Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Mart 2018, 19:15   #3
Çevrimdışı
Sanem
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Vertigo nedir? Vertigo’nun belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?




Pek çok kişi hastanelere koşarak 'Etrafımdaki her şey dönüyor!' Sersem gibiyim ve başım çok dönüyor' Kafamın üzerinde bir ağırlık taşıyorum türü şikayetlerde bulunuyor. Tanı koymakta oldukça zorlanılan Vertigo nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? İşte Vertigo hastalığına dair bilinmeyenler ve merak edilenler...




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Etraftaki he şey dönüyormuş hissi veren bir hastalık Vertigo. Baş dönmesine benzeyen ama daha yoğun bir sersemleme hali yaşanan Vertigo nedir? Nasıl tedavi edilir? Belirtileri nelerdir? sorularının yanıtı haberimizde…

VERTİGO NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Toplumda çok sık görülen bir sorun; baş dönmesi yani vertigo. Etrafınızdaki her şey dönüyormuş gibi hissediyorsanız bu; vertigodur. Vertigo; bir hastalık değil, ‘altında yatan sebebin mutlaka araştırılması gereken' bir belirtidir.
Bu durumla çok karşılaşmayan vertigoyu anlayamaz. Baş dönmesi bir diğer adıyla vertigo, kişinin yaşam kalitesini alt üst edebiliyor. Kişi, dairesel dönme şeklinde bir hareket hissediyor. Kendisinin veya tüm çevresindeki nesneler dönüp duruyor. Kimi zaman öyle şiddetli oluyor ki bu baş dönmesi, kendini bir anda acil serviste dahi bulabiliyor. Vertigo, kimi iç kulak ve sinir sistemi hastalıklarında ortaya çıkabilen bir belirtidir. Çoğu kişi “Bana vertigo teşhisi koyuldu” dese de vertigonun bir hastalık olmadığı bilinmeli.
En belirgin belirtisi baş dönmesidir ve genellikle iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan bir sorundan kaynaklanmaktadır.
Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmesi beraberinde kulakta basınç hissi
Kulak çınlaması
İşitme azlığı
Bulantı – kusma
Kulak akıntısı
Gözlerde anormal hareketler gözlemlenebilir.

BEYİN ALARM MI VERİYOR?

Dengesizlik, göz kararması, sersemlik hali gibi durumlar için ‘baş dönmesi' ifadesi kullanılıyor. Alkol ve bazı ilaçlar da baş dönmelerine yol açabildiği gibi gerçek baş dönmesi; strese bağlı sersemlik, baş ağrısına bağlı kafada ağırlık gibi durumlarla da çok karışabiliyor. Gemi, tren gibi taşıt hareketleri ile ilgili olan baş dönmesi ise ‘taşıt tutması' olarak ifade ediliyor. Bu da gerçek baş dönmesinden tamamen farklıdır. Baş dönmesi sebebinin beyin kaynaklı mı yoksa göz- kulak ve kas-iskelet sistemi kaynaklı mı olduğunun mutlaka araştırılması gerekiyor. Beyin kaynaklı baş dönmelerine, konuşma bozukluğu, bir kolda-bacakta uyuşma veya kolda-bacakta tutmama gibi diğer nörolojik şikayetler de eşlik edebiliyor.

VERTİGO NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavide asıl önemli olan nedenin bulunmasıdır. Vertigoya neden olan hastalık meniere hastalığı ise ilaç tedavisi, ilaç tedavisi yeterli olmadığı durumlarda özel ameliyatlar yapılabilir, vertigonun nedeni tümör ise ameliyat gereklidir. Herhangi bir enfeksiyon sonucu veya psikojenik nedenlerden dolayı ortaya çıkan vertigolar istirahat ve basit ilaç tedavileri ile tamamen düzelir.
1.Tetikleyici faktörlerin ortadan kaldırılması (stres, alkol, sigara, kafein, tuz v.b.)
2.Tetikleyici pozisyondan kaçınma
3.İlaç tedavisi ve denge egzersizleri
4.Orta kulağa ya da beyinde saptanan lezyona yönelik cerrahi tedavi.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

KULAK KRİSTALLERİ

İç kulak denge organdır. Çoğu baş dönmesi iç kulak kaynaklı sorunlardan meydana geliyor. Bazen kafa travması sonrası, herhangi bir kafatası kırığı olmadan iç kulak yapılarında sarsıntı ya da iç kulak kristallerinde yer değiştirmeye bağlı olarak baş dönmesi oluşabilir. Doğru teşhis için hastaya yeterli zaman ayrılmalı ve şikayetleri ayrıntılı dinlenmeli. Bununla birlikte birçok tetkik gerekebilir. Zira tanıya ulaşmak çok kolay olmayabiliyor. Yaşam kalitesi de çok düşüyor.

VERTİGO’DAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Stresten uzak durun. Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirin: Sağlıklı beslenin ve doğal ve organik ürünler tüketin. Güne yumurtayla başlayın ve sabah kahvaltısında her sabah 1 ya da 2 köy yumurtası yiyin. Günde toplam bir avuç ceviz, badem, fındık ve fıstık yiyin. Günlük süt tüketin. Protein içerikli gıdalar tüketin.
D vitamini takviyesi: Mümkün olduğu kadar güneşlenin. Sağlıklı bir vücut için D vitamini çok önemlidir.
Tuzu azaltın: Tuz iç kulaktaki sıvı artışına neden olup vertigoyu tetikleyebiliyor. Bu nedenle tuzu azaltın.
Bol su için: Vücuttaki su tuz dengesini korumak içim bol bol su için. Ama çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durun. Çünkü bu tarz içecekler de iç kulakta sıvı artışına neden olabiliyor.
Spor yapın: Sporun her alanda olduğu gibi vertigoda da önemi büyüktür. Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan spora hayatınızda mutlaka yer verin. Ancak ani hareketler barındıran ağır sporlardan uzak durun.
Başınızı hızlı sağa sola çevirmeyin
Lunaparklardaki oyuncaklardan uzak durun
Hızlı araba kullanmayın


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver