Muşmulanın Faydaları
Muşmulanın Faydaları
Muşmula kışın yapraklarını döker. Toplanan meyveler bir süre bekletildikten sonra yumuşar ve yenecek olgunluğa erişir.
Muşmulada B vitaminleri ve çeşitli madeni maddeler vardır. Bunlarla ince ve kalın bağırsağı kuvvetlendirir ve düzenli çalışmasını sağlar.
Tam olgunlaşmış halde yenmelidir.
• İnce bağırsak iltihabı, ishal ve dizanteride çok fayda verir. Yarım litre suya 100 gram parçalanmış meyve konur, 15 dakika kadar kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür, şekerle tatlandırılır, günde 2 bardak içilir.
• Peklik yapmadan ishali durdurur.
• Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder.
• Kan dolaşımını düzenler.
• Ana karnındaki ceninin düşmesini önler.
• Ayrıca sinirleri düzeltir ve güçlendirir.
• Beslenmenin dengeli olmasını sağlar.
• Bağırsak bozuklukları için; çekirdeği çıkarılmış 100 gram ham muşmula ezilir, süt ve şekerle karıştırılıp yenir.
• Bazı kimselerde yüzde meydana gelen pütürlerin üzerine taze muşmula yaprağı sarılırsa, deriyi sıklaştırır ve eski haline getirir.
• Tansiyonu yüksek olanların muşmulayı az yemeleri gerekir. |