Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Kasım 2015, 22:27   #1
Çevrimdışı
AngeL
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
SSD alırken dikkat etmeniz gerekenler




PC'niz için normal HDD yerine SSD almaya karar verdiyseniz, işte göz ardı etmemeniz gereken önemli noktalar...


Bilgisayarlarımızda depolama birimi olarak SSD'lere her geçen gün daha çok yer veriyoruz. Peki sizde böyle yapıp, geleneksel HDD yerine SSD'leri mi tercih etmelisiniz? Son zamanlarda SSD'lerin depolama kapasiteleri arttı ve uyumluluk sorunları çözüldü. Bu yüzden cevap evet, ancak kararınızı hemen vermeden önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

ÜCRET

SSD'lerin fiyatı son birkaç senede önemli ölçüde geriledi, ancak normal sabit disklere (HDD) kısayla hala çok pahalılar. Bu yüzden bütçeniz kısıtlıysa, size çok daha fazla boş alan sunacak HDD'leri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

FİZİKSEL ÖZELLİKLER

Yeni bir donanım alırken PC'nizle uyumlu olup olmadığını araştırmalısınız. Modern SSD'lerin çoğu 2,5 boyutunda. Bu tür bir sürücüyü masaüstü bilgisayarda kullanamazsınız, ancak SABRENT 2.5¨-to-3.5¨ Mounting Kit gibi bir adaptörle bu sorunu giderebilirsiniz.
Yeni yaygınlaşmaya başlayan M.2 standardı (eski adı NGFF) ise çok ince SSD'leri tarif ediyor. Bu SSD'ler çok ince laptop'larda ve mini PC'lerde kullanılıyor.

Z-yüksekliği: 2,5 inç'lik bir SSD'nin laptop'unuza sığma garantisi bulunmuyor. Bunun için z-yüksekliğine veya kalınlığa dikkat etmeniz gerekiyor. Hangi yüksekliklerin desteklediğini öğrenmek için laptop'unuzun kılavuzuna bakın.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Arayüz: Bugünkü SSD'lerin çoğu 6 Gbps SATA arayüzünü kullanıyor. 3 Gbps ise bulabilirseniz, daha ucuza maloluyor. 3 Gbps ile 6 Gbps arasındaki seçimi PC'nizin sunduğu desteğe göre yapın.

Gürültü: SSD'nin önemli bir avantajı, HDD gibi mekanik parçalara sahip olmadığından sessiz çalışması. HDD'nin hızlanma sesinden ve kafa seslerinden kurtulmak istiyorsanız, SSD'yi tercih edin.

PERFORMANS

SSD'nin HDD'ye göre en önemli avantajı, önemli ölçüde daha hızlı olması. SSD'li bilgisayarlar birkaç saniyede açılabiliyor, programları neredeyse anında çalıştırıp, dosya aktarımlarını 10 kata kadar daha hızlı yapabiliyorlar.

Ancak her SSD, size eşit hız sunmuyor. Şu iki örnekte olduğu gibi:

- SanDisk Internal 120 GB, 520 MB/sn sıralı okuma ve 180 MB/sn sıralı yazma hızına sahip.
- Silicon Power Velox V70 120 GB ise 557 MB/sn sıralı okuma ve 507 MB/sn sıralı yazma hızı sunuyor.
Mümkün olan en yüksek hızı istiyorsanız, bunun size daha pahalıya mal olacağını aklınızda bulundurun.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



DEPOLAMA KAPASİTESİ

SSD'ler ve HDD'ler farklı şekilde çalışırlar. HDD'ler çoğunlukla parçalanmayla (fragmentation) karşı karşıya kalırken SSD'ler, "çöp biriktirme" (garbage collection) adı verilen bir başka "soruna" sahiptir. SSD'ler, HDD'lerin aksine değişen gelen verileri, mevcut verilerin üzerine yazmazlar. Çöp biriktirme adı verilen bu işlem, disk dolduğunda verimliliğini kaybedebilir. Bu yüzden SSD'nizin yüzde 20-30'unu boş tutmanızda fayda var. Bu, 250GB'lık bir sürücü için en fazla 200GB'lık alanı kullanmanız gerektiği anl***** geliyor.
Yaşam süresi

Son olarak SSD'nin ömrünü hesaba katmanız gerekiyor. SSD'ler mekanik parçalara sahip olmadığı için bu konuda endişelenmenize gerek yok. Ancak SSD'ler, elektrik kesintisine karşı daha duyarlıdır ve bu durumlarda verilerin bozulması ve hatta sürücünün tamamen bozulması sözkonusu olabilir. Buna ek olarak SSD'lere yazabileceğiniz veri miktarı kısıtlıdır. Günde GB'larca veri yazacaksanız, sürücünün ömrünü normalden hızlı tüketebilirsiniz.

SSD'lerin genellikle 5 - 7 yıl arasında yaşaması beklenir. Her geçen yıl, sürücünün bozulma şansını artırır.

hurriyet

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver