16 Ekim 2016, 10:08
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Meme Kanseri Farkındalık Ayı (1-31 Ekim)
Pink women
Dünya Sağlık Örgütü tarafından Ekim ayı, Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul edilmiştir. 26 Ekim günü ise ayın önemini vurgulamak üzere belirlenmiş bir tarihtir. 26 Ekim’de pembe kurdele takılarak hastalığın önemine dikkat çekilip farkındalık yaratılır.
Meme kanseri kadınlarda en çok görünen kanser türüdür. Günümüzde her sekiz kadından birinde görülmektedir. Dünya üzerinde meme kanserine yakalanan kadın sayısı 1 milyondan fazladır. Buna bağlı olarak yine bu kanserden ölen kişi sayısı 400’e yakındır. Meme kanseri için erken tanı konması çok çok önemlidir. Erken tanıyla ölüm oranını ciddi şekilde azaltmaktadır. ABD’de meme kanserinden dolayı olan ölüm oranı %30-50 arası azalmaktayken, Avrupa’da ise oran %65lere ulaşmaktadır. Meme Kanseri Nedir?
Meme dokusundaki süt kanalını oluşturan süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkar. Meme Kanseri Belirtileri:- Memede çoğunlukla ağrısız sert yapılı oynandığında hareket edebilen yapıda ve büyüyebilen şişliklerdir.
- Meme boyutunda gözle görülen şekil değişiklikleri.
- Meme başı çevresinde renk değişimi, çatlak ve yaraların oluşması.
- Meme başından kanlı ve kansız akıntı gelmesi.
- Koltuk altında görülen ele gelen ağrılı veya ağrısız şişlikler.
- Meme cildinde kızarıklık, portakal kabuğu görüntüsü, damar genişlemeleri, içeri doğru çöküntü.
Teşhis Koyarken...- Her kadın 20 yaşından itibaren memesini tanımalı ve elle muayene yapabilmelidir. 40 yaşından itibarenden de düzenli olarak mamagrofi çektirip kontrollerini yaptırmalıdır.
- Memedeki her 10 kistten 8’i iyi huyludur.
- Kitlelerin ağrılı veya ağrısız olması bize kanser olup olmadığı hakkında doğru bilgi vermez. Kitle teşhis eedildiği zaman doktora görünülmesi gerekmektedir.
- Genç yaşlarda çoğunlukla fibroadenom veya kist denilen kanser olmayan kitleler görülür.
Meme Kanseri Tedavisi
Hastalığın en önemli tedavisi erken teşhis konulup meme koruyucu önlemler almaktır. Bu şekilde tümör tespit edilip tamamiyle yok edilebiliyor.
Daha sonraki evre ise memenin cerrahi müdahale ile alınmasıdır. Meme cerrahisinde temel amaç, tümörün geride kalmayacak şekilde çıkarılması ve koltuk altına yayılım gösteren vakalarda lenf bezlerinin tümüyle alınmasıdır. Meme kanseri farkındalık ayında herkese sağlıklı günler dileriz. |
| |