Napolyon Bonapart Kimdir,
Napolyon Bonapart, 1804 yılında Paris'te Papa'nın elinden taç giyerek Fransa İmparatoru oldu.
'Tarihe yön veren bir komutan, risk almaktan çekinmeyen bir kumarbaz, işkolik ve sabırsız bir dahi' olarak anılan Napolyon, aynı zamanda askeri dehanın en önemli simgelerinden biri sayılıyor.
İki kez Fransa tahtına çıkan Napolyon'un yaşadığı çağda ekonomi, politika, teknoloji, kültür ve sosyal hayata da büyük etkisi oldu.
Tarihin en önemli askeri başarıları arasında gösterilen zaferlere imza atan Napolyon, Waterloo'da aldığı ağır yenilgiyle tahttan oldu ve tarih sahnesinden çekildi.
Hayatı
15 ağustos 1769'te Korsika'nın Ajaccio kentinde doğdu. 1779 yılında Brienne'de öğrenim gördü, 1784'te 'Parisian École Royale Militaire' adlı askeri akademiye girdi.
1785'te Valence'daki topçu alayına katıldı. Korsika'da askeri ve politik açıdan etkin bir rol oynadı. 1793'te sivil savaş çıktığında ailesiyle Fransa'ya gitti ve burada kısa sürede yükselerek general oldu.
Paris'teki siyasi faaliyetleri nedeniyle bir dönem 'vatana ihanet'ten tutuklandı. Ancak onu koruyan siyasilerin de desteğiyle serbest kaldı. Bu arada Fransa'da yeni bir anayasa ve direktuvarlık doğdu.
1795 ekiminde Fransa ordusunun başına getirilen Napolyon, kısa sürede ülkenin en saygın askeri otoritelerinden biri haline geldi.
1796'da İtalya'daki ordunun başkomutanı oldu. Bu dönemde General de Beauharnais'in dul karısı Josephine ile evlendi.
Aynı yıl Fransa, Avusturya'ya saldırdı. Napolyon, ününü dünyaya yayacak ve daha sonra 'strateji ustalığı' olarak değerlendirilecek olan ilk İtalya seferine çıktı. Sefer büyük başarıyla sonuçlandı.
1797'de Fransa'ya döndüğünde coşkuyla karşılandı. Direktuvarlık tarafından İngiltere'yi ele geçirmekle görevlendirildi.
1798'de Mısır seferine çıktı ve İngiliz donanmasını yenilgiye uğrattı, Malta'yı aldı. 1799'da ise Suriye'ye girdi ancak başarılı savunma ve orduda başgösteren salgın hastalıklar nedeniyle Mısır'a çekildi.
Ordusunu Mısır'da bıraktı ve Fransa'ya döndü. 9 kasım 1799'daki hükümet darbesiyle Fransa tarihinde yeni bir dönem başladı. Kısa bir süre içinde anayasada değişiklikler yapıldı ve yönetim üç konsülün eline bırakıldı. Napolyon en önemli görev olan 'birinci konsül'lüğe getirildi. Ekonomi ve yasal alanda reform çabaları içinde girdi.
1800 yılında tekrar İtalya'ya girdi ve Milano'yu aldı.
1804'te ünlü 'Code Napoleon'u (Napolyon Kanunları) yaptı. Reform ve yasa çalışmaları halk tarafından da desteklendi.
Napolyon, aynı yıl Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde Papa Pius VII'nin eliyle taç giyerek imparator oldu. İmparatorluğu süresince Avusturya, İngiltere, Rusya ve Prusya'ya karşı birçok zafer kazandı.
Düşüş dönemi başlıyor
İmparatorluğu dönemindeki olumsuz unsurlar İngiliz donanmasının gücü, İspanya ve İtalya'da akrabalarını tahta geçirmesi, halkın bu kişileri istemem*si ve Fransa'ya bağlı devletlerdeki milliyetçilik akımları oldu.
1810 yılının mart ayında ikinci eşi Marie-Louise ile evlendi, yasal varisi Napolyon II, 1811'de doğdu.
1812 yılında 400 bin asker ile Rusya'ya girdi. Ancak yiyecek sıkıntısı, asker kaçakları ve Rusya'nın dondurucu soğuğu gibi sebepler nedeniyle ordunun yönetimini Joachim Murat'ya bırakarak Paris'e döndü. Yıl sonunda savaşacak sadece 10 bin askeri kalmıştı.
Bu dönemde kendisine karşı düzenlenen hükümet darbesini bastırdı ve yeni bir ordu kurdu. Ancak 1813 ve 1814'te baskılar arttı ve halk desteği düştü.
1814'te düşna orduları Paris kapılarına dayandı. Napolyon imparatorluk tahtını bırakarak Elbe adasına sürgüne gönderildi.
7 mart 1815'te ise tahtına geri döndü. Elbe adasından kaçtı ve gizlice Paris'e döndü. Halk desteği tekrar yükseldi. Böylece Napolyon ikinci kez tahta çıktı.
Bir ordu topladı ve Belçika'ya saldırdı. Ancak haziran ayında İngiliz ve Prusya kuvvetleri tarafından Waterloo'da büyük bir yenilgiye uğradı. Paris'e dönünce tahtına ikinci kez veda etmek zorunda kaldı.
Amerika'ya kaçmak istedi, ancak bunu başaramadı ve İngilizlere teslim oldu. İngilizler onu Atlantik'teki St. Helena adasına götürdü. Son yıllarını bu küçük adada geçiren Napolyon, 5 mayıs 1821'de 51 yaşındayken öldü.
Cenazesi 1840'ta Paris'e getirilebildi ve İnvalides'e gömüldü. Napolyon'un ölüm nedeni ise hala bir bilmece. İddialardan biri uşağı tarafından zehirlendiği.
__________________ #MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦ {22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ} |