Cevap: Melih Gökçek'in, ODTÜ'nün Mezuniyet Törenindeki 'Tecavüz' Pankartına İlişkin Sözleri Tepkilerin Odağında
İkili diyalogdan ziyade yeteri kadar anlaşılamadığımı düşündüğüm icin düşüncelerimi ifade etmek istiyorum. Öncelikle siyasi kompleksim yok Sevgili Giz seni temin ediyorum bu konuda. Bir fikri savunurken daima adil olmayı öncelikli kılarım. Aslında bugün üniversitedeki fikir özgürlüğünü savunurken fikrini ifade eden bir arkadaşa hoş olmayan yaklaşımı görmemezlikten gelemedim. Bu önce benim ailemden aldıklarım sonrada hakkaniyetli bakış açıma uygun gelmediği için de dile getirdim. Hiç bir görüş ve ideolojik yaklaşımı da esas almadım yorum yaparken. Farklı fikri savunan birine aynı tavır sergileniyor olsaydı tutumum değişmezdi.
Gençlerin politik ideolojik fikirlerini ifade etmelerini, tecavüzü dile getirmelerini tasvip ettiğimi bildirdim. Uzun adam yazdıkları gibi sayısız ince mesajlarını da ifade özgürlüğüne yakışır buldum. Ama hakareti hiç bir zaman haklı bulmadım, bulmayacağım.
Melih Gökçek’i eleştirimi ince bulmuşsunuz o halde üzerine bastırarak yaklaşımını tasvip etmediğimi, daha oturaklı olması ve bütünleyici yorumlar yapmasından yana olduğumu bildirmekte fayda var. Aynı siyasi fikre destek veriyor olmamız kendisini her şartta onaylıyorum anlamına gelmez ki keşke farklı fikirlerinde aynı hassasiyetle yaklaştığını görebilsem. Müspet menfi konu ne olursa olsun bakış açısı sabit, görüşler dogmatikse kimse bir başkasının düşüncesini ifade şeklindeki ayrıntılara takılmamalı kanaatimce.. |