Sperm mıknatısı nedir?
Sperm mıknatısı nedir?
Tüp bebek tedavisine yardımcı uygulamalardan biri olarak kabul edilen ‘sperm mıknatısı’ uygulaması hakkında merak edilenler
Sperm mıknatısı nedir?
Sperm mıknatısı olarak bilinen Sperm Hyaluronan Binding Assay (kısaca HBA), spermin yumurtayı dölleme kabiliyetini ölçen bir tür testtir.
Kadınların yumurtalıklarında üretilen yumurta hücrelerinin çevresi, hyaluronan adı verilen yüksek molekül ağırlıklı bir madde ile çevrilidir. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, bu maddenin spermlerin yumurtayla buluşup döllenmeyi mümkün kılmasını önemli ölçüde etkilediğini ortaya koydu. HBA (sperm mıknatısı testi) ile erkekten alınan sperm örneği incelenmekte ve hyaluronan maddesine bağlanabilen hareketli spermlerin miktarı tespit edilmektedir. Bu sayede elde edilen ve ‘HBA skoru’ olarak adlandırılan veri, sperm kalitesinin doğurganlık üzerindeki etkisini de tespit etmeye yardımcı olmaktadır.
Sperm mıknatısı ne işe yarar?
Sperm mıknatısı yöntemi ile HBA skorunun ölçülmesi, erkeğe bağlı kısırlık vakalarında gebelik şansını arttırmaya yönelik yapılan uygulamalardan bir tanesidir. Bu ölçümler sayesinde sperm olgunluğu, kromozomal yapı ve şekil anormallikleri de gözlemlenebilmektedir. Bu sayede test sırasında özel bir protein ile ayrıştırılmış olan spermler arasında güçlü olanlar seçilerek, sağlıklı bir embriyonun döllenmesi şansı arttırılmış olur.
Sperm mıknatısı yöntemi nasıl uygulanır?
Sperm mıknatısı yöntemini uygulamak için öncelikle uygun bir ortamda erkekten meni örneği alınır ve bu örnek, hazır bir HBA kitindeki cam kesitin üzerine yerleştirilir. Burada yaklaşık 20 dakika kadar bekletilen örnek, HBA kitinde hazır bulunan hyaluronan maddesine tutunan veya tutunmayan sperm hücresi sayısına bakılarak değerlendirilir. Döllenme yeteneği fazla olan spermler, HBA skoru ile belirlenmiş olur.
Sperm mıknatısının faydaları nelerdir?
HBA testi, öncelikle sperm kalitesini belirlemeyi kolaylaştırdığı için döllenme ihtimalini tahmin etmek için gerekli bilgileri edinmeyi sağlar.
Özellikle birkaç sefer tüp bebek tedavisi denemiş ve gebelik şansı yakalayamamış çiftlerde uygulandığında, kısırlığa neden olan sorunların daha detaylı bir şekilde analiz edilmesi mümkün olabilmektedir.
Sperm mıknatısı ile yavaş ve şekil bozukluğuna sahip spermler ayırt edilerek kromozomal olarak da daha sağlıklı yapıda spermler kullanılarak yumurtanın döllenmesi sağlanabiliyor.
Gebelik oluşumu ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar, tüp bebek başarısızlıklarının büyük oranda embriyo aşamasından sonra gerçekleştiğini ortaya koyuyor. O nedenle kaliteli ve sağlıklı spermlerin tespit edilebilmesi, embriyo aşamasında da kolaylık sağlayabiliyor.
Her ne kadar sperm mıknatısı uygulamaları ile ilgili daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyulduğu aşikar olsa da, tüp bebek tedavisinde bu yöntemden yararlanıp yararlanamayacağınızı öğrenmek için tüp bebek uzmanınıza danışmaktan çekinmeyin.
__________________ Al Beyin Kafana Sokarsın |