Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Mart 2018, 21:22   #1
Çevrimdışı
Sanem
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hz. Osman Dönemi Fetihleri




  • Hz. Osman'ın halife seçildikten sonraki ilk siyasi icraatı 24 (645) yılında Kufe valisi Hz. Ömer'in vasiyeti gereği Muğire b. Şu'be'yi görevden alıp yerine Sa'd b. Ebi Vakkas'ı getirmek oldu.
  • Hz. Osman döneminde en yoğun fetihler Basra'dan gönderilen ordular tarafından gerçekleştirilmiştir.
  • Devletin önemli eyalet merkezlerinden biri olan Basra'da uzun yıllar valilik görevlerinde bulunmuş olan Ebü Musa el-Eşari, Hz. Osman tarafından 29 (649-650) yılında görevden alınarak, yerine Abdullah b. Amir atandı. İbn Amir vali olduktan sonra derhal doğuda önemli fetih hareketlerine girişti.
  • Fetihlere hiç ara vermeyen İbn Amir, 32(653) yılında Abdullah b. Hazim es-Sülemi'yi, Tus'u fetihle görevlendirdi.
  • Hz. Osman 27 (647) yılında Amr b. el-As'ı azlederek onun yerine Abdullah b. Sa'd'ı Mısır valisi tayin etti. Abdullah daha önce 25 (645) yılında Amr b. el-As'ın valiliği sırasında Hz. Osman'ın emriyle Afrika içlerine seferler düzenlemişti.
  • Muaviye, Hz. Osman döneminde, Rum toprakları üzerine düzenlediği seferlere devam etti. Ordular Antakya ve Tarsus sınırlarına kadar yaklaştılar.
  • Hz. Ömer'den deniz seferine çıkma müsaadesi alamamış olan Muaviye, bu defa Hz. Osman'a aynı istekle müracaatta bulundu. Halife, Hz. Ömer'in endişelerine katılarak, ona izin vermek istemedi. Muaviye'nin Kıbrıs fethi için ısrarlı talepleri karşısında da sefere çıkarken ailesini de yanına alması ve askerlerden sadece gönüllü olanları götürmesi şartıyla izin verdi.
  • Hz. Osman'ın halifeliği zamanında Hz. Ömer'in doğuda ve batıda başlatmış olduğu fetih hareketleri daha ileri götürülmüş, daha önce fehtedilmiş olan İran, Azerbaycan, Suriye ve Mısır gibi bölgelerin güvenlikleri sağlandıktan sonra daha da ileri gidilerek doğuda Hint topraklarına, batıda ise Kuzey Afrika'nın fethiyle Akdeniz'in en uç noktasına ulaşılmış, neticede Bizans'ın Afrika hakimiyetine son verilmiştir. Bu dönemde Müslümanlar denizde de üstünlük kazanmışlar, Akdeniz'in tamamen hakimi olmuşlardır. Hz. Osman'ın hilafeliği dönemindeki bütün bu fetihler sonucunda Müslümanlar, zamanın en önemli coğrafi ve stratejik bölgeleri olan Asya, Kuzey Afrika, Güney Kafkasya, Ortadoğu ve kısmen de Anadolu'da hakimiyet kurmayı başarmışlardır.


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver