Cevap: 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz
8 Mart'ın oluşumunda etkisi olan eylemlerin en sonuncusunda, haklarını savunmak için çalıştığı yerde grev yapan ve bu esnada yangında hayatını yitiren 129 kadına minnetlerimi sunuyor ve saygıyla anıyorum, böyle bir günün var olması gerektiğine inanıp bu öneriyi sunan Clara Zetkin'e de saygılarımı sunuyorum. Buraya kadar her şey güzel gibiydi değil mi? Aslında değil. Ne yazık ki böyle bir günün var olmasının arkasında bile kadınların ölümü yatıyor, yani kadınlar bu dünyaya ölmeye, öldürülmeye, yaşama hakkı elinden alınmaya, ikinci sınıf insan muamelesi görmeye gelmiş gibiler. İran'da tecavüzcüsünü öldürdüğü için önce hapis yatan sonra da idam edilen Reyhaneh Jabbari'nin dediği gibi; '' Dünya bizi sevemedi. ''
Bugün hayatındaki kadınlara güzel söz söyleyen, elinde çiçek olan veya hediye alan adamların yarın aynı kadının katili, tecavüzcüsü olmayacağının garantisi yok. Bugün isimlerini saydığımız nice kadının yanına, yarın bir gün bizim de ismimizin eklenebilme ihtimalini düşünüp, korkuyla geçirmediğimiz tek bir gün yok. Siz hiç bir kadının ayak seslerinden korktunuz mu arkanızdan gelirken? Cennet ve cehennemi düşünüyorsak eğer, bu dünya kadının cehennemidir, bu bir sınanma olamaz, bu bir test olamaz, sınav olamaz ve biz kimseye emanet olmaya gelmedik bu dünyaya. Kadınlar hiçbir erkeğe emanet değildir, her insan kendine emanettir bu dünyada ve gözü dönmüş, sapkın ruhlu binlerce erkek daha kendi uçkurlarına ve içindeki psikopata sahip çıkamazken, bir kadını ona nasıl emanet ederiz?
Dünya emekçi kadınlar günü ya da dünya kadınlar günü, böyle mi olmalıydı? İçinde hiçbir güzel cümle olmayan paragraflar arasında mı kutlanmalıydı? 8 Mart kutlanmak için değildir bana göre, yas tutmak içindir. Hala adımız ölen kadınlar listesinde olmadığı için, ölenlerin yasını tuttuğumuz gündür. Kadın bir gün değil, her gün kadındır, her gün insandır. Dilerim bir gün herkes insan olabilir, belki de bir günlüğüne kadın olabilseydi tüm dünya, o zaman yaşamaya dair bir umudumuz olurdu.
Katledilen kadınların hepsini içimde hiç dinmeyecek olan öfke ve hiç geçmeyecek olan bir sızıyla anıyorum, ulusalararası yastır bugün bir nevi, karışmayın bize.
__________________ If you can't measure it, it doesn't exist. |