Cevap: Sosyal medyadaki çocuk resim paylaşımları
Bu konuyu yüzeysel olarak ele almamız bizi yanılgıya düşürebilir; çünkü oldukça hassas bir şeyden bahsediyoruz. Sosyal medyanın hayatımızın bir kısmını ele geçirmesiyle, elbette o alanlarda paylaşımlar yapıp, birçok insana ulaşmamız mümkün. Çocuklarının fotoğraflarının altına bu tarz yorumlar yazan anne ve babaların samimiyetini sorgulamayı hiç düşünmesem de, bazı abartıların insanı böyle düşünmeye ittiğini de inkar edemem ama bu kesinlikle bir tercihtir ve birçok yönden bakmaya çalışınca da bir sürü sonuca varılacağı da bir gerçektir. Açıkçası sosyal medyada bir annenin veya babanın bebeğiyle, çocuğuyla paylaştığı fotoğrafları görmek benim içimdeki gizli anneliği ortaya çıkarıyor ve hoşuma gidiyor, hatta oturup saatlerce bebek ve çocuk fotoğrafları olan bloglara baktığımda olmuştur. '' Bak bu benim eserim. '' düşüncesiyle belki de bu güzelliği kitlelere ulaştırmak istiyor insanlar, çok normal aslında. Şimdi bir etiketle dünyanın öbür ucundaki insan bile senin dünyaya getirdiğin bu mucizevi varlığa hayran olabiliyor. Eh burada işin içine biraz ego da giriyor olabilir, sonuçta o güzel şeyin fabrikasında anne ve baba var. ''Bak bu da bizim oğlan, Mahmut'' diyerek eve gelen misafirlere çocuğu göstermek artık yetmiyor demek ki! 1 Erkek, 1 Kadın da bunu ele almışlardı, çocuklarının her anını sosyal medyaya koyuyorlar, insanlardan like bekliyorlar, güzel yorumlar bekliyorlar. Bence bu sosyal medyanın insan üzerindeki zaafıdır, eskiden albümlerde saklı olan bütün fotoğraflar artık hepimizin bir tık uzağında. Bu da cezbedici bir şeydir mutlaka. Belki bu güzel şeyler, birçok insana çocuk sevgisini de aşılıyordur? Yeterince olumsuz şeyin olduğu bir ülkede, insanların algısının seçiciliğinin de toplumdaki olumsuzluklar üzerine olması normal olsa da, biraz pozitif bakarak işin içinden çıkalım. Gidip biraz bebek fotoğraflarına bakayım, ha bir de ben bu bızdıkları görünce altındaki, üstündeki, yanındaki yorumlara pek dikkat etmiyorum aslında, çünkü çok güzeller. Tabii şu an çocuklar üzerinden konuşuyoruz ama yetişkinlerin bireysel olarak, kendileri için yaptığı yorumlar daha tehlikeli. Bence çok yalnızız hepimiz, bunu aşmamız lazım.
__________________ If you can't measure it, it doesn't exist. |