Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Kasım 2018, 12:07   #1
Çevrimdışı
PySSyCaT
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Robotu kim buldu






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


ilk robotu kim yaptı

Robotlar özellikle sanayi üretiminde daha önceleri insanların el becerisi ve kas gücüyle yaptıkları işleri yapmaya yarayan otomatik makinalardır. Ticari ve endüstriyel robotlar artık işleri daha ucuza, insanlara göre daha fazla doğruluk ve güvenilirlik ile gerçekleştirmektedir. Robotlar, insanlar için uygun olmayan için pis, tehlikeli veya radyasyon bulunan işler için kullanılmaktadır.


Robotlar imalat, montaj ve paketleme, nakliye, yer ve uzay araştırmaları, ameliyat, silahlar, laboratuar araştırmaları, tüketici ve endüstriyel malların seri üretimi için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Mekanik insan benzeri figürlerin antik Yunanistan’da var olduğunu gösteren kanıtlar bulunmaktadır. Yapay bir adam yani robot kavramı, 19. yüzyılın başlarından beri kurgu eserlerinde yer almaktadır. Bu ilk hayali fikirler ve düşüncelerin gerçeğe dönüşmeye başlaması, robotik devrimin şafağı 1950’lerde ciddiyetle başlamıştır.

İlk Robotu kim icat etti

İlk dijital olarak çalıştırılan ve programlanabilir robot, 1954’te George Devol tarafından icat edildi. Bu icat modern robot endüstrisinin temelini attı.

En Eski Robot

M.Ö. 270 civarında antik Yunanistanda yaşayan mühendis Ctesibius, otomatik hareketli figürlü su saatleri inşaa etti. Yunan matematikçi Tarentumlu Archytas, buharla yönlendirilen “The Pigeon – Güvercin” adlı bir mekanik kuş icat ettiğini iddia etti. İskenderiyeli Hero (MS 10-70) nun, kanat çırpan, su içen ve uçan kuşlar yaptığı ve otomasyon alanında, bir çok yenilik yaptığı söylenmektedir.

Eski Çin’de, M.Ö. 3. yüzyılda yazılmış olan metinde, Çu’nun Kralı Mu zamanında Yan Shi tarafından insan boyunda ve şeklinde mekanik olarak hareket eden bir figür olan “artificer” yapıldığı yer almaktadır.

Diyarbakır Sultanı Artukoğlu Nasreddîn’e hizmet etmiş olan akademisyen, mucit, makine mühendisi, zanaatkar, sanatçı ve matematikçi, İsmail El Cezeri (Cizreli Ebu’l-İz) adındaki bir Türk bilgini, suyun akıcılığından ve ağırlığından faydalanarak çeşitli otomatik sistemler yapmıştır.

Robotik Teorisi ve Bilim Kurgu

Yazarlar ve vizyonerler günlük hayatta robotların yer aldığı bir dünya öngörüyorlardı. 1818’de Mary Shelley, “Frankenstein” ı yazdı; korkunç bir yapay yaşam biçimi, deli ama parlak bir bilim adamı Dr. Frankenstein o dönemde yazılan en ünlü bilim kurgu eseridir.

100 yıl sonra, Çek yazar Karel Capek, robot terimini 1921 de yazdığı “R.U.R” veya “Rossum’un Evrensel Robotları” adlı oyununda kullandı. Oyunun konusu basit ve dehşet vericiydi, Bir adam robot yapıyor ve robot adamı öldürüyordu.

1927’de Fritz Lang’ın “Metropolis” filmi yayınlandı. İnsansı robot olan Maschinenmensch (“makine-insan”) bir filmde o zamana kadar gösterilen ilk robot oldu.

Bilim kurgu yazarı ve fütürist Isaac Asimov, 1941’de robot teknolojisini tanımlamak için “robotik” kelimesini kullandı ve güçlü bir robot endüstrisinin yükselişini öngördü. Asimov, Yapay Zeka’nın ortaya çıkaracağı soruları ortadan kaldıracak, robotlar hakkında “Üç Robotik Yasası” içeren “Runaround” adlı bir hikaye yazdı.

1948’de Norbert Wiener, yapay zeka araştırmalarına dayalı sibernetik ilkelerini ve pratik robotiklerin temelini oluşturan “Sibernetik” eserini yayınladı.

İlk Robotlar Ortaya Çıkıyor

Robotiğin öncüsü İngiliz William Grey Walter, 1948’de basit elektronik sistemler kullanarak gerçek insan hareketlerini taklit eden robotlar Elmer ve Elsie’yi icat etti. Şarjlarının bitmesine az kaldığında ve güçlerini kaybetmeye başladıklarında en yakındaki şarj istesyonunu bulmaya programlanmışlardı.

1954’te George Devol, Unimate olarak adlandırılan ilk dijital olarak çalıştırılan ve programlanabilir bir robot icat etti. 1956’da Devol ve ortağı Joseph Engelberger dünyanın ilk robot şirketini kurdu. 1961’de ilk endüstriyel robot olan Unimate, New Jersey’deki bir General Motors otomobil fabrikasında çalışmaya başladı.

Bilgisayarlı Robot Sistemleri

Bilgisayar endüstrisinin yükselişi ile bilgisayarlar ve robotik teknolojisi bir araya gelerek yapay zekayı oluşturdu; Öğrenebilen robotlar artık gerçek olmuştu. Bu robotların tarihi gelişim zaman çizelgesi şöyle:

1959 Bilgisayar destekli üretim, MIT Servomekanizmalar Laboratuvarı’nda yapıldı

1963 İlk bilgisayar kontrollü yapay robot kol tasarlandı. “Rancho Arm” fiziksel engelli insanlar için tasarlanmıştı. Bir insan kolu esnekliği sağlayan altı eklemi vardı.

1965 Dendral sistemi organik kimyagerlerin karar verme sürecini ve problem çözme davranışını otomatikleştirdi. Kütle spektrumlarını analiz ederek ve kimyanın bilgisini kullanarak bilinmeyen organik molekülleri tanımlamak için yapay zeka kullandı.

1968 Ahtapot benzeri Tentacle Arm, Marvin Minsky tarafından geliştirildi. Kol, bilgisayardan kontrol ediliyordu ve 12 eklem yeri hidrolik ile güçlendirilmişti.

1969 Stanford Arm, mekanik mühendislik öğrencisi Victor Scheinman tarafından tasarlanan ilk elektrikle çalışan, bilgisayar kontrollü bir robot koldu.

1970 Shakey, yapay zeka tarafından kontrol edilen ilk mobil robot olarak tanıtıldı. SRI International tarafından üretildi.

1974 Başka bir robot kol olan Silver Arm – Gümüş Kol, dokunmatik ve basınç sensörlerinden gelen geri bildirimleri kullanarak küçük parçaların montajını yapmak üzere tasarlandı.

1979 Standford Cart, insan yardımına ihtiyaç duymadan engellerle dolu bir alanı takılmadan baştan sona geçti. Standford Cart çoklu açılardan resimler çekip, bu resimleri bir bilgisayara aktarıyordu. Bir ray üzerine monte edilmiş bir TV kamerası vardı. Bilgisayar, robot ile engeller arasındaki mesafeyi analiz ediyor ve robota engellere takılmadan ilerlemesi için yön veriyordu.

1984 Almanya’da Guasar firması tarafından yapılan bir hafızasında 5000 kelime bulunan ve doğru kelimeleri seçerek konuşmaya programlanmış bir robot insanlarla karşılıklı konuşturulmuştur.

Robot kontrol sistemleri bilgisayar, fotosel, sensör gibi elektronik devrelerden ve hidrolik pistonlar gibi parçalardan oluşmaktadır. Örneğin uçaklarda bulunan otomatik pilot sistemi jiroskop, pusula, radar gibi sistemleri bilgisayar sayesinde kontrol eder ve hidrolikle çalışan kollar yardmıyla uçağın kanat ve yön fonksiyonları bir pilot gibi yöneten robotik bir sistemdir. Insansız hava araçları tamamen uzaktan kontrol edilmektedir. Uzun menzilli füzeler de robotik sistemlerin özelliklerini taşımaktadır.

1960’lı yılların ikinci yarısından sonra elektronik ve bilgisayar teknolojisinde çok önemli gelişmeler oldu. Bu gelişmelerin sonucunda daha hızlı
çalışabilen çok karmaşık işleri yapabilen robotlar yapıldı. Örneğin, otomobil sanayiinde, montaj hatlarının bir ölçüde otomatikleşmesini sağlayan bilgisayar kontrollü robotlar devreye girmeye başladı. Genelde tek kollu olan bu robotlar, insanların el ve kolunun hareketlerini taklit ederek, parça tutup taşıma, kaynak ve lehim yapma, perçinleme, cıvata ve somunu yerine takıp sıkma gibi işlemleri yerine getirebilmektedir.

ABD’nin Florence şehrinde Japon, Yamazaki Mechiner Works Firmasının kurduğu 15 milyon dolarlık dev fabrikada yalnız 6 insan çalışmaktadır. Bütün işler robotlar aracılığıyla yapılmaktadır.

Uzay araçlarında ve uzay araştırmalarında robotlar kullanılmaktadır. Marsta ölçümlerin yapılması, fotoğrafların çekilmesi, çekilen fotoğrafların dünyaya gönderilmesi işlemleri robotlarla yapılmaktadır.

Nükleer araştırmaları, robotların yardımı olmaksızın gerçekleştirmek mümkün değildir. İnsan sağlığı için çok zararlı ve tehlikeli olan nükleer santralların radyasyon tehlikesi bulunan kısımlarında ve özellikle uranyum gibi minerallerin çıkarıldığı mâden ocaklarında artık insan yerine robotlar kullanılmaya başlanmıştır.

Robotlar daha çok elektronik sanayisinde kullanılmaktadır. Çok küçük entegre devrelerin, mikroçiplerin üretimleri artık robotlarla
yapılmaktadır.

Günümüzde insanı yalnız fiziksel özellikleri ve hareketiyle değil, düşünceleri ile de taklit edebilen yapay zekaya sahip gelişmiş robotlar (android) üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.



aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver