Robotik cerrahiyle ameliyatlarda başarı oranı artıyor!
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, robotik cerrahinin avantajlarından bahsederek, ameliyatlarda artan başarı oranını da açıkladı. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
‘Robot’ kavramı insanlara her zaman çekici gelmiştir. Robotik cerrahi dendiğinde de akla ilk gelen soru ‘Ameliyatı bir robot mu yapıyor?’ Bu soruya rahatlıkla ‘hayır’ diyebiliriz. Ameliyatı yapan robot değil yine bir cerrah. Robotik cerrahide cerrah robota komut verir, hasta konsolunda bulunan kollar ise cerrahtan aldığı tüm komutları birebir eşzamanlı olarak yansıtarak operasyonu gerçekleştirir.
En önemli fark ise cerrah ameliyat bölgesini robotun yetenekleri sayesinde kendi gözünden çok daha net ve yakından, 3 boyutlu olarak görebilir, oturarak çalıştığı için daha az yorulur ve buna benzer birçok avantajı kullanabilir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Robotik cerrahi minimal invazif cerrahinin bir türüdür. Minimal invazif cerrahi, hastayı büyük bir kesiden ameliyat etmek yerine 1 cmden daha küçük kesilerden yerleştirilen özel cerrahi aletler ile çevre dokulara daha az zarar vererek yapılmasıdır. Robotik cerrahi sisteminde bir kamera kolu ve cerrahi aletlerin takılı olduğu mekanik kollar bulunur. Cerrah aletleri ve kamerayı operasyon odasında bulunan bir konsoldan kontrol eder. Bu konsol cerraha operasyon alanının normal gözle görülemeyecek, yüksek çözünürlüklü, büyütülmüş ve 3 boyutlu görüntüsünü verir. Açık cerrahide cerrah elinin ve aletlerin giremeyeceği ya da çevreye zarar verebileceği durumlarda yapay bir el gibi çalışan robot, cerrahın elinin konsoldaki hareketlerini birebir içeriye aktarmakta ve ameliyatı mükemmelleştirmektedir. Robotik Cerrahide; cerrah, ameliyathanede hastanın yanında bulunan cerrah konsolundan, hasta konsolundaki el bileğini model alan kolları kullanarak ameliyatı gerçekleştirir.
Yaklaşık 10 yıldır Türkiye’de aktif olarak kullanılan da Vinci robotik cerrahisi minimal invaziv laparoskopik cerrahi temeli ile uygulanan bir yöntemdir. Dünyada yaklaşık olarak 4.000 robotik cerrahi sistemi bulunmaktadır ve bugüne kadar 4 milyona yakın ameliyat başarılı bir şekilde yapılmıştır. Türkiye’de 34 Robotik cerrahi sistemi bulunmaktadır. Kamu, özel ve üniversite hastanelerinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Doç. Dr. Taner Usta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı |