Öfkenizi nasıl kontrol ediyorsunuz?
Evde, okulda, İş yerimizde, arkadaş ortamımız da...Günlük hayatımızda elimizde olmadan öfkelendiğimiz , sinirlerimize hakim olamadığımız anlar olabiliyor. Öfke kişinin karakteristik bir özelliği veya bir davranış şekli değildir. Hayatımızın bir parçası olduğu gibi onunla nasıl başa çıkacağımızı ise zaman bize öğretir.
Öfkemizi kontrol altına alamadığımız anlarda ise hayatımızı bir anda zehir edebilir .Uğradığımız haksızlık , toplumsal baskı , hayal kırıklığı gibi birçok sebep öfkelenmemize neden olmaktadır.
Sinirli olduğunuz anlar da düşüncelerimiz Maalesef ki gerçeği yansıtmaz . Olaylar abartılabilir ve öfkemizin daha fazla büyümesine neden olur. Önemli olan ise kişinin kendini sakinleştirilmesi olaylara daha mantıklı bakmaya çalışabilmesidir . Öfkemizi kontrol altına alabilmenin en önemli maddesi mantıkdır. Olaylar karşısında "Eyvah..! her şey alt üst oldu" .. yerine "Neden kızdığımı biliyorum.. fakat dünyanın sonu değil ve sinirlenmem bu olayın yaşandığı gerçeğini değiştirmez"..diyebilmek çok önemlidir. Sinirlerimizi bozan şeylere odaklanmak yerine daha çözüm odaklı olup , bu durumla nasıl başa çıkacağına odaklamamız her zaman daha doğrudur . Olaylar karşısında öfkelenmek yerine iletişim becerilerimizi geliştirmeye çalışmalıyız.. Çünkü karşımızdaki kişilerle doğru iletişim kurduğumuzda öfkelenme olasılığımız epeyce azalacaktır.
Öfke kontrolü sorunu yaşayan ve bu sorunu cevresindekilere yansıtan insanlar muhakkak profosyonel bir destek almalı diye düşünüyorum . Kişinin hem kendi sağlığı hem çevresindekilerin sağlığı için duygularını kontrol edebilmeli ve Öfkeli anlarında kendini sakinleştirebilmelidir.
Peki Sizler çevrenizdeki insanlara veya kendimize zarar vermeden öfkenizi nasıl kontrol ediyoruz ?
__________________ Ruhum hep hayLaz kaLacak,
Üzgünüm hayat ßen " ßüyümeyeceğim.. " |