Gıda Mühendisi Melek Yılmaz, İnsan ve Hayat Dergisi’nin Haziran sayısında yer alan araştırmasında, hurmanın sıra dışı özellikleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Kolesterol muhteva etmemekle beraber vücut çalışması için elzem olan 15 farklı mineral, A vitamini, C vitamini, B vitamini türevleri, folik asit, karbonhidrat, lif ve protein içermektedir. Bu haliyle hurma, bilim kurgu filmlerinde insanların günlük besin ihtiyacını tek başına karşılayan kapsüllerden farksızdır. Bir insan sadece hurma yiyerek ve su içerek hayatını devam ettirebilir.
Kırmızı etin iki katı enerji verir
100 gr yağsız kırmızı et yaklaşık 150 kalori, 100 gr hamsi 108 kalori, 100 gr palamut 160 kaloridir. 100 gr hurma ise yaklaşık 300 kaloridir. Görüldüğü gibi hurma, aynı miktardaki kırmızı etin 2 katı, balık etinin 2-3 katı kadar enerji vermektedir. Bu haliyle hurma tam bir enerji deposudur ve ağır işlerde çalışan, yorgunluk, halsizlik hisseden kişiler için oldukça faydalıdır.
Vitamin hapı yerine hurma
Hurma, özellikle son zamanlarda yaygınlaşan vitamin ve enerji takviyesi yapay suplemanların (vitamin ve mineral takviyesi ilaçlar) doğal halidir. Dolayısıyla supleman takviyesi yerine hurma yemek çok daha sağlıklıdır. Gebelikte annenin bebeği ve kendisi için vitamin ve mineral ihtiyacı artmakta ve gebelerin yüzde 90’ı supleman takviyesi kullanmaktadır. Oysa hurma ayrı ayrı kullanılan yapay suplemanların hepsinin içerdiği vitamin ve mineralleri doğal yoldan karşılayabilmektedir.
Doğal demir ilacı
Yoğun demir oranıyla anemi (kansızlık) hastalığını tedavi eden doğal bir demir ilacıdır. 5 adet hurma, bir kadının günlük demir ihtiyacının yüzde 11’ini karşılayabilir. Özellikle anne karnındaki bebeğin “nöral tüp defekti”ne karşı korunması için yeterli miktarda olması gereken folik asit (folat) vitamini hurmada bolca bulunmaktadır.
Sütü az anneler hurma yesin
Oksitosin, doğumda kas kasılmasını uyaran bir hormondur. Modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı ilaç olarak kullanılır. Hurmada bolca oksitosin bulunur ve bu hormon doğumdan sonra süt salınımını da uyardığından emziren annelerin süt salgısını arttırmaları için hurma yemeleri son derece uygundur. Hurma diğer meyvelere oranla yoğun miktarda lif içerir. Lif, sindirim sisteminin sağlığı için en önemli besin maddelerindendir. Lifli besinler bağırsakların artık maddelerden arınmasını, bağırsak hücrelerinin kanserden korunmasını, hazmın kolaylaşmasını sağlar. 100 gr (5-6 adet) hurma günlük lif ihtiyacının yüzde 30’unu tek başına karşılayabilmektedir.
Kalp krizine karşı koruyucu
Araştırmalar, sinirleri güçlendiren B6 vitamini ve magnezyum mineralinin hurmada yüksek miktarda bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. B6, sinir vitamini olarak adlandırılır. Vücutta magnezyum minerali ile birlikte çalışır ve kasların çalışmasında önemli rol oynar. Bu sayede kalp krizine karşı koruyucudur.
Kanserden korur
Araştırmalar, sinirleri güçlendiren B6 vitamini ve magnezyum mineralinin hurmada yüksek miktarda bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. B6, sinir vitamini olarak adlandırılır. Vücutta magnezyum minerali ile birlikte çalışır ve kasların çalışmasında önemli rol oynar. Bu sayede kalp krizine karşı koruyucudur. Hurmanın içerdiği selenyum minerali antioksidan bir mineraldir. Ciddi bir kanser koruyucudur ve yine antioksidan bir vitamin olan E vitamininin de vücutta işlev görmesi için gereklidir. Arap ülkelerinde kanser insidansının/vakasının düşük olması, hurmanın fazla olması ve yenilmesi ile alakalıdır.
Açken yenilmeli
Hurmanın vücutta en yüksek oranda kullanılabilmesi için aç iken yenilmesi daha uygundur. Gün içinde aç karna 5 adet hurma 1 porsiyon meyve değişimi olarak diyette tercih edilebilir. Çocuk, ergen, yetişkin, yaşlı, erkek, kadın bütün gruplar için yenilmesi uygun ve faydalıdır.”
Kurutulmuş 100 gr hurmanın besin değeri
Kalori: 300,4 kcal
Karbonhidrat: 72,9 gr
Protein: 2,2 gr
Kolesterol: 0
Lif (posa): 9,3 gr
A vitamini: 0,5 gr
B1 vitamini: 0,1 mg
B2 vitamini: 0,1 mg
B3 vitamini: 2,2 mg
B6 vitamini: 0,153 mg
B9 vitamini (Folik Asit) : 24,9 mcg
C vitamini: 3 mg
Kalsiyum (Ca): 59 mg
Demir (Fe : 3 mg
Fosfor (P): 63 mg
Sodyum (Na): 5,4 mg
Potasyum (K): 700 mg
Magnezyum (Mg): 58 mg
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş, hurmayı düzenli olarak tüketmeniz için 10 önemli nedeni anlattı
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurma genellikle iftar atıştırmalığı olarak tüketilen bir besin. Aslında hurma sadece Ramazan’da değil, yılın her ayında sofralarımızda bulunması gereken besinler arasında yer alıyor. Çünkü başta sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum olmak üzere birçok mineral ile vitamin içermesiyle sağlığımız üzerinde pek çok önemli fayda sağlıyor. Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş, 100 gr hurmanın ortalama 277 kalori içerdiğini belirterek, “4 adet hurma 1 porsiyon meyve miktarına denk geliyor ve ortalama 60 kalori içeriyor. Dolayısıyla, vitamin ve minerallerden zengin bu lezzetli besini yine de kontrollü tüketmekte fayda var.” diyor.
Cildi güzelleştiriyor
Hurmanın antioksidan içeriği hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Bu sayede dokusu yenilenen cilt daha genç bir görünüme kavuşuyor. B vitamininden de zengin olan hurma, bu özelliğiyle cilt üzerinde oluşan tahriş ve yaraların hızla iyileşmesinde yararlı oluyor. Cildin ihtiyacı olan nemi de sağlayarak daha elastiki bir yapıya sahip olmasına katkıda bulunuyor.
Sindirim sistemini düzenliyor
100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma yüksek lifli meyvelerin başında geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkili oluyor. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltıyor.
Gözlerimizin dostu
Hurma gözlerimizin dostu olan beta karotenden zengin bir besin. Beta Karoten gözlerin daha sağlıklı olmasını sağlayarak gece körlüğü gibi rahatsızlıkların oluşum riskini azaltıyor. Bir diğer yönden de katarakt oluşumunu geciktiriyor.
Kemikleri güçlendiriyor
Kalsiyum ve fosfattan zengin olan hurma güçlü kemik oluşumu sağlıyor. Kemik yumuşaması, kemik erimesi gibi çeşitli vitamin ve minerallerin eksikliklerinden dolayı gelişebilecek kemik hastalıklarının önlenmesinde etkili oluyor.
İşte saymakla bitmeyen hurmanın diğer faydaları; - Kolon, göğüs ve rahim kanserine karşı koruyucudur,
- Karaciğeri güçlendirir,
- Kolesterolü düşürür,
- Kalp ve damar hastalıklarından korur,
- Sindirim sistemini düzenler, ülsere karşı tedavi edicidir,
- İshali keser,
- Kan yapıcıdır,
- Bronşit ve soğuk algınlığını tedavi edicidir,
- Emziren annelerin sütünün çoğalmasını sağlar,
- İçerisinde barındırdığı B1 ve B2 vitaminleri sayesinde zihni ve sinir sistemini rahatlatır,
- Cildi besler ve yaşlanmayı geciktirir,
- Bebeklerin beyin gelişimine katkı sağlar,