Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Öksürüğe ne iyi gelir? Evde tedavi yöntemleri
Öksürüğe ne iyi gelir?
Öksürük, soğuk algınlığı, grip, nezle, boğaz ağrısı gibi etkenlerle birlikte sık yaşadığımız bir rahatsızlıktır. Özellikle, geceleri artan öksürük uyumanızı zorlaştırır. Burada, öksürüğün sebebini bilmek oldukça önemlidir. Eğer soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar nedeniyle yaşanıyorsa, size uygulayabileceğiniz doğal ve kolay yöntemleri sunuyoruz.
Bitki çaylarına bal ekleyerek tüketin!
Öksürüğe iyi gelen ilk yöntem bitki çayı tüketmektir. Bu dönemde, bitki çayı tüketmeye özen gösterin. Ihlamur, adaçayı, zencefil, kuşburnu gibi bitki çayları, öksürüğünüzü azaltmada olumlu rol oynayacaktır. Bunların içine ekleyeceğiniz bir tatlı kaşığı bal, mikroplarla savaşmada size yardım edecek ve bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Boğazınızdaki tahrişi azaltarak da öksürüğün çabuk geçmesini sağlayacaktır.
C vitamini içeren besinleri unutmayın!
Öksürük yaşadığınız dönemlerde, rahatsızlığınızın iyileşme süresini hızlandırmak adına C vitamini tüketiminizi artırmalısınız. Greyfurt, mandalina, portakal, limon, yeşil biber gibi besinler C vitamini yönünden zengin olduğundan, öksürüğünüzün geçmesi adına, bu besinleri tüketmenizi tavsiye ederiz.
Soğuk içecek ve yiyeceklerden uzak durun!
Soğuk içecek ve yiyecek tüketmek, öksürüğünüzü artmasını tetikleyebilir. Buzdolabınızdan çıkardığınız her besini ılıtıp tüketmeye özen gösterin. Örneğin, yoğurdun içine pul biber ekleyerek yemek, bağışıklığınız için oldukça faydalıdır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta, yoğurdu buzdolabından çıkardıktan sonra ılınmasını beklemenizdir.
Çorbanızı kaynar değil, sıcak tüketin!
Çorba, öksürük ve hatta boğaz ağrısı yaşadığınız dönemlerde tüketebileceğiniz oldukça faydalı bir besindir. Tavuk suyuna çorba, tarhana çorbası gibi çorbaları içine karabiber ekleyerek içmeye özen gösterin. Karabiber, öksürüğünüze iyi gelecek etkili bir baharattır. Çorbanızı çok sıcak hatta kaynar içmeniz, boğazınızın tahriş olmasına neden olacaktır. Bu nedenle, çorba içerken sıcaklığına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Bol su içmeye özen gösterin!
Bu dönemde, bol su içmeyi ihmal etmeyin. İçeceğiniz su, boğazınızın nemli kalmasını sağlayarak öksürüğünüzü hafifletecektir. Ancak, suyunuzun ılık olmasına dikkat edin. Günde en az 2 litre suyu, yudum yudum ve oturarak içmeye çalışın. Dilerseniz, oda sıcaklığında bir bardak suyun içine bir tatlı kaşığı elma sirkesi veya taze sıkılmış limon suyu ilave edip içebilirsiniz. Bu doğal karışım, hem boğazınızı rahatlatır hem de enfeksiyonun iyileşmesine yardımcı olur.
Evinizi mutlaka havalandırın!
Kuru hava, solunumunuzda olumsuz rol oynar ve öksürüğünüzün artmasına neden olur. Evinizde veya bulunduğunuz ortamda, havanın nemli olması sizin için faydalı bir faktördür. Her gün pencere açarak evinizi havalandırmayı ihmal etmeyin. Ayrıca, bu dönemde sıcak duş da oldukça etkilidir. Sıcak bir duş esnasında oluşan buhar, öksürüğünüzü hafifletecektir.
Alerjik etkenlere dikkat edin!
Çamaşır suyu, temizlik ürünleri, toz, kedi ve köpek tüyü gibi etkenler boğazınızı tahriş ederek öksürüğe yakalanmanıza neden olabilir. Özellikle alerjik bünyelerde, bu etkenlere dikkat edilmezse öksürük tehlikeli bir hal alabilir. Sonuç olarak, bu etkenleri görmezden gelmeyin ve alerjik reaksiyonlar vermeden önleminizi alın.
Geç saatte yemek yemekten kaçının!
Reflü, öksürüğü tetikleyen önemli etkenlerden biridir. Boğaz tahrişine neden olarak, öksürüğünüzün artmasına yol açar. Özellikle reflü problemi yaşayanların dikkat etmesi gereken noktalar; geç saatte yemek yememek ve çay, kahve, gazlı içecekler ve çikolata gibi besinlerden mümkün olduğunca uzak durmaktır.
Boğazınızı soğuk havadan koruyun!
Soğuk havalarda, dışarı çıkarken mutlaka sıkı giyinin ve boğazınızı koruma altına alın. Öksürüğünüzün artmaması adına, üşütmeyen, boğazınızı sıcak tutacak atkılar kullanmanızı tavsiye ederiz. Ateş, titreme, halsizlik, kalın balgama neden olan öksürükler yaşıyorsanız, uzman bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Sağlınız için kendinize iyi bakın!
Geçmeyen öksürüğe dikkat!
Bronşit, zatürre, astım gibi daha ciddi solunum yolları problemleri yaşıyorsanız veya uzun süredir devam edip geçmeyen öksürük varsa derhal bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
alıntı |