Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Mayıs 2018, 14:12   #1
Çevrimdışı
Sanem
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kitap Okumak Kolay Önemli Olan Anlamak




Bir kitabı bitirmek kolay, genç adam . Anlamak daha zor.

Son yıllarda, iyi okuma alışkanlıkları oluşturmayı ve daha fazla okumayı öğrendim . Fakat önemli olan sadece daha fazla okumak değil, daha iyi okumaktır. Çoğu insan için, kurgusal olmayan bir kitabı okumadaki nihai amaç, yeni bir beceri öğrenerek, önemli bir sorunu anlayarak ya da dünyaya yeni bir şekilde bakarak yaşamınızı iyileştirmektir. Kitap okumak çok önemlidir, fakat okuduğunuz şeyi hatırlamak ve hayatın kullanıma koymak da önemlidir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bir kitabı bitirmek kolay, genç adam . Anlamak daha zor.

Bu düşünceden yola çıkarak okumayı daha üretken hale getirmek için kullandığım üç okuma anlama stratejisini paylaşmak istiyorum.



1. Tüm notlarınızı aranabilir yapın.

Aranabilir kitap notlarına sahip olmak, fikirlere kolayca dönebilmek için çok önemlidir. Gerçek hayatta okuduğunuz şeyleri uygulayabilme imkanınızı arttırır. Bir fikir, ihtiyacınız olduğunda bulabiliyorsanız yararlıdır. Okuduğunu anlama işini sadece hafızanıza bırakmaya gerek yok.
Tüm kitap notlarımı Evernote’ta saklıyorum . Evernote’u diğer seçenekler üzerinde tercih ediyorum çünkü
1) arama özelliği var,
2) birden fazla cihazda kullanımı kolaydır ve
3) internete bağlı olmadığınızda bile not oluşturabilir ve kaydedebilirsiniz. Kitap notlarımı üç şekilde Evernote’a alıyorum.

Öncelikle bir sesli kitap dinliyorsam, o kitap için yeni bir not oluşturup notlarımı dinlediğimde yazarım. Tercihim, sesli kitapları 1.25x hızında dinlemek ve daha sonra bir şeyler yazmak istediğimde duraklatmaktır. Daha hızlı çalma hızı ve daha yavaş not alma işlemi dengelenme eğilimindedir ve genellikle her kitabı normal olarak aynı anda bitiririm.

İkincisi, bir kitap okuyorsam, aynı süreci tek bir değişiklikle takip ediyorum. Basılı kitap okurken notlar yazmak can sıkıcı olabilir, çünkü her zaman kitabı indirip geri almanız gerekir. Kitabı bir kitap standına yerleştirmeyi seviyorum , bu da uzun bir alıntı yapmanın daha kolay olmasını veya ellerimin okurken özgür kalmasını sağlar.


Basılı kitaplar ve sesli kitaplar harikadır, ancak bu sistemin gerçekten parladığı yerlerde e-kitaplar vardır.

Üçüncü (ve tercih edilen) yaklaşımım Kindle Paperwhite’ımdaki e-kitapları okumaktır . Kindle’ımda okurken bir pasajı kolayca vurgulayabilirim – yazım gerektirmez. Bitirdikten sonra, tüm Kindle vurgularını Evernote’a aktarmak için Clippings adında bir yazılım programı kullanıyorum .
Bu üç yaklaşım, kitap notlarımın anında aranılabilecek Evernote’a ulaşmamı oldukça kolaylaştırıyor. Belirli bir fikri nerede okuduğumu hatırlamıyor olsam bile, genellikle Evernote klasörümü arayabilir ve cevabı çabucak bulabilirim.

2. Düşünceleri okudukça bütünleştirin.

Kütüphaneye gittiğinizde, tüm kitaplar farklı kategorilere ayrılmış olduğunu görürsünüz: biyografiler, tarih, bilim, psikoloji. Gerçek dünyada, bilgi düzgünce tanımlanmış kategorilere ayrılmaz. Konular birbiriyle örtüşüyor ve birbirinin içine sızıyor. Bütün bilgiler birbiriyle bağlantılıdır.
En kullanışlı içgörüler genellikle fikirlerin kesişiminde bulunur. Bu nedenle, okuduğum kitabın kafamın içinde dolaşan tüm fikirlerle nasıl bağlantılı olduğunu düşünmeye çalışıyorum. Mümkün olduğunda, öğrendiğim dersleri önceki fikirlerle entegre etmeye çalışıyorum.

Örneğin:
Nörobilimci VS Ramachandran’ın Tell-Tale Beynini okurken , sosyal çalışma araştırmacısı Brene Brown’tan öğrendiğim bir önceki fikre bağlı olan kilit noktalarından birini keşfettim.
Not Verilmeyen İnce Sanat ile ilgili notlarımda Mark Manson’un “kendini öldürme” fikrinin, Paul Graham’ın kimliğini küçük tutmaya yönelik denemesiyle nasıl örtüştüğüne dikkat çektim .
George Leonard’ın Üstatlığını okuduğumda , bu kitabın iyileştirme süreciyle ilgili olduğunu, aynı zamanda genetik ve performans arasındaki bağlantıya da ışık tuttuğunu fark ettim.
Söz konusu kitabın notlarına her bir içgörüyü ekledim. Bu entegrasyon ve bağlantı süreci sadece beyninizde yeni fikirler “yaratmak” için değil, aynı zamanda dünyayı bir bütün olarak anlamak için de çok önemlidir.
Çoğu zaman, insanlar tüm bir inanç sisteminin temeli olarak bir kitap veya bir makale kullanırlar. Kendinizi fikirlere bağlamaya zorlamak, dünyaya bakmanın tek bir yolu olmadığını anlamanıza yardımcı olur. Fikirler arasındaki karmaşık bağlantılar çoğu zaman en güzel bilgi parçalarının bulunduğu yerdir.


3. Kitabı bir paragrafta özetleyin.

Bir kitabı bitirir bitirmez, tüm metni sadece üç cümlede özetlemek için kendimi zorluyorum. Bu kısıtlama elbette sadece bir oyundur, ama bunu yararlı bir alıştırma olarak görüyorum çünkü notlarımı gözden geçirip kitap hakkında gerçekten neyin önemli olduğunu düşünmeme zorluyor.
Kitabı bir arkadaşına nasıl tarif edebilirim? Ana fikirler nelerdir? Şu an kitabın bir fikrini uygulayacak olsaydım, hangisi olurdu?
Çoğu durumda, tek paragraf özetimi okuyarak ve kitabımın tamamını tekrar okuyabildiğim gibi notlarımı gözden geçirdiğimden genellikle yararlı bilgiler alabildiğimi fark ettim.




alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet