Kedi Kumu Nedir?
Aslında evde hayvan bakma fikrini hiç düşünmediniz. Zaten bir hayvanla ilgilenecek vaktiniz de yok. İş hayatının koşuşturmacası içinde kendinize bile zor zaman ayırırken onun beslenmesi ve tuvalet alışkanlığı ile ilgilenmek büyük bir kâbus gibi geliyor ama o da ne?
Kucağınızda yavru bir kediyle eve doğru yürürken buluyorsunuz kendinizi. Öyle güzel bakıyor ki bacaklarınıza dolandığı anda sevdiniz onu ve sokakta bırakmaya gönlünüz razı olmadı. Eve gelir gelmez bir kaba sütü koyup karnını doyurmasına izin verdiniz ve o arada yoğun bir araştırmaya girdiniz. Mama kısmı tamam, şimdi sıra tuvalet eğitimini vermekte.
Tuvalet eğitimi? Ama sizin vaktiniz yok. Ya salonun ortasındaki pembe halıya çişini yaparsa? Ya işten geldiğinizde yastığınızın üzerinde bir parça kedi kakasıyla karşılaşırsanız?
Merak etmeyin panik olmaya gerek yok. İhtiyacınız olan şey sadece bir tuvalet kabı ve kedi kumu. Kediler içgüdüsel olarak pisliklerinin üzerini kapatmayı severler. Bu yüzden sokakta hiç kedi kakası göremezsiniz.
Kumun en önemli özelliği absorbe edebilme gücüdür ve kaliteli bir kumu bu özelliğine bakarak algılayabilirsiniz. Absorbe etme özelliği az olan kumlar ciddi anlamda koku oluşumuna zemin hazırlarlar ve bu eviniz için çok hoşunuza gitmeyecek bir durumdur.
Ayrıca iyi derecede absorbe edebilme özelliği olan bir kum tuvalet kabına ve kedinizin vücuduna bulaşmayacağı için daha hijyeniktir.
Petshop ve marketlerde sıklıkla satılan iki kum türü silika kum ve kristal kumdur.
Kristal Kum: Daha büyük taneli ve daha şeffaf bir yapıya sahip olan bir kumdur. Kedi idrarı kum taneleri içerisinde hapsedilir. Dışkı kumun üzerinde kalır. Dolayısıyla kediniz kaka yaptığında bir kürekle alıp atmanız gerekir. Kristal kumun rengi zamanla taneler içerisinde depolanan idrar yüzünden beyazdan sarıya döner. Bu durumda kumun tamamını boşaltıp yeni kum eklemenizin vakti gelmiş demektir.
Silika Kum: İri ve küçük boy olarak iki türdür. Hangi boyu kullanacağınız tamamen kedinizin alışkanlıkları ile ilgilidir. Eğer tuvaletini yaptıktan sonra patilerini iyi temizleyemiyorsa daha iri taneli olanı seçmenizde yarar var. Aksi takdirde küçük partiküller patilerinin arasında kalabilir. Silika kum yapılan idrarın etrafını kaplayarak onu kumdan oluşan bir top haline getirir. Aynı şekilde dışkının da etrafını tamamen sarar. Bu parçaları alıp atmanız yeterlidir. Kum azaldıkça üzerine yeni kum ilave ederek kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bu tür topaklaşan kumların fazla ince taneli ve tozlu olanları çok kullanışlı değildir. Zamanla hem kedinizde hem de sizde solunum problemlerinin oluşmasına neden olabilir.
alıntı |