Vitiligo hastalığı tedavisi ve bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilmeniz gereken en doğru bilgiyi konunun uzmanı doktorlarımız sizler için anlatıyor.
Cildinde süt beyazı lekeler oluşmaya başlayan hastaların derisini eski görünümüne ve sağlığına ulaştırmak için çeşitli vitiligo tedavisi yöntemleri vardır.
İnsan vücudundaki deriye doğal rengini veren melanositleri uyarmak amacıyla fototerapi, excimer lazer (ışık tedavisi) hastalara en çok uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer alır. Oksidan stresini azaltmak için kullanılan antioksidanların yanı sıra otoimmuniteyi azaltmak içinde kullanılmaktadır.
Bulaşıcı olmayan cilt hastalığı vitiligo tedavisi sonucunda vücutta oluşan beyaz lekeler ve yamaları tekrar eski cilt renginize döndürmek amacıyla uygulanır. Hastalar bu cilt lekelerinin gerçekten geçmesini ve eski görünümlerine kavuşmaları istedikleri zaman doktorlar tarafından uygulanan tedavi yöntemleri çok etkili oluyor.
Hastaların kişisel durumları ve tedavi süreçlerine uyum sağlamaları doktorun hasta üzerinde uyguladığı tedavi yöntemini hızlandırır ve etkisini arttırır.
Vitiligo Tedavisi
Vitiligo hastalığı belirtileri ile cilt doktoruna görünen hastalar dermatolojik muayenede kullanılan Wood lambası sonucunda hastalığın tanısı konmaktadır.
Vitiligo tedavisi yöntemleri uygulanan hastalarda bünyenin uygulanan iyileştirmeye tepkisi değişiklik gösterebilmektedir. Doktorlar sıklıkta hastalar üzerinde aşağıdaki yöntemleri kullanırlar.
Çeşitli cilt ilaçları,
Işık tedavisi,
Lazer tedavisi,
Cilt kremleri,
Kortizon tedavisi,
Tacrolimus ilacı,
Khellin tedavisi,
Hastalığın boyutuna uygun farklı türde ilaçlar,
Dövme tedavisi,
Depigmentasyon tedavisi,
Güneş ışınlarından cildi korumaya yönelik kremler ve önlemler.
Bağışıklık sisteminden kaynaklanan sorunlar ile ortaya çıkan bu hastalığı önceden fark etmek ve önlemini almak oldukça zor olabiliyor.
Vitiligo kanser ve ölümcül bir hastalık değildir. Fakat hastalar genel olarak cildindeki değişikliğe alışamadıkları için psikolojik rahatsızlıklar yaşayabilirler.
Hastalık türünün herkes’de görünmemesi, hastalığı yaşayan kişinin içine kapanmasına yol açacak psikolojik sıkıntıları beraberinde getiriyor.
Vitiligo hastalığı bulaşıcı değildir ve basit bir deri hastalığıdır, hasta yakınlarının bu durum karşısında telaş yapmaması ve hastayı germemeleri gerekmektedir.
Hastalığın başlangıcı itibariyle deri renklerinde oluşan beyazlıklar hastanın acı çekmesini sağlayabilir. Tedavi yöntemleri sonucunda hasta eski görünümüne kavuşması olasıdır.
Hastalığın erken tanı konulması ile hastanın iyileşme evresi çok hızlanacaktır. Konunun uzman doktorları tarafından tedavi işlemi uygulanan hastalar kısa sürede büyük iyileşmeleri görebilirler.
Vitiligo Hastalığı Nedir ve Neden Olur?
Vitiligo hastalığı Latince “vitelius” kelimesinden gelmektedir. Türk halkı bu hastalığa ala yada alaca adını takmıştır. Bu bir deri hastalığıdır, hastanın cildinde beyaz lekeler hafif ağrılı bir şekilde oluşmaya başlar.
Ölümcül değildir fakat hasta üzerinde psikolojik etkisi fazla olduğu gözlemlenmiştir. Vitiligo tedavisi mevcuttur. Düzenli yapılan yöntemler sayesinde hasta eski cilt görünümüne kavuşabilir.
Melanosit adındaki hücrelerin zarar görmesi ile birlikte cilde rengini veren pigmentlerin üretimi azalıyor. Bu azalma sonucunda vücudun belli bölgelerinde değişik boyutlarda cilt üzerinde beyaz lekeler oluşmaya başlıyor.
Her hastada oluşan beyaz leke boyutu ve miktarı değişiklik gösterebilmektedir. Vitiligo tedavisi ve yöntemleri hastadan hastaya bu yüzden değişiklik gösterebiliyor.
~Kaynak : tedavisi.net