Cevap: HerakLes Ç. - İstanbul Yanıyor
Butun okul yillarim bir film seridi gibi gecti gozumun onunden kanaatim ise Mutaassip bir tenya hayati yasamisim.
Ben en fazla is ve teknik dersinde yanmis kibrit copunden ev yapmaya calismistim ki kibrit coplerini bile yakamamistim birak istanbulu. Zaten is ve teknik dersi en igrendigim dersti dersler bos gecer diger ogretmenler gelir "haftaya sunu yapacaksiniz" der ve giderdi. Telden alcidan bir kus, tahtadan bir aski, cividen hali tezgahi. yapalim yapmasina da, malzemeyi nerden bulucaksin. Zengin cocuklari istenenleri yapar veya yaptirir. Yuksek not alirdi. Benimse anam aglardi bunlari yapana kadar, korkunc panige girerdim.
Bir dersede kartondan bir ev getirecektik. "evinizin duvarlarini yanmis kibrit copuyle kaplayin" demisti ogretmen. Yanmis kibrit toplamak zordu. Ben de gidip bir duzine kibrit aldim. istanbul'u yakmak icin degil tabi basimi yakmamak icin. bahce de hepsini yakip sonduruyordum ki, annem gelip gordu. "neden yakiyorsun o kibritleri bosu bosuna salak"dedi. elimden aldi kibritleri. "ates olsa curmu kadar yer yakar denir ya hani benim curmum hayatim boyunca o noktada kaldi. Ben de tabi kartondan evime yanmamis kibritler yapistirdim.
Herkes yanmis kibrit yapistirmisti evine. Benimkiler yanmamisti. Cok bozuldum. Arkadaslarim benimle dalga geciyordu. kizdim ve evimi parcalayip cop kutusuna attim.
Derste "senin evin nerede"diye sordu ogretmen. Pencereden elimle gosterip "su asagida, dort bes sokak ilerde" dedim. Butun sinif guldu ogretmen de guldu.
"hayir kizim. yaptigin evi kastediyorum" dedi
"bozdum" dedim
"o halde, ben de seni bozayim" dedi ve koca bir sifir verdi. Koca bir sifirla tabi butun okul hayatim boyunca hic bir yeri yakamadim.
Adama bak "kiziroglu" misali bir hisimla breh breh" Okul baskani ve spor kolu baskani diyor tabi istanbulu yakar (aziz yildirim sen misin? )
Ben kooperatif (ki bunun ne isi yaradigini hic ogrenemedim). ve meteroloji kolundaydim. Is ve teknik dersi: Hala var mi bilmiyorum tuketimci toplumun fertleri arasinda tukenip gitmis olma olasigi cok fazla. Anne: Hala i' nin bir salak oldugunu dusunuyor Duvarlari yanmamis kibritten olan eve bakip gulen cocuklar: Yigit Bulut'la bir alakalari olmasa bile universite yillarinda "kapitalizm" dedikleri sistemin deri koltuklarinda palazlaniyolar. Kooperatif ve meteroloji kolu baskani : Ne bir koperatife yazilip ev sahibi olabildi ne lodosu hesaplayabilip bir yangini dogru zaman da cikarabildi. ve gecerken de hic bir yanginin kulunu yeniden yakamasa da ofsayti biliyor. bunun nedeni ise surekli ofsayta dusmesi. |