19 Eylül 2018, 00:31
|
#24 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Cevap: IF-Kral Çıplak 23. Hafta Konuğu * hahahah
| Kalemzede Nickli Üyeden Alıntı
|
Merhaba. Nasılsınız? @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...];
Ben de Forumun; Psikoloji, Sosyoloji ve Felsefe ile ilgilenen bir Üyesi olarak Mesleğiniz ile ilgili bir şeyler sormak istiyorum.
Sigmund Freud ve Psikanaliz ile ilgili düşünceleriniz nedir?
Sigmund Freud psikolojiye yeni başlayanların aklına çok takılır ve psikoloji öğrenmeye bu tartışmalı psikoloji insanından başlarlar. Ancak işin aslı öyle değil. Freud ilk zamanlarda şarlatan olarak görülse de psikolojideki birçok konuya yeni bir soluk getirmiştir. Daha önceki psikologların düşünmedikleri ya da dile getiremedikleri konuları insanlara anlatmaya çabalamıştır. Ancak kullandığı terapi yöntemini dış etkilere kapatmasıyla saf psikanaliz modasını kaybetmiştir. Psikanaliz ise geliştirdiği önemli bir terapi yöntemidir ve hala hem Freudyen hem de daha modern psikanaliz yöntemleri kullanılmaktadır. Ancak terapi aşamasında tek bir terapi yönteminin değil eklektik yaklaşımın sergilenmesi tavsiye edilendir. Ayrıca kuramını biraz cinsiyetçi ve katı bir temel üzerine kurduğunu düşünmeden edemiyorum.
1-) İyi bir Psikolog (Mesleki olarak) olmak için ne/neler yapmak gerekir?
İyi bir psikolog olmak için öncelikle dinlemenin inceliklerini kavramak gereklidir benim nazarımda. Yargılamamayı ve objektifliğini korumayı öğrenmek gerekir. Sonrasında aldığın eğitimleri güncel konularla harmanlayıp kendini devamlı geliştirmelisin. 4 yıllık bir eğitim hiçbir şekilde yetmiyor bu nedenle eğitimlere katılmak ve sertifika almak çok önemli. Bu eğitimler biraz pahalı ve uzun süreli eğitimler olsa da iyi bir psikolog olmak için biraz fedakârlık yapmak gerekiyor. Ayrıca mutlaka yönelmek istediğin alan ile ilgili yüksek lisans yapmak gerekir yoksa herhangi bir psikoloji mezunundan farkın kalmıyor. Bir başka önemli husus da etik kurallara bağlı kalmaktır. Hala meslek yasamızın olmaması dolayısıyla etik kurallara bağlı kalarak çalışmak çok büyük önem arz ediyor.
2-) Üniversitelerin Psikoloji Eğitimi ile ilgili iyi veya kötü düşünceleriniz nedir?
Psikoloji bölümü son yıllarda oldukça revaçta. Bu yüzden eğitimler de kalitesizleşmeye ve özel okullarda daha çok açılmaya başladı. Akreditesi olan üniversiteler her zaman için daha iyi, donanımlı ve avantajlıdır. Üniversite'den çok şey beklememek lazım çünkü vereceği şeyler sınırlıdır. Burada verilenin ne kadarını alacağı ya da üstüne neler katabileceği öğrenciye kalmıştır. Benim her zaman savunduğum şey: Okul sana bir pencere açar. Seni uyandırır. Bir yere kadar taşır seni. Gerisi sana kalmıştır. Kendini geliştirmen senin elinde.
3-) Bir Üniversitede Tezli Yüksek Lisans yaparsanız Teziniz neyle ilgili olabilir?
Yüksek lisansımda bitirme tezimle ilişkili konular üzerinden gitmeyi tercih ederim. Klinik istediğim için klinik temelli konulara yönelirim. Bunlardan birkaçı şizofreni, yeme bozukluğu, postpartum depresyon veya damgalama/içselleştirilmiş damgalama olabilir. Bu konuların diğer birçok konularla ilişkisine ve bağlantısına bakılabilir.
4-) Akademisyen olsaydınız eğer hangisi olmak isterdiniz? (Araştırma Görevlisi, Okutman, Öğretim Görevlisi, Yardımcı Doçent, Doçent veyahutta Profesör)
Akademisyen olmak istemiyorum. ;d İlla olmam gerekiyorsa Profesör olabilirim. :p Kesinlikle öğretim görevlisi olmazdım ama öğretim üyesi olunabilir buda alanında ne kadar yetkin olursan ki bunun için en az bir doçentlik alman gerekiyor o zaman zaten tüm kurumlar seninle çalışmak ister. ;d
5-) Psikoloji ile Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) arasındaki ortak olan ve ortak olmayan noktalar nedir?
Öncelikle PDR eğitim bilimleri dersleri görüyor ve öğrencilere yönelik dersler işleniyor. Psikolojide bir danışma ortamının profesyonelliğini kavrama imkanın daha fazla. PDR'de edindiğin bilgiler daha basit düzeydeyken psikolojide daha komplike olacaktır. İş bulma konusunda ise çok idealist değillerse PDR'ciler genelde okullarda çalışıyorlar. Psikologlar da iş bulabilirlerse hastanelerde, özel kliniklerde, adliyede ve aslında daha birçok kurumda çalışabiliyor. Ancak rekabet ve mezun çok fazla.
Ben, sorulara vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ediyorum.
| Rica ederim. ;d |
| |