Tırnak batması nedir? Nasıl tedavi edilir? Tırnak bakımı, hemen herkes için merak edilenler arasında yer alır. Çoğu insanın karşılaştığı tırnak batması sorun ise oldukça araştırılıyor. Peki tırnak batması yaşayanlar ne yapmalı? Tırnak batması tedavisi nasıl olur?
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
El ve ayaklarda oluşan tırnak batmalarının tedavisi nasıl olur? Herkesin merakla araştırdığı tırnak batması oldukça rahatsız eder. Genellikle rahatsız ayakkabı, yanlış tırnak kesme ve kalıtsal nedenlere bağlı olarak görülen tırnak batması nasıl geçer?
TIRNAK BATMASININ NEDENLERİ
Rahatsız ve sıkan ayakkabılar; tırnak batmasının en büyük nedenlerinden biri ayağı hem rahatsız eden hem de ayak tırnak şeklini bozan sıkı, topuklu, sivri uçlu ayakkabılardır. Bunun için ayak tırnağınızı sıkıştırmayacak ön tarafı rahat ayakkabılar giymeniz önerilir.
Yanlış tırnak kesimi; tırnakların yuvarlak ve gömük şekilde derin kesilmesi, aynı şekilde tırnağın deri altına doğru büyümesine neden olur. .
Pedikür; Yanlış uygulanan ve alelade yerlerde yapılan pedikür, tırnağın enfeksiyon kapmasına ve sonrasında batık yaşanmasına neden olur.
Yaralanmalar; tırnağın darbe alması ve zedelenmesi sonucu da tırnak batması görülür. Özellikle futbol oynayanların ve koşucuların sıklıkla karşılaştığı bir durumdur.
Genetik durum; eğer ailede tırnak batığı problemiyle yaşayan kşi/kişiler varsa, siz de tırnak batması sorunu ile karşılaşabilirsiniz
Enfeksiyon; tırnakta bulunan mantar
vb. enfeksiyonlar tırnak yapısının kalınlaşması ve genişlemesi sonucu batık görülmesine neden olabilir.
Kemik yapısı; kimi insanların tırnakları normalden daha yuvarlak ya da tırnak kemiği normalden daha çıkık olabilmektedir. Bu da tırnak batmasına sebep olmaktadır.
TIRNAK BATMASI NASIL GEÇER?
Eğer tırnak batmasının erken safhasındaysanız, evde uygulayacağınız tedavi yöntemleri ile cerrahi müdahaleye gerek kalmadan iyileştirici ve enfeksiyonu önleyici olma konusunda başarılı olabilir.
Ayağınızı sıcak suda günde 4 kez bekletin. Ayağınızı bekleteceğiniz suya sabun, tuz ya da antibakteriyel ilaçlar eklemenize gerek yoktur.
İltihaplanmış bölge de dahil olmak üzere ayağınızı günde 2 kez sabunlu suyla iyice yıkayın. Günün geri kalan kısmında ayağınızın temiz ve kuru kalmasına özen gösterin.
Yüksek topuklu ayakkabılar ya da dar kalıplı sıkı ayakkabılar giymekten uzak durun. Tırnak batması geçene kadar sandalet gibi rahat ve açık ayakkabılar giymeyi değerlendirebilirsiniz.
ALINTI