Cevap: BÜYÜK BAŞ HAYVAN HASTALIKLARI
LEPTOSPİROZİS
Bütün evcil hayvanlarda görülebilen hem buzağıların, hem de yaşlı sürünün ortak bir hastalığıdır. Aynı zamanda zoonozdur.
HASTALIK ETKENİ
Leptospiroz türü bakteriler olup 5 ayrı türü vardır. Ülkemizde en yaygın tür leptospira gryppotyphosa dır. Etken 50 ºC 10 dk da, 60 °C de ise 10 sn. de ölürler.
BULAŞMA ŞEKLİ Genellikle hastalık burundan, boğazdan veya yaralardan girer. Etken yer yüzünde yaygın olarak bulunur. Sıcak yağışlı, bataklık yerlerde, organik madde içeren topraklarda durgun sularda uzun süre yaşarlar. Enfeksiyon bulaşık sularla yayılır. Yağmur suları, akar sular hastalığın yayılmasını hızlandırır. Bulaşma doğuştan, direk (mikroplu materyalle temas ve çiftleşme) ve endirek (taşıyıcı hayvanlar vasıtasıyla) olarak olmaktadır.
İnsanlara bulaşması ise leptospiralarla bulaşmış su ve besin maddeleriyle olur. Hastalıktan ölen veya ölmeden önce kesilen hayvanların iç organları ve kan ile temas eden insanlara da etken bulaşabilmektedir.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ Kan işeme, sarılık, kansızlık, gebe hayvanlarda yavru atma gibi belirtilerle kendini gösterir. Ölüm oranı sürüden sürüye farklılık göstermekle birlikte bazen % 50- 70 oranına çıkabilir.
TEŞHİSİ
Leptospirozisin tanınmasında hastalığın klinik hikayesi, sürünün durumu, enfeksiyonun süresi önemlidir. Aniden süt kesilmesi, özellikle genç hayvanlarda göz pupillalarında sarılık ve kan işeme leptospirozisten şüphelendirir. Kesin teşhis ise idrar kan, serum, böbrek ve karaciğer örneklerinin laboratuar muayenesiyle yapılabilir.
TEDAVİ Teorik olarak tedavisi vardır ancak çok zordur. Masraflı ve garantili olmayan tedavi çalışmalarıyla kurtulan hayvanlar uzun süre hastalığı taşırlar.
KORUNMA Dışarıdan hayvan alımı kontrollü olmalı, bataklıklar kurutulmalı ve mera drenajı yapılmalıdır. Hastalık kaynakları yok edilmeli, atık yavru, uterus akıntıları, hasta hayvanların sütleri, kadavraları, ot, saman, vs. yakılmalı veya gömülerek imha edilmelidir. Hastalığa karşı en önemli korunma yöntemi aşılamadır.
Kesimden sonra gövde ve organlarda şiddetli sarılıkla beraber patolojik bozukluklar varsa etler imha edilmelidir. Eğer patolojik bozukluklar çok hafifse etler sterilize edildikten sonra tüketimi uygundur.
__________________ #MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦ {22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ} |