Cevap: Dini(imam) nikah kanunu hk.
Bu ülkede ''kanunlar var'' demek isterdim, hatırlatmak isterdim ama bu kanunlarımızı işletme açısından o kadar çok aksaklık yaşadık, suçluları akladık, gereken cezaları vermedik ki sonunda özellikle kadının olmayan haklarına da baltayı bununla indirmişler. Kaç dava geçti, kocaları neler yaptı kadınlara ama istediği kadar şikayet etsin, hak talep etsin, önce sordular, ''resmi nikahın var mı?'' ''Yok!'' dedi kadınlar, o zaman bizimde yapacak bir şeyimiz yok dendi. Dini nikah kişinin tercihine kalmıştır elbette ama sırf dini nikahla hayatı sürdürmek, ilerde aksi bir durumda hak talep etmenizin önüne geçer. Şu ''Müslüman bir toplumda...'' diye başlayan cümlelerden bana gına geldi, şöyle gına geldi, her olayı buna bağlayıp din üzerinden insanlar içlerini rahatlatmaya çalışıyor, bende buna sinirleniyorum. Müslüman bir toplum demeden önce ''kadının zerre değerinin olmadığı bir toplum'' diye başlaması lazım bizim cümlelerimizin, hele ki kadınlar, bunu nasıl kabullenebilir? Evet Doğu'da küçük yaşta birçok çocuğun başına gelen de bu. Koca koca adamlar 13 yaşında kızlarla dini nikah kıyıyor, sonra o yetmiyor, ötekiyle de kıyıyor, o yetmiyor bir tane daha alıyor. O zaman bu dini kendi uçkuru için kötüye kullanmaktır. Zoraki olarak dini nikahla birliktelik yaşayanları-çünkü dini nikahla evlenilmez- anlayabilirim, elinden bir şey gelmeyebilir ama onun elinden bir şey gelmiyor olması koca toplumun elinden bir şey gelmeyeceği anlamına gelmez. Bu ülkede resmi nikahla evlendiğin kocan seni öldürse bile ceza almıyor, dini nikahla yaşadığın insandan mı hak talep edebileceksin? Saçma. Yapmasınlar böyle şeyler, senin hakların var, çoğu Avrupa ülkesinden önce sana verilmiş haklar var, kanunlar var. Sen neden kendini ezdireceksin ki? Resmi nikahını yap, sonra istiyorsan dini olanını da yaparsın, buna kimse karışmaz zaten ama dini nikah oranı artarsa, bu ülkede daha çok ağlar insanlar. İnsanların özel hayatlarına burnumuzu sokup, kimin kimle evde ne şekilde yaşadığına yorumlar yapıp, ahlak bekçiliğindense, elimizde olan hakları koruyup, bu haklardan yararlanmamız için çaba sarf etmeliyiz. Bunu önce bir kadın, sonra da insan olarak söylüyorum; çünkü bize önce insan muamelesi yapılmıyor, çoğumuzda buna izin veriyoruz. Vermeyin, vermeyelim. Bu durumda olanları duyunca da şikayet edelim, dini nikahla yaşayıp da kocasından her gün dayak yiyen bir kadını görüp gidip şikayet etseniz kimse size din düşmanı muamelesi yapmaz, böyle şeylerden de korkmayın. Şu dini kendi içinizde yaşıyorsanız, dışardakilerin size nasıl baktığını umursamayın artık, sen kendini biliyorsan eğer bırak başkası bilmesin, sansın sadece ama tek isteğim kadınlar böyle göz göre göre ezilmesin be.
__________________ If you can't measure it, it doesn't exist. |