat sıcaklıklar 115 ila 118 derecenin üzerinde olamaz. Çiğ gıda diyeti uygulayan kişiler yüksek ısının, düzgün bir sindirim sağlanabilmesi için gerekli olan enzim ve vitaminlerin kaybolmasına sebep olduğuna inanmaktadırlar. Bazı sağlık kuruluşları bu iddialara karşı çıkmakta ve düzgün bir sindirim için gerekli olan enzimlerin, vücuda giren besinlerden elde edilmeyip, vücut tarafından üretildiğini savunmaktadırlar. Bu kuruluşlar ayrıca, 118 derecenin altında yemek pişirmenin, vücut için zararlı olabilecek bazı gıda kaynaklı bakterilerin ölmeden vücuda girmesine sebep olabileceğini savunmaktadırlar.
Çiğ Yemek Pişmiş Yemeğe Karşı
Çiğ Yemek Pişmiş Yemeğe Karşı
Tıp literatüründe, çiğ gıda diyetinin yetersiz olduğu düşünülüyor. Araştırmalar genellikle vejetaryenlik ve bitkisel gıdaların tüketilmesinin sağlığa faydaları ile düşük kolesterol ve uygun kan şekeri değerleri arasındaki bağlantıya odaklanmış durumdadırlar.
Yapılan birkaç araştırma sebzelerin fazla pişirilmesinin önemli besinlerin kaybedilmesine yol açtığı görüşünü destekliyor.
Araştırma sonuçlarından biri lahana, brüksel lahanası, brokoli, gibi turpgillerden olan sebzelerin çiğ tüketilmesinin mesane kanseri riskini azaltabileceğini gösterdi. Araştırmacılar turpgillerden olan sebzelerin pişirilmesinin, bu gıdaların yapısındaki, kanser hücrelerindeki proteinleri değiştiren ajanların etkisiz hale gelmesine yol açtığını saptadı. Hatta birkaç ay boyunca turpgillerin çiğ olarak tüketilmesinin, kanser oluşumu riskini azalttığına dair sonuçlar elde edildi.
Çiğ ve pişmiş gıdalar arasında karşılaştırma yapılan elli çalışmanın sonuçları üzerinde yapılan bir değerlendirme, çiğ sebze tüketiminin ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu ve mide kanseri riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.
Alıntı
__________________ Ruhum hep hayLaz kaLacak,
Üzgünüm hayat ßen " ßüyümeyeceğim.. " |