Bir timsahı alt etmek için ne kullanırsınız?
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
a. Ataş
b. Krokodil pensi
c. Kesekağıdı
d. El çantası
e. Lastik bant
*Irmağı geçene kadar alligatöre koca ağızlı deme.* *JAMAİKA ATASÖZÜ*
Boyu 2 metreye kadar olan timsahlar karşısında, sıradan bir lastik bantla paçayı kurtarabilirsiniz.
Bir timsahın ya da alligatörün çenelerini kapatan kaslar o kadar güçlüdür ki, bu kasların aşağıya doğru olan kuvveti uçurumdan düşen bir kamyonunkine denktir. Ama timsahın ya da alligatörün çenelerini açan kaslar o kadar zayıftır ki, tek elinizle bir timsahın ya da alligatörün ağzını kapalı tutabilirsiniz.
Alligatörler ile timsahlar arasındaki teknik fark
Timsahların daha uzun ve daha dar bir burna sahip olmaları, gözlerinin daha önde olması ve dördüncü dişlerinin üst çeneye muntazam bir biçimde sığmak yerine alt çeneden dışarı taşmasıdır. Aynı zamanda, bazı timsahlar tuzlu suda yaşar; alligatörler ise genel olarak tatlı suda yaşar. Yunanca krokodeilos kelimesinden gelen "timsah", kertenkele demektir. Bu adı ilk olarak, Nil'in çakılla kaplı kıyılarında dolaşan timsahları gözlemleyen Herodot kullanmıştır. "Alligatör", İspanyocadaki el lagarto das Indias (Hint kertenkelesi) ifadesinin bozulmuş biçimidir.
Timsah gözyaşları efsanesi
Hiçbir hayvan birine öldürme amaçlı saldırdığında ağlamaz. Timsah gözyaşları, Ortaçağ gezginlerinin öykülerindeki bir mittir. Sir John Mandeville 1356'da şu gözlemde bulunuyordu: "Hindistan'ın birçok bölgesinde bir sürü timsah (bir tür uzun yılan) vardır. Bu yılanlar insanları öldürür ve onları gözyaşı dökerek yerler."
Timsahların gerçekten de gözyaşı kanalları vardır, ama bunlar doğrudan doğruya ağzın içine boşalır; yani dışarıdan hiç gözyaşı görünmez. Efsanenin kökeni, timsahın boğazının, gözü kayganlaştıran bezlere yakın bir yerlerde bulunmasına dayanıyor olabilir. Bu durum, büyük ya da timsaha direnen bir şeyi yutma çabası sırasında, timsahın gözlerinin biraz sulanmasına neden olabilir. Bu hayvanlar gülmezler de: Timsahların ve alligatörlerin dudakları yoktur.
Timsahların mideleri demir ve çeliği eritebilir ama kanalizasyonda yaşamazlar
Timsahların mide özsularında, demir ve çeliği eritmeye yetecek kadar hidroklorik asit vardır. Diğer yandan, şehir kanalizasyonlarında alligatör yaşadığından şüphelenmenize gerek yoktur. Alligatörler, güneşten gelen ve kalsiyumu işlemelerine olanak tanıyan morötesi radyasyon olmadan yaşayamazlar. Bu şehir efsanesinin kökeni, 1935'te New York Times'ta çıkan bir habere götürülebilir: Bu haberde, Harlem'de birkaç çocuğun bir kanalizasyon çukurundan bir alligatör çıkardıkları ve bu hayvanı küreklerle döverek öldürdükleri yazıyordu. Bu alligatör muhtemelen bir gemiden düştükten sonra yüzerek sel suyu kanalından kanalizasyona girmişti. |