Cevap: İdam Olmalı Mı?
Açıkçası idamın olup olmaması benim kararsız kaldığım bir durumdur. Varolan canlının yaşam süresi hükmünün yalnızca Allah'a ait olduğuna inanıyorum.Öldürmek, idam etmek, hatta intihar dahi bu algıma hilaf bir durum. Ölümün kişisel tercih kısmını dahi anlamlandıramıyorken, idamı düşüncelerimde henüz konumlandırabilmiş değilim. Müebbet bir hapsin; özgürlüğün demirlerle tutsak edilmesi ve bir ömür çekilecek pişmanlığa neden olması sebebiyle etkili bir yöntem olduğuna inanıyorum.
Ama azımsayamacağım bir yüzdelik düşüncelerimde 'beni de hafife alma' diyor.. Şöyle ki; En yakını bir cani tarafından sebepsizce öldürülmüş, Kıyamadığı evladı, küçük kardeşi, kuzeni bir tecavüzcünün pis niyetine kurban edilmiş, 20 yaşındaki evladı yaşamının en güzel zamanında teröre kurban giden bir aile bireyi olarak, halâ ve halâ idamın yersiz olduğunu düşünür müydüm? Bu denli objektif olabilir miydim? Şeffaf bakabilir miydim? Emin olamadığım bir konudur. Ki bu konudaki düşüncenin maalesef biraz da kötü bir tecrübeyle yön bulacağına inanıyorum. Özetle, idam inancım ve vicdanım arasında kaldığım oldukça hassas konudur. |