En doğal gençleşme yöntemi - PRP
Ünlüler dünyasında özellikle Kim Kardashian ile birlikte adını daha çok duyduğumuz PRP, en doğal gençleşme uygulaması olarak biliniyor. Bu uygulamaya dair aklınızdaki tüm soruları Estetik Cerrah Doçent Doktor Gürkan Kayabaşoğlu yanıtladı. PRP ne demektir?
PRP zenginleştirilmiş trombosit plazmasının baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Peki Trombosit nedir? Ne işe yarar?
Trombositlerin kanın pıhtılaşmasını sağlayan hayati görevleri vardır. Pıhtılaşma görevini sağlarken aynı zamanda doku hasarı sonrasında iyileşmeyi sağlayan büyüme faktörlerini de salgılar. Bu özellikleri nedeniye de gençleşme tedavisinde kullanılmak üzere son yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. PRP nasıl uygulanır?
Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra içinde özel bir sıvı bulunan küçük tüplerin içine az miktarda kanınızı alır ve santrifüj (yüksek hızda döndürme) işlemi uygular. Bu işlemin sayesinde tüplerin içindeki kan bileşenlerine ayrılır. Bu bileşenlerden trombosit adı verilen özel kısım kandan titizlikle ayrılır. İşte bu yeni elde edilen sıvıya PRP adı verilir.
PRP uygulaması en doğal gençleşme yöntemlerinden biridir. Güneş ışınları, sigara kullanımı, gebelik, stresli yaşam ve beslenme düzeninin dengesizliği gibi birçok etken sebebiyle yıpranan ve yaşlanan cildimize sayesinde kaybettiği yapıların geri kazandırılmasıdır. PRP bir tür kök hücre tedavisi midir?
Hayır, PRP bir kök hücre tedavisi değildir. Benzer amaçlarla kullanılan bir tedavi materyalidir. PRP tedavisinin etkili olduğu alanlar nelerdir?
- Lekeli bölgeler
- Akne izleri
- Sarkma ve kırışıklık olan bölgeler
- Çatlak tedavisi
- Saç dökülmeleri PRP’nin uygulandığı bölgeler nelerdir?
- Göz altı dahil tüm yüz
- Boyun ve dekolte bölgesi
- Saç dipleri
- Boyun
- Basen bölgesi
- El üzeri PRP kimlere uygulanabilir? Kimlere uygulanmaz?
PRP tedavisi her yaş gurubuna ve cinsiyete uygulanabilen bir tedavidir. Özellikle yazın güneşlenmeyi seven insanların, ciltlerinin yaşlanma etkilerinden korumak ve kurumasını engellemek için kışın PRP yaptırmasını öneririm. Uygulanmaması gereken kişiler şunlardır ;
- Hamileler
- Pıhtılaşma-kanama bozukluğu bulunan
- Trombosit (platelet) sayı ve fonksiyon bozukluğuna sahip kişiler
- Kanser hastalarında kullanılmaz. PRP ağrılı bir işlem midir?
Uygulama öncesinde lokal anestezikler kullanılması sebebi ile hafif bir acı hissedilebilir.
PRP’nin cildinize etkileri ne olacak? Neden PRP’ye ihtiyacınız var?
PRP ile cildiniz daha parlak ve canlı görünür. Güneş ve yaşlılık lekeleri yumuşar, göz altındaki torbalanmalar ve koyu renk değişikliklerinde azalma olur. Cildinizdeki ince kırışıklıklar azalır. PRP sonrasında etrafınızdan “Çok genç görünüyorsun. Estetik ameliyat mı yaptırdın? Doğruyu söyle” şeklinde bir çok iltifat alabilirsiniz. PRP’den sonuç almak için kaç seans yaptırmalıyım?
Öncelikle bu çok sık sorulan sorunun yanıtını kişiye özel vermek gerekir. PRP’yi hangi amaçla uyguladığımız çok önemlidir. PRP ‘yi mezoterapi ya da dolgu uygulamaları ile kombine uygulandığı durumlarda seans sayısı ve seans aralıkları değişebilir. Ancak genel bir bilgi vermek gerekirse 3 haftalık aralıklarla 3-4 seans uygulamanın ardından 8-10 ay sonra 1-2 seanslık bir kür daha yapıyorum. Böylece etki ciltte uzun süre devam ediyor. PRP uygulaması ne kadar sürüyor?
PRP seanslarının süresi uygulama yapılacak bölgenin büyüklüğüne göre en fazla 30- 40 dakika sürmektedir. PRP ‘nin cilt dışında uygulama alanları var mı?
Evet, saç köklerine de sıklıkla uyguluyoruz. Saç dökülmesini azaltmanın yanı sıra yeni saç oluşmasını da uyarması açısından çok etkili bir tedavidir. PRP nin etkinliği/faydası ne kadar uzun sürüyor?
Uygulama sonrasındaki etkiler kişiden kişiye değişebilmekle birlikte 1-2 yıl sürebilir. PRP’nin riskleri nelerdir?
PRP uygulamasının yapıldığı yer, kişi ve hangi marka PRP kitinin kullanıldığı çok önemlidir. PRP’nin mutlaka bir sağlık merkezinde ve doktor tarafından uygulanması gerekmektedir. Kaliteli bir PRP markası kullanılıyorsa uygulamanın hiçbir riski ve yan etkisi yoktur. PRP sonrasında nelere dikkat etmem gerekir?
Tedavi sonrasında hastanın dinlenmesini gerektiren herhangi bir durum bulunmamaktadır. Hasta normal günlük hayatına devam edebilir. PRP tedavisi süresince güneş banyosu ve solaryumdan kaçınılmalıdır. Tedavi kürü sonunda ciltteki hassasiyet ve morluklar iyileştikten sonra hastanın güneşlenmesinde bir sakınca yoktur. |