Bilgisayar Oyunlarının Insan Psikolojisi Üzerine Olumlu Etkileri
Kanada’da psikoloji üzerine uzmanlaşmış olan Dr. Romeo Vitelli’nin psikoloji ile ilgili çalışmalar yayınlayan Psychologytoday adlı internet sitesinde 2014 senesinde çıkan yazısında bilgisayar oyunlarının insan psikolojisi üzerindeki pozitif etkileri irdelendi. Dr. Romeo Vitelli’nin derlediği ve çeşitli araştırmalara dayanan bu çalışmanın 4 anne başlıktan oluştuğu gözlemlenmektedir.Araştırmalara göre bilgisayar oyunlarının insanların psikolojileri üzerinde bilişsel gelişme, motivasyon, duygular ve sosyallik yönlerine pozitif etkileri olağan . Özellikle 3d oyunlar dünyasının, tüm dünyada gençlerin günlük hayatının bir parçası haline gelmekde olduğu düşünülürse bu pozitif etkilerin neler olduğunu bilmek ehemmiyet kazanmaktadır.
Birçok araştırmada kaba kuvvet içeren oyunların insanların davranışları üzerinde olumsuz etkileri irdelenmiştir. İnsanlarda agresifliği arttırma gibi bir etkiyi ortaya çıkaran bu araştırmalardan ayrı olarak bu yazımızda bilgisayar oyunlarının pozitif etkilerinin de var olduğunu ve bunların ne olduğu konusuna değineceğiz.
Bilişsel Gelişme
Aksiyon oyunları üzerine gercekleşen çalışmalar gösteriyor ki bu tür oyunlar, zihinsel rotasyon yetenekleri, daha hızlı ve daha doğru hale gelen dikkat tahsisi ve görsel işlem yapabilme hususunda yüksek başarıyı birlikteliğinde getiriyor. Mekansal beceriler bilgisayar oyunları ile çok fazla daha hızlı öğreniliyor. Oyunlardaki bilişsel avantajlar beyin hücrelerinin işlenmesinde, dikkat fonksiyonlarının gelişmesinde ve doku tanıma yetenekleri hususunda çok büyük fayda sağlıyor. Özellikle araştırma sonuçları hedef vurma türündeki aksiyon oyunları, daha karışık bir yapıya sahip olan bulmaca oyunları ya da role yapma oyunlarından daha çok daha yüksek bilişsel yararlar içermektedir. Bulmaca oyunları da genç insanların problem çözme yeteneklerini geliştirirken interaktif oyunlar yaratıcılığa destek oluyor.
Motivasyon Sağlıyor
Özel görevleri ve seviyelerle oyunculara hedefler mümkün kılan bilgisayar oyunları, oyuncuların hedeflere ulaşmasıyla beraber onlara özgüven sağlıyor ve kararlılığın önemini insanlara aşılıyor. Birçok tecrübe ile geçilen bir görev, insan psikolojisine azmin gücünü gösteriyor. Görevi yapmak için harekete önceki oyuncular hedef ile aralarında var olan sorunları çözme hususunda kendilerini geliştiriyor ve bu da zeka ve kabiliyet gelişimine neden oluyor.
Pozitif DuygularBirçok oyuncuya göre bilgisayar oyunları mutluluk vermekte ve morallerinin artmasında muavin olmaktadır. Gerçek dünyanın stresini azaltması ve pozitif duyguların gelişmesine neden olmasından dolayı oyun oynama olgusu vatandaşlar üzerinde duygusal açıdan pozitif etkiye sahip. Claremont Graduate Üniversitesinde psikoloji profesörü olan Mihaly Csikszentmihalyi’nin geliştirdiği Flow (akış) konseptine göre oyun oynayan insanların oynamayanlara oranla kişisel endişelerinden daha arınmış davranışlar sergilediği belli oldu .
Sosyalliği Arttırıyor
Özellikle nihayet senelerde ortaya çıkan çok fazla oyunculu Online oyunlar, oyuncuların gerçek oyuncularla etkileşime girmesini ön plana çıkarmaktadır. Bu da birden fazla kişinin arkadaşlar edinmesine ve sosyalliğinin artmasına neden olmaktadır. Birçok Online oyunun gerçek etkinliklerde bir araya gelmesiyle oyuncuların sosyal kimlikleri de pozitif bir ivme kazanmaktadır. Bu da oyun oynamanın sosyalliğe katkılarını gösterir niteliktedir.
Oyunların artık çok fazla geniş bir çerçevede değerlendirildiği ve konumlandırıldığı bir dünyada yaşamaktayız. Elimizdeki iOS ya da Android tabanlı akıllı telefonlardan Sosyal Medya Sitesi Facebook gibi sosyal ağlara, PlayStation ya da Xbox gibi oyun konsollarından masaüstü bilgisayar oyunlarına, Oyun Gemisi gibi Flash oyun portallarından Oculus Rift gibi gelişmiş teknolojilere kadar devasa bir oyun dünyası insanları eğlendirmeye devam etmektedir. Bu dev dünyanın eğlendirmenin beraberinde bir takım yararları da olduğu görüldüğü üzere her önceki gün araştırmalarla kanıtlanmaktadır. Elbette dengeli olmak şartıyla oyun oynamanın insan psikoloji üzerindeki yararları inkar edilemeyecek bir gerçeklik taşımaktadır. |