Cevap: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kardeşim ne Kürt sorunu be böyle birşey yok
ben bu ulkede kurt sorunu yoktur diyenleri, bu fikri destekleyenleri anlamiyorum. nasil ki 80'e bir darbedir diyebiliyoruz, donemin yoneticileri tarafindan tabiri caizse halka yutturulan 82 anayasasi da bir bence ayri bir darbedir ve bence kurt sorununun temelinde yatan ana sebeplerden biriside budur. cok dogru, bu sorunu baslatan belki bu anayasa degil belki ama emin olun, daha buyuk bir sorun haline getiren, olaylari tirmandiran kesinlikle bu anayasadir, insanlari yok saymaktir, insanlara yapilan baskidir, reva gorulen iskencelerdir. gerilla tarzi silahli mucadeleyi, teroru tabii ki desteklemiyorum, aksine siddetle karsi cikiyorum ancak bolge insanlarini buna iten, buna zorlayan sebepleri de gozardi etmemek gerek. bugun hangimiz boyle bir yasam surmek ister? insanlari, bu fikre canindan dahi vazgececekleri kadar baglayan sey nedir? iste biz bunlari ozumseyebilir, anlayabilirsek, bu mesele de o zaman cozume kavusur. devlet yonetimini bir kenara birakalim, bugun cikin, sokakta hala kurt etiketi yapistirilan ve sirf bu yuzden, sirf kurt oldugu icin o insana farkli gozlerle bakan yiginla insan var. hal boyleyken kurt sorunu yoktur demek bana inandrici gelmiyor, inandirici gelmedigi gibi bu meselenin cozumune iliskin atilabilecek adimlar konusunda da acikcasi beni korkutuyor. bu sorun, bolgeye yatirim yaparak, orada insanlari istihdam ederek falan cozulecek bir sey degil. bu sorunu cozmek icin once, devlet olarak, yalnizca devlet olarakta degil, turk toplumu olarak kurtleri anlamak, onlari dinlemek gerektigine inananlardanim. cunku siyaset, temeiinde daha iyi bir yasam ve herseyden onemlisi turk, kurt, cerkez vs. degil, insan icin yapilir.
__________________ everything. everyone. everywhere. ends. |