Giderek artan çöp problemi dünya için büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Bu problemi önlemek için farklı öneriler mevcut. Örneğin Japonya'nın Kamikatsu kasabası, hiç çöp üretmemeye çalışıyor.
Genellikle geri dönüşüm kutularında kâğıt, metal ve plastik olmak üzere 3 seçenek bulunuyor ancak Japonya’daki Kamikatsu kasabası için çöpleri ayırmak bu kadar basit değil. Şehrin sakinleri, çöplerini 45 farklı kategoriye ayırıyor. Kasaba, böylelikle 2020’ya kadar hiç atık üretmeyecek hâle gelmek istiyor. Çöp toplama servisinin olmadığı kasabanın 1.500 sakini çöplerini yerel bir tesise götürmek zorunda.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Çöpünü kasabının atık merkezine getiren 39 yaşındaki Naoko Yokoyama AFP’ye: “Evet, baya karmaşık ancak geçen yıl buraya taşındığımdan beri çevreye daha duyarlı biri oldum” şeklinde bir açıklama yaptı.
Bahsi geçen 45 kategori, yastıklardan diş fırçalarına kadar her şeyi kapsıyor. Kasaba, gelecek yıl bütün atıklarını geri dönüştürmeyi ve çöp fırınlarını hiçbir şey göndermemeyi amaçlıyor.
Birçok kategori olmasının yanı sıra plastik şişlerin ve plastik poşetlerin geri dönüştürülmeden önce yıkanıp kurulanması gerektiğinden bu işlem oldukça zor olabiliyor. Kasabanın çöp tesisinde her kategori için ayrı bir kutu var. Atıklar tek bir kategoriye sığmıyorsa, kasaba sakinlerinden atığı parçalarına ayırıp ilgili kutulara atması bekleniyor. Örneğin bir kasaba sakinin atmak istediği raf, metal ve odundan oluştuğu için bir çekiç yardımıyla odunu metalden ayırması gerekiyor.
Japonya’nın çoğu bölgesinde çöplerin ayrılması gerekiyor ancak sadece birkaç kategoride dolaysıyla evlerin üretmiş olduğu çoğu atık çöp fırınlarında yakılıyor.
2000 yılında gerçekleşen bir olaya kadar Kamikatsu, Japonya’nın diğer yerlerinde farksızdı. Kasabadan, çöp fırınlarından birinin kapatılması istendi. Bu nedenle kasabının çöplerini yollayabileceği sadece 1 tane çöp fırını kaldı ve kasabanın atıklarını komşu çöp fırınlarına yollayacak bütçesi yoktu. Bir kasaba görevlisi olan Midori Suga: “Eğer çöpleri yakamıyorsak hadi onları geri dönüştürelim. Bu yakmaktan daha ucuz” şeklinde bir fikrin ortaya atıldığını söyledi.
Kamikatsu hedefine ulaşmaya oldukça yakın. 2017’de üretilen 286 ton atığın %80’inini geri dönüştürmesiyle kasaba, %20’lik ülke ortalamasının oldukça üstünde.
webtekno