Cevap: Haftanın Polemiği:Diyanet'in fetvaları
Merhaba öncelikle konu için teşekkürler.
Ben bu kardan adam fetvasını diyanetin değilde Suudi Arabistanlı imam Mohammed Sale al Munajjid 'in söylediğini okudum. Diyanet vermişse bilgim yok buna dair her hangi bir haber okumadığım için o başlıktan cevap vermeyeceğim.
Suudi arabistanlı imam kardan adam yapmak günah onunla oynamakta günah şeklinde yazmış yanlış anımsamıyorsam.
Bu konuda kendi kısa araştırmalarımdan yola çıkarak bir yorum getirmeye çalışacağım yanlışım varsa düzeltin.
Bazı mezheplere göre Allahu tealanın yarattığı canlıları resmetmeye çalışmanın, heykelini yapmanın günah olduğuna inanılır. Ebedi alemde yapılan bu sanatlar için "yarat ona can ver" emri geleceği, can veremeyincede kişinin azap göreceği düşünülür.
Kuran-ı Kerim’in hiçbir yerinde heykelin ve resmin yasaklandığına veya kötü bir uğraş olduğuna dair tek bir izah yoktur. Oysa mezhepler, Allah’ın yaratışındaki güzellikleri, hayatın neşesi, tadı, Allah’ın insanlara rahmeti olan sanatın birçok kolunu yasaklamak istemişlerdir. Oysaki Kuran’da yasaklanmayan her şey serbesttir. Yasak istisnadır, bir yasağın geçerliliği için Allah’ın bir emri, yani Kuran ayeti olması gerekir. heykel ve resim yasaklığına dair hiçbir ayetin olmaması, bunların serbestliği için yeterli delildir, ayrıca bunların serbest, helal olduğuna dair herhangi bir izaha gerek yoktur; patlıcan yemek için özel bir ayete gerek olmadığı gibi. Kuran’da patlıcanın haram olduğuna dair hiçbir izah olmaması yeterlidir, ayrıca patlıcan yemenin helal olduğuna ilişkin, “patlıcan yiyebilirsiniz” diye bir açıklamaya ihtiyaç yoktur.
Yinelemek istiyorum ki bu fetvaya ben şahsım adına itimat etmiyorum. Diyanetin verdiği fetvalara gelince ben her zaman sadece tek bir kaynaktan yola çıkarak hayatıma yön vermeyi tercih etmiyorum.
Bu konuda farklı kitaplar okuyor en son kuran ile bunları kıyaslayıp şüpheye düştüğüm konularda yön buluyorum. Diyanet yanlış fetvalar veriyor da diyemem doğru fetvalar veriyor da diyemem. |