Temizlik Hastalığı nedir?
Temizlik hastalığı, yani diğer adıyla ‘’obsesif kompulsif’’ aslında kişilik bozukluğu durumudur. Bir türlü bitmek bilmeyen temizlik ritüelleri, kirli olduğu kanısı vardığınız nesneler, temizlik hastalığı ile karşı karşıya kalmış kişilerde mecburiyet olarak düşünülür.
Sadece ellerin temizlenmesi ile bitmeyen bir durum olup devamında eşyaların sürekli yıkanması, kıyafetlerin tam temiz olduğu düşüncesine varıncaya dek temizlenmesi ve evde geçirilen zamanın yarısından çoğunun temizlik yapılarak değerlendirilmesi hastalığın ilerlemiş belirtileri olabilir. Özellikle de evine gelen bir misafir eğer eşyalar ile el temasında bulunmuşsa bütün evin temizlenmesi, bulaşıkların sürekli köpürtülerek yıkanması evin her köşesi bir kalıp sabun bitene dek arındırılması, hastalığın getirdiği etkenlerdir.
Temizlik hastalığı, günümüzde genel olarak kadınlarda görülmektedir. Özellikle de ilgiye muhtaç ev hanımlarında. Yapılan araştırmalar dâhilinde ülkemizde en çok temizlik hastalığına yakalanmış kişilerin ev hanımları olduğu ve eşleri ile aralarının fazla iyi olmadığı görülmüştür. Ancak bu durum temizlik hastalığı vakası ile karşılaşmış kişilerin hepsinde aynı derece de olacağı anlamına gelmez. Kimi kişilerde de aileden gelen bir durum olması, özellikle de annenin çok fazla temizlik ile uğraşması ve bunu küçük yaş da çocuklarına yansıtmış olması çocuklardan birinin temizlik sorunu yaşayacağı durumunu gösterir. Temizlik hastalığının tedavisi;
Temizlik hastalığı olan ve bu durumdan bir an önce kurtulmak isteyen kişiler için durum çaresiz değildir. Eğer sizinde böyle bir problemiz varsa, bu hastalığın tedavisinin olduğunu bilmelisiniz.
Tedaviye, hekiminiz ilk olarak size bu hastalığın abes, yersiz ve anlamsız takıntılar ile geldiğini anlatarak başlayacaktır. Hatta davranışların ağır bir ruhsal bunalıma yol açmayacağını size anlatacak ve hasalığınızı nasıl yenmeniz gerektiği hususunda bilgiler sunacaktır. Toplam olarak 2 yıl kadar sürebilen yüksek dozlarda antidepresan alımı hastalığın iyileşme aşamasında olumlu sonuçlar vermektedir. Temizlik hastalığı durumunun fazla ilerlememiş olması iyileşme sürecini daha da hızlandıracaktır. Ancak hastalık ileri derecelerde ise durum aynı şekilde olmayabilir. Temizlik hastalığı olan kişiler de görülen takıntılar;
*Dokunduğum her nesne ve cisimden mikrop bulaşmış olabilir mi?
*Banyo ihtiyacını karşılarken acaba tam anlamıyla temizlenmiş olabildim mi?
*Girilen cinsel ilişki sonrasında acaba hastalık çeşitlerinden biri bulaşmış olabilir mi?
*Evi temizlerken aynanın üstünde toz kalmış. Komple tekrar temizlik yapmalı mıyım?
*Simetri ve düzen takıntısı
*Eskiyen eşyaların atılmaması ve biriktirilmesi
__________________ ~ P .İ .R ~ |