Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Mayıs 2018, 11:08   #1
Çevrimdışı
Mara
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
21 Mayıs * Dünya Kültürel Çeşitlilik Günü





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kültür, insanların hayatlarının güçlü bir parçasıdır. Kültür insanların görüşlerini, değerlerini, espri anlayışlarını, umutlarını, sadakatlerini, davranışlarını, endişe ve korkularını etkiler. İster Amerika’da ister Kanada’da yaşayın ya da ister Nepal’de ister Paraguay’da yaşayın siz kültüre sahip olan diğer insanlarla etkileşim içindesiniz.

Öyleyse, kültür nedir? Niçin bizim hayatımızda bu kadar önemlidir?

Kültür, belli bir insan topluluğunun, dil, din, mutfak, toplumsal alışkanlıklar, müzik ve sanat tarafından tanımlanan karakter ve bilgi birikimidir. Diğer bir deyişle, kültür, bizim dünya görüşümüzü şekillendiren ve nerede doğup büyüdüğümüze göre gelişip, değişen bir enstrümandır.

Elbette, kültür yokmuş gibi ve farklılıklar hiç önemli değilmiş gibi davranabilirsiniz. Ama kabul edin ya da etmeyin, aileniz, memleketiniz, arkadaşlarınız ve gelenekleriniz sizi birçok yönden etkiledi. Örneğin, Kazakistan’da doğan birisi, New York’ta doğup büyüyen birisine göre dünyayı farklı bir perspektiften görecektir. Lakin, her iki kişi de hayalleri ve umutları var, her ikisi de yeni bir güne uyur ve uyanırlar. Kısaca, bizler hepimiz insanoğluyuz. Hepimiz insancıl duygular ve hisler paylaşıyoruz. Hepimizin korkuları ve umutları var.

Peki ya çeşitlilik?

Çeşitlilik, farklılıkları hoşgörme ve anlamaktan çok daha fazlasıdır. Bu, tamamen sizinle aynı olmayan insanlara saygı duymak ve farklılıkları birer zenginlik olarak kabul etmektir.

Lakin, bizler kendimizden farklı olan insanlara ayrımcılık yapıyoruz.

Son dönemlerde, bu ayrımcılığı ve ırkçılığı geçmişten çok daha fazla hissediyoruz. Rengi, dini, cinsiyeti,memleketi, ülkesi ve siyasi düşünceleri bakımından insanları yok sayıyor ve onlardan nefret ediyoruz. Bu açıdan bakıldığında, diğer kültürlere olan hoşgörüsüzlük, toplumlarda kaoslara neden olur. Bu yüzden, yönetim mekanizması olarak da bilinen hükümet, tüm vatandaşlarına eşit mesafede yaklaşmalıdır. Çünkü hiçbir kültür diğerinden üstün değildir.

Unutulmamalıdır ki, dinlediğimiz müzik, yediğimiz yemek, giydiğimiz kıyafetler ve farklı dans türleri diğer kültürden gelmektedir. En basit biçimde, Hint, Meksikalı, İtalyan, İspanyol, Türk ya da diğer herhangi bir mutfak olmadan bir düşünün. Bu sizin ideal yemeğiniz mi?

Eğer birlikte huzur içinde yaşamak istiyorsak, kültürel ve etnik toplumlar arasındaki farklılıkları hoşgörmeli ve kabul etmeliyiz. Irkçı önyargıları ve sterotipleri bir kenara bırakın. Sadece çeşitliliği 7 farklı renkten oluşan bir gökkuşağı olarak düşünmeyi deneyin. Gökkuşağının bir rengi olarak her kültür, kimlik ve dinin hem yalnız hem de diğer renklerle bir bütün halinde bir anlamı olduğunu unutmayın.

Unesco Genel Direktörünün açıklaması;

Kültürel çeşitliliği kutlama; kültürel zenginliğin insanlığın esas gücü olduğunu fark ederek değişim, innovasyon ve yaratıcılığın önemli kaynaklarını değerlendirme anlamı taşımaktadır. Kültürel çeşitlilik, barış ve kalkınma için değerlidir ve insan haklarının gözetilmesinde ayrılmaz bir teşvik unsurudur.

Kültürel çeşitliliği kutlama ayrıca bizi çevremize bağlayan bağların farkında olmak demektir, çünkü doğa için biyoçeşitlilik gerekli olduğu gibi insanlık için de kültürel çeşitlilik gereklidir. Bu 2001 yılında benimsenen UNESCO Kültürel Çeşitlilik Evrensel Bildirgesi’nde açıkça belirtilmektedir.

Kültürel çeşitlilik sürdürülebilir kalkınma için yeni bakış açıları oluşturmakta; özellikle kadın ve gençler olmak üzere dünyada milyonlarca iş imkânı sunacak yaratıcı endüstri ve kültürel girişimciliği teşvik etmektedir. Kültür sürdürülebilir kalkınmanın hızlandırıcısıdır ve kültürün bu kapasitesi Birleşmiş Milletler tarafından benimsenen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminde yer almaktadır. Kültür kalkınmanın ekonomik ve sosyal yönlerini uzlaştırmak amacıyla eşsiz fırsat sunmaktadır. Kültürel varlık ve hizmetler kimlik, referans noktası ve değere sahip olmakla birlikte milyonlarca sanatçı ve uzman geçimlerini sağlamaktadır. Kültürel çeşitliliği kutlama ayrıca bu insanların ticaretlerini uygulamayı sağlama ve bizi zenginleştirecek kültürel peyzajı geliştirmeleri için onlara yardımcı olmayı ifade etmektedir.

Kültürel çeşitliliği kutlama aynı zamanda bizi birleştiren insan haklarını ve bizim anlayışımızı genişletmektedir. Bu; miras, eğitim, bilgi ve bilginin paylaşımı için UNESCO ideallerinin merkezinde yer almaktadır. İnsan haklarına karşı olanlar her zaman var olmayı ve düşünebilme özgürlüğünü sembolize eden ve onların katlanamadığı kültürel çeşitliliğe saldırmaktadırlar. Bu gün, onlara toplu olarak cevap vermeye cesareti gösterelim: Bütün üye devletleri insanlığın kendisinden vazgeçmesine ve varlığını yok saymasına neden olacak yalnızlık politikası, kapanma ve dışlanmaya karşı barış silahını kullanarak bu günün anlayışını güçlendirmeye çağırıyorum.

Irina Bokova
UNESCO Genel Direktörü

__________________
Ey iki adımlık yerküre; senin tüm arka bahçelerini gördüm ben.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver