Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Nisan 2018, 14:26   #1
Çevrimdışı
Sanem
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kedilerde Kızgınlık ve Hamilelik Süreçleri




Bir evcil hayvan almayı düşünüyorsunuz, ondan hiçbir koşulda vazgeçmemeye karar verdiniz ancak henüz hangi hayvanı ailenize katacağınız konusunda emin değilsiniz. Bu konu aile içerisinde konuşuluyor; ‘Balık alalım, masrafı az, bakımı kolay’ önerisi size pek sıcak gelmiyor. Balıktan ziyade ona sarılabileceğiniz, oyunlar oynayacağınız bir hayvan istiyorsunuz. Buna göre de aklınıza gelen bir kedi ya da köpek sahiplenmek oluyor. Köpek fikrine sıcak baksanız da tuvalet eğitimi, günde iki defa dışarı çıkarmanız gerekeceği gibi sorumluluklar sizi düşündürüyor ve nihayetinde kararınızı ailenizin yeni üyesinin bir kedi olmasından yana kullanıyorsunuz.


Ailenizin yeni üyesi olan yavru aranıza katılıyor. Tuvaleti için kum alışkanlığını çok kolay kazanıyor ve size yalnızca kumu temizlemek düşüyor. Yemek konusunda da oldukça iştahlı ve mamasını seviyor. Oldukça miskin ama keyfi yerinde olduğunda bir o kadar da oyuncu. Siz istediğiniz zaman değil o istediği zaman çılgınca oyunlar oynuyor ve yanınızdan bir an olsun ayrılmıyor. Aradan geçen aylar sonrasında onda bir takım değişiklikler olduğunu fark ediyorsunuz. Normalden daha farklı davranıyor, hareketleri değişiyor, tuhaf sesler çıkarmaya başlıyor. Ne Mart ayındasınız ne de evde karşı cinsten bir kedi var, ve sonuç: kediniz kızgınlık dönemine giriyor. Peki bu dönemde sizi neler bekliyor?

Kızgınlık dönemi nedir?
Kızgınlık elbette kedinizin içerisinde bulunduğu ruh halini anlatan bir kelime değildir. Tamamen kedinizin cinsel isteklerinin başladığı, bununla ilgili davranışlarda bulunduğu dönemi anlatmak için kullanılan bir tabirdir.

Dişi kedilerde kızgınlık dönemi ne zaman başlar ve ne kadar sürer?


Dişi kedilerin kızgınlık dönemi ortalama olarak 6. Ve 10. Aylardan itibaren başlar. Ancak bazı kedilerde bu 5. Aydan itibaren de kızgınlık belirtileri görülmektedir. Bu dönem ortalama olarak bir hafta ile 20 gün arasında sürebilmektedir.

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi ne zaman başlar ve ne kadar sürer?

Erkek kediler kızgınlık dönemine dişilere oranla biraz daha geç girerler. Ortalama olarak 7. Ayda kızgınlık belirtileri görülmeye başlanır. Erkek kediler dişilerden farklı olarak kızgınlık dönemine girdikleri andan itibaren her an çiftleşmeye hazırdırlar.

Normal şartlarda Mart ayının gelmesi ile başlayan, bahar ve yaz aylarında görülen kızgınlık dönemleri özellikle kedilerin evlerde bizimler birlikte yaşamaya başlaması ve yaşam koşullarının değişmesi sayesinde artık yılın her döneminde rahatlıkla gözlemlenmektedir.

Dişi kedilerde kızgınlık belirtileri nelerdir?

Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu dönemde oldukça farklı tavırlar içerisinde olurlar. Daha önce kucağınıza oturmaktan nefret eden kediniz gelip bir anda kucağınıza oturabilir ve saatler boyunca oradan kalkmayabilir. Siz ve eşyalarınıza sürtünebilir, huzursuz tavırlar sergileyebilir, aşırı hareketli bir hale gelebilir ve tuhaf sesler çıkarabilir. Bu sesler kedinizin acı çektiğini sanmanıza sebep olsa da tamamen kızgınlık dönemi miyavlamalarından ibarettir. Vajinal bölgelerinde daha önce görmediğiniz sümük yapılı akıntılar gözlemlenebilir. Kendileriniz oradan oraya atıp kıvrak hareketler sergilerler.

Lordoz Pozisyonu Nedir?

Bu pozisyon dişi kedilerde kızgınlık döneminin geldiğini anlatan ve çiftleşme anında yaşanan en belirgin pozisyondur. Kediniz yatar pozisyondayken poposunu yukarıya kaldırıp kuyruğunu yana doğru kaydırıyorsa lordoz pozisyonunda olduğunu anlayabilirsiniz.

Erkek kedilerde kızgınlık belirtileri nelerdir?

Kızgınlık dönemindeki erkek kediler de tıpkı dişiler gibi huzursuz bir ruh hali içinde olabilir ve aşırı hareketlilik gösterebilirler. Size ve eşyalarınıza sürtünme olayını abartıp kolunuza dişi kedi muamelesi yapmaya çalışabilir, patileriyle kolunuzu kavramaya çalışarak sürtünebilir ve bu esnada kolunuzu çekmeye çalışırsanız ufak bir ısırıkla sizi uyarabilirler. Bu duruma maruz kalmamak için kedinizi kolunuzdan uzak tutabilirsiniz. Erkek kediniz normalden çok daha yüksek bir sesle tıpkı acı çekiyormuş gibi miyavlayabilir ve bu miyavlamalar oldukça uzun sürebilir. Bu dönemde idrarını kum kabı yerine evin çeşitli yerlerine bırakmayı tercih edebilir ve bu idrar normal dönemdekinden çok daha ağır bir kokuya sahiptir.

Siğime nedir?
Siğime kediler arasında adeta bir afrodizyak görevi gören ve cinsel yaşamlarında oldukça önemli yer tutan bir harekettir. Erkek kedilerin normal şartlarda duymadığınız kadar ağır kokulu bir sıvıyı etrafa püskürtmesine verilen addır. Genellikle halk arasında kullanılan bir tabirdir.

Çevrelerinde dişi kedilerin varlığı erkek kedilerin kızgınlık belirtilerinin şiddetinin artmasına sebep olur ve evden kaçmaya fazlaca istekli olurlar.

Kedilerde Çiftleşme
Çiftleşme dönemindeki dişi kediler kızgınlıkları ne kadar yoğun olursa olsun oldukça seçicidirler. Çiftleşme üzere aynı ortama alınan dişi ve erkek kedi arasındaki etkileşimin oluşması ve dişiyi kandırabilmesi için erkek kediye fazla iş düşmektedir. Eğer dişi kedinin çiftleşmeye hazır olmasını beklemez ve atağa geçerse onun çok da nazik olmayacak pati darbelerine maruz kalmak zorunda kalabilirler. Bu sebeple erkek kediler dişiye zaman tanımalı, ona kur yapmalı ve ilgisini çekmeye çalışmalıdır. Dişi ve erkek kedi daha önce hiç çiftleşmediyse bu durum biraz daha zor olabilir.

Erkek kediler tanımadıkları mekânlarda çok rahat hareket edemedikleri için ve dişi kediler de kendi mekânlarını korumak adına erkekleri yanlarına pek yaklaştırmadıkları için çiftleştirme olacağı dönemde dişi kedinin erkeğin evinde misafir edilmesi daha uygundur.


Dişi ve erkek kedi çiftleşme öncesi öncelikle anal bölgelerini ve yüzlerini koklarlar. Bu sırada dişi kedi yerde kıvrak hareketlerle yuvarlanarak kendini hazırlamaya başlar. Bir adım sonrasında erkek kedinin kendini daha rahat koklamasına ve kafasını yalamasına izin verebilir. Bundan sonra gelecek adım birkaç paragraf önce bahsettiğimiz lordoz pozisyonudur. Dişi kedi lordoz pozisyonuna girerek poposunu havaya kaldırır. Erkek kedinin yapması gereken dişinin üzerine çıkmaktır. Bu pozisyonda erkek kedinin dişiyi rahatça kontrol edebilmek için arka ayaklarını yanlara doğru açması ve dişiyi ağzıyla ensesinden sıkıca kavraması gerekmektedir.

Çiftleşmenin tamamlandığını dişi kedinin yüksek sesle ve acı içinde bağırmasından anlayabilirsiniz. Bunun sebebi erkek kedinin tırtıklı ve pürüzlü bir yapıya sahip olan penisini dişi kedinin vajinasından bir anda çıkarması ve dişinin canının yanmasıdır.

Dişi kedi yumurtalarını çiftleşme anına kadar serbest bırakmaz ve tam çiftleşme anı geldiğinde serbest bırakır.

Dişi kedi her ne kadar çiftleşeceği erkek kedi konusunda seçici olsa da kızgınlık döneminde birden fazla erkek kedi ile çiftleşebilir.

Kedilerde hamilelik ne zaman anlaşılır?

Kedinizin çiftleşmesinin üzerinden ortalama 20 gün geçtikten sonra bir veterinerden yardım alarak gebelik muayenesi yaptırabilirsiniz. Veteriner ultrason ile yaptığı muayenede size hamilelik konusunda bilgi verebilir. Kedinizin karın bölgesindeki büyüme ortalama olarak 1 aydan önce fark edilir bir değişiklik göstermez.

Kedilerde hamilelik belirtileri nelerdir?
Kedilerin hamilelikle ilgili en belirgin ve ilk belirtisi kızgınlık belirtilerinin tamamen sona ermesidir.
Hamilelik döneminde kedinizin de tıpkı insanlardaki gibi meme uçlarının büyüdüğünü, şiştiğini ve koyu renge dönüştüğünü görebilirsiniz.
Davranışlarında da oldukça büyük farklar gözlemleyebilirsiniz; tam bir sevgi arsızı haline gelebilir ve sizden sürekli kendisiyle ilgilenmenizi, onu sevmenizi isteyebilir. Hamilelik dönemi öncesi arkadaş canlısı karaktere sahip olan kediniz de bir anda tam tersi bir ruh haline bürünerek sinirli ve aksi davranışlar gösterebilir, sizden ve tüm aile bireylerinden uzakta durup yalnız kalmak isteyebilir.
Kedinizin iştahında artış görülebilir. Dolayısıyla bu dönemde kedinizi normal alışkanlıklarına göre beslememeli, iştah artışı ile oranlayarak mama miktarını arttırmalısınız.
Kedilerde gebelik süresi ne kadardır?
Kedinizin gebelik süresi ortalama olarak 63 gündür. Bir genelleme yapmak gerekirse 58 günde tamamlanan ya da 68 güne uzayabilen gebelik süreçleri de görünmektedir.

Kedinize doğum süresi gelene kadar yani ortalama 2 ay boyunca her zamankinden daha ilgili davranmanız, içinde bulunduğu hassas ve özel döneme özen göstermeniz gerekmektedir.

Eğer kedinizi çiftleştirmek gibi düşünceniz yok ise uygun yaşa geldiğinde uygun dönemde onu kısırlaştırmanız kızgınlık dönemlerinde kedinizin boşu boşuna yıpranmamasına ve sizi yıpratmamasına yardımcı olacaktır.


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver