Dünyanın en büyük Açık Dizin Projesi
Dmoz, 14 Mart 2017 tarihi itibari ile kapanıyor! Evet, Dmoz
7 gün sonra tamamen kapanacak ve tarihin tozlu diskleri arasında eski bir dev olarak yerini alacak…
Editörleri arasında yer aldığım Dmoz projesinde; 2010 yılından bugüne kadar binlerce siteyi inceleyerek aktif olarak görev yaptım. Editörlere birkaç gün önce, dün ise tüm dünyaya kapanacağı kesin tarihi veren Dmoz İnternet dünyamın en keyif aldığım ve en önemli gördüğüm parçalarından biriydi.
Yaklaşık olarak 7 yıldır görev yaptığım, bambaşka insanlarla tanıştığım ve keyif aldığım bu proje maalesef ki kapanıyor. Özellikle de İnternet dünyasında Türkçe sayfalar için önemli bir kaynak haline gelen Dmoz’un kapanma haberini duyurmak benim için çok zor oldu.
Dünya genelinde kaliteli ve özgün web sayfalarının listelendiği açık dizin projesi Dmoz, 5 Haziran 1998 yılında Yahoo dizinine alternatif olarak yayına başlamıştı. Önceleri çok fazla eleştirilen Dmoz, büyük başarılara imza atmış gönüllü editörleri ile 19 yıl boyunca İnternet dünyasına hizmet etti.
Dmoz’da yer alabilmek, Dmoz’da listelenmek gibi kavramlar pazarlama uzmanları,
SEO uzmanları ve popülerlik için büyük bir başarıydı. Yıllar geçtikçe bu popülarite kimi zaman arttı kimi zaman azaldı. Ancak düne kadar dijital pazarlamacıların ve
SEO uzmanlarının olmazsa olmazları arasında yer alıyordu Dmoz’da listelenmek…
Dmoz’da özgünlük ve kalite ön plandaydı.
Her ne kadar birçok siteyi reddetmek zorunda kalsak, tepki alsak bile, editörlerin geneli itibari ile çok güzel işler yaptığına şahit oldum. Maalesef ki içeride olan biteni dışarıya aktaramıyorduk. Ancak içeride kabul edilmeyi veya reddedilmeyi etkileyen en önemli hususun özgün ve kaliteli olmanın dışına çıktığını pek görmedim.
Elbette ki istisnalar vardı. İnsanlardan para isteyen, görevini kötüye kullanan hatta sırf düzenleme sayısı yüksek görünmesi için saçma sapan siteleri ekleyen editörlerimiz de oldu. Bunları bir kenara bırakıyor ve yaptığımız güzel işlerle Dmoz’u hatırlıyorum.
Kapanma sebebide birkaç nedende sıralanıyor. Özellikle de kullanım amacının ve sınıflandırma sisteminin artık arama motorlarınca kullanılmadığının altı çizilmekte…
Büyük bir projenin sonuna gelindi.
DMOZ, insanlar tarafından sınıflandırılmış Web içeriğini barındıran en geniş kapsamlı veritabanıydı. İnternet kullanıcılarından oluşan editör kadrosu, Web’deki kaynakların keşfini sağlayan kolektif bir çalışma ortaya koyuyordu. Bu projenin kapanmasıyla İnternet dünyasında büyük bir boşluk olacağını, hatta Türkçe içerikler için bir veritabanı eksikliğini hissedeceğimi söylemek istiyorum.