Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Eylül 2014, 12:20   #3
Çevrimdışı
PySSyCaT
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Essay Nedir? Nasil Yazilir?




Konu seçimi
Başvuru yazınızın en önemli kısmı "konu"sudur. Essayler, konu bakımından çok çeşitlidir. Fakat çoğu, kişisel deneyimin anlatımını gerektirir. 1-2 haftalık bir vaktinizi beyin fırtınası yaparak konu hakkında etraflıca düşünmeye ayırın.

1. Basamak : Beyin fırtınasıBeyin fırtınasıyla başlangıçta aklınıza gelmeyen bir konu bulabilirsiniz. Bunun için, ne denli saçma yada alakasız olursa olsun aklınıza gelen her türlü fikir size yardımcı olabilir. Bu işlem için şu hususları göz önünde bulundurun:

En büyük başarılarınız nelerdir ve bunları neden başarı olarak kabul ediyorsunuz? Genelde en önemli yazılar, zamanında sıradan görünüp yaşam süreciniz bağlamında değerlendirildiğinde hayati olan başarılar üzerine kurulu olduğundan, kendinizi sadece resmi olarak kabul edilmiş olan başarılarınızla sınırlamayın. Eğer komite bir şekilde sizin diploma ve itimatnamenizi aldıysa, bu o zaman özellikle geçerlidir.

Herhangi bir nitelik, vasıf veya başarı sizi diğer bireylerden ayırıyor mu? Bu niteliğinizi nasıl geliştirdiniz?

Film, kitap, sanat eserlerinden vs. beğendiklerinizi düşünün. Bunlar sizin hayatınızı anlamlı bir şekilde etkiledi mi? Bunlar neden sizin gözdeleriniz?

Hayatınızın en zor anı hangisiydi ve neden? Hayata bakış açınız, bu sıkıntı sonrasında nasıl değişti?

Bir şey için hiç tüm gücünüzle uğraştığınız ve bunu elde ettiğiniz oldu mu? Sizi başarılı kılan neydi?

Bir şey için hiç tüm gücünüzle uğraştığınız ve başaramadığınız oldu mu? Bu durumu nasıl karşıladınız?

Hayattaki her şeyi düşünerek, en çok ne yapıyor olmak isterdiniz şu an? En çok nerede olmak isterdiniz? Sağ veya ölü, en çok kiminle birlikte olmak isterdiniz? Bu sorular en çok neyi sevdiğinizi fark etmenize yardımcı olabilir.

En güçlü ve değişmez kişisel özelliğiniz nedir? Sarsılmaz inançlarınız var mı veya bir felsefeye bağlı mısınız? Arkadaşlarınız sizi nasıl tanımlar? Başvuru yazınızı onlar yazıyor olsaydı sizin için neler yazarlardı?

Sınıf dışında; üniversiteler tarafından aranan vasıflara sahip olduğunuzu gösterecek ne yaptınız? Bunlardan en anlamlısı sizce hangisidir?

En önemli okul dışı veya topluluk etkinlikleriniz nelerdir? Sizi bu etkinliklere katılmaya iten neydi? Bunlara katkıda bulunmayı sürdürmeye sizi teşvik eden neydi?

Gelecek için hayalleriniz nelerdir? Mazinize dönüp baktığınızda hayatınızın başarılı olduğunu düşünmenizi sağlayabilecek olan nedir? Hangi insanlara, nelere veya hangi başarılara ihtiyacınız var? Başvuru yaptığınız okul, geleceğe dair planlarınıza ne ölçüde uyuyor?

Eğer bu sorular önünüzdeki engellere çare olmadıysa, aşağıdakileri deneyin:

1) Ailenizden, arkadaşlarınızdan, iş arkadaşlarınızdan vs. yardım İsteyin.
Eğer kendinizi tanımlayamıyorsanız ve kişisel özellikleriniz kendiliğinden birden aklınıza gelmiyorsa, arkadaşlarınızdan, en belirgin 5 kişisel özelliğinizin bir listesini hazırlamalarını isteyin. Eğer kişiliğinizin bir sureti ortaya çıkmaya başlarsa bu belirgin özelliklerinizi tasvir edebilecek hayat tecrübelerinizi düşünün.

2) Çocukluğunuzu düşünün
Kabul komitesi çocukluğunuzdan ziyade hayatınızın son 2-4 yılıyla ilgileniyorlarsa da şimdiki ilgi ve alakalarınıza kaynaklık eden çocukluk hatıralarınızı düşünmelisiniz. Çocukluktan başlayan ilgileriniz -son zamanlarda anlamını yitirmiş olsa da - hayatınızı en iyi tarif eden bölüm olabilir. Mesela; şiddetli bir yoksulluk, sevdiğiniz birinin ölümü, göç vs. yaşadıysanız, bunu başvuru yazınıza dahil edebilirsiniz. İlgi alanlarınızın sebeplerini ve yetişme sürecinizde nasıl şekil aldıklarını tahlil edin.

3) Örnek aldığınız kişileri düşünün
Çoğu adayın örnek aldığı kimse yoktur ve yalnız bir veya iki insanın derin etkisinde olmaklığı söz konusu değildir. Fakat, örnek şahsiyetleri olan ve bu belirli insanlar gibi olmayı arzu eden adaylar, bu insanların ve onlarda beğendiği özelliklerin değerlendirmesini essaylerinde kullanabilirler.

4) Örnek yazılar okuyun
Bir şiir yazmadan önce kesinlikle eski şiirleri okursunuz. Bir felsefe kitabı yazmadan önce geçmiş filozofları düşünürsünüz. Aynı şekilde; diğer adayların hangi konuları seçtiklerini görebilmeniz için örnek başvuru yazılarını okumanızı öneriyoruz.

5) Hedef belirleyin
Hayat kısadır. Neden hayatınızın 2-6 yılını belirli bir kolej, üniversite veya mesleki okulda harcayasınız? Hedeflerinizi tamamıyla geçekleştirecek yüksek öğrenim programı nedir? Hedeflerinizi göz önüne alırken, geniş düşünün. Çok az insan bir kariyerle tatmin olacaktır. Eğitiminiz ihtiyaçlarınızı karşılayacak ve size tatmin edici bir hayat sunacak mı?

Tüm bunları okuduktan sonra, başvuru yazınız için hala bir fikriniz yoksa, şaşırmayın zira fikir üretmek zordur ve zaman gerektirir. Gerçekten yukarıdaki alıştırmaları ve soruları düşünün. Sizi heyecanlandıracak ve kişiliğinizin belirleyici yanlarını ortaya koyan bir konu olmadıkça adaylarının yüzde 90'ı gibi sıkıcı yazılar yazmaktan kurtulamazsınız. Özgün denemeler yazmanın tek yolu, yaşadığınız tecrübelerle destekleyebileceğiniz bir konu üretmenizdir. Ne yaparsanız yapın başvuru yazısının sizi sıkıntıya sokmasına izin vermeyin. Aksine bu beyin fırtınası işlemiyle keyif almaya çalışın. Mantıklı olarak kendiniz hakkında hiç fark etmediğiniz bir şeyi keşfedebilirsiniz.

İlk basamağı tamamladıktan sonra yazınızda kullanacağınız konular -amaçlarınız, önemli hayat tecrübeleriniz, araştırma deneyimleriniz, ayırt edici yanlarınız, özel başarılarınız gibi- hakkında genel bir fikir edinmiş olmalısınız. Ayrıca artık kabul komitesi üzerinde nasıl bir izlenim bırakmayı istediğinize dair bir fikriniz de olmalı. Essay konusu hakkında fazlaca seçeneğe sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, alan sınırlaması yaparak işe başlamanız gerekiyor. Özgün görünmeyen konu ve yaklaşımları eleyin.

Şimdi, önemli kişisel özellikleriniz ve deneyimlerinizi tutarlı bir bütün haline getirecek konuları düşünmelisiniz. Başvuru essayleri, konu seçimi konusunda büyük serbestlik tanısa da size yöneltilen soruları cevapladığınızdan emin olun. Günde yüzlerce başvuru yazısı okuyan bir kişi üzerinde kalıcı bir izlenim bırakmak kolay değildir, ancak size yardımcı olacak bazı tavsiyelerimiz var:

Başlamadan önce aşağıdaki soruları göz önünde bulundurun:

- Seçtiğiniz konu, hayatınız açısından önem taşıyan, kişisel tecrübelerinizle destekleyebileceğiniz nitelikte mi? Essaye canlılık vermek için bunlar elzemdir.

- Eğer seçtiğiniz, sıklıkla işlenen bir konu ise (spor, aile, seyahat gibi) sizinkini diğerlerinden ayırt eden bir yaklaşımı nasıl geliştireceksiniz?
Başkaları tarafından da ziyadesiyle işlenmiş bir konu mu seçtiniz? Ancak, konuların çoğu defalarca işlenmiştir, bu olumsuz bir şey değildir. Klasik bir konuyu özgün ve ikna edici bir biçimde işlemek sizi başarıya götürebilir.

- Konunuz, başvuru formunda sıralanan bilgileri tekrardan öte geçmeyecek mi? Eğer öyle ise yeni bir konu seçin. Başka yerde bahsediliyorsa yazınızda GPA ve standart test sonuçlarınızdan bahsetmeyin.

- Essayiniz yaratıcı ve ilginç mi? Bir kabul görevlisi yüzlerce yazıyı okuduğu bir günün sonunda sizin konunuzu hatırlayacak mı? Üzerinde bıraktığınız kalıcı izlenim nasıl olacak? Bu sorulara cevap vermek oldukça güç olabilir. Bu soruları cevapladıktan sonra geri dönün ve kendinizi, essayi değerlendirecek kişi yerine koyun. 300 essay okuduktan sonra sizinkini eline aldığını farz edin. Essayiniz, bu yorgun okuyucunun ilgisini çekecek mi? Okuyucunun ilgisini ilk kelimeden itibaren çekebiliyor ve bu ilgiyi yazı boyunca canlı tutabiliyor musunuz? Görevlilerin her yazı için sadece birkaç dakika ayıracaklarını unutmayın. Yalnız konunuzun orijinal olması, yazınızın ilgi çekici ve özgün olmasını temin etmez. Konunun besleneceği deneyimleriniz ve canlı örnekler de ilginç olmalı.

- Konu gerçekten sizi yansıtıyor mu? Sizin için anlamlı bir şeyler ifade ediyor mu? Kim olduğunuz, ne düşündüğünüz, tutkularınız hakkında bir içebakışa sahip mi?

- Konunuz, essay çerçevesi dahilinde işlenebilecek cinsten mi? Mesela, tam anlamıyla 2,000 kelime ile açıklanabilecek bir konu 500 kelime ile özetlendiğinde fazlaca basit ve çoğu açıklamalar ve önemli noktalar atılmak zorunda kalındığı için takip edilmesi güç bir hal alabilir.

- Konunuzu canlı paragraflarla destekleyebiliyor musunuz? Konuyu örneklendirecek geçek hikayeleriniz var mı? Somut örnekler içeren destekleyici paragraflar gelmiyorsa aklınıza, başka bir konu seçmeniz yararınıza olabilir.

- Size sorulan soruları tümüyle cevaplayabildiniz mi? Belirlenen kelime limiti dahilinde tüm noktalara işaret ederek açıklamada bulunabiliyor musunuz? Teknik bir konuda yazmayı planlıyorsanız, konuya ilginizin bir dayanak noktası olduğundan ve mesnetsiz büyük laflar etmediğinizden emin olun. Yazdığınızı okuyacak kişiyi, nörobiyolojiye olan ilginizi destekleyecek hayat tecrübeniz olduğuna inandıramazsanız basit taktiklerle kendisini etkilemeye çalıştığınızı düşünecektir.

- Seçtiğiniz konuyla birçok insanı karşınıza mı alacaksınız? Eğer herkesin düşündüğünüz gibi düşünmesi, politik partilerin arasındaki anlaşmazlıklar vs. hakkında yazarsanız, muhtemelen kabul edilmezsiniz. Hatırda kalmayacak bir yazı yazmaktan daha kötü tek şey olumsuz hatırlanacak bir yazı yazmaktır. Belirli dinlerden, siyasi doktrinlerden veya tartışmaya açık fikirlerden uzak durun. Hala Nietzsche'nin hayatınız üzerindeki etkisi konusunda bir yazı yazabilirsiniz fakat insanların tümünün Nietzsche'nin iddialarını benimsemeyeceğini kabul ettiğinizi belli edin. Bunun yerine Nietzsche'nin sizin hayatınız üzerindeki etkisini yazabilirsiniz, iddialarında neden doğru veya yanlış olduğunu düşündüğünüzü değil. Eğer tartışmalı bir konu sunuyorsanız, karşı fikirleri mütevazılıkla kabul edin.

- Konu tekrar kullanılabilir mi? Eğer tekrar yazmanız gerekse, bu essay'i birkaç farklı başvuru için kullanabilir misiniz?


Yukarıdaki kriterleri değerlendirdikten, öğretmenlerinizin veya iş arkadaşlarınızın veya dostlarınızın fikirlerini aldıktan sonra en az 1-2 ilginç essay konunuzun olması gerekir. Aşağıdaki yol gösterici noktaları da düşünün.

1- Eğer yaşadığınız yoksulluktan nasıl sağ kurtulduğunuz, annenizin geçimsizliği, babanızın içki bağımlılığı hakkında bir yazı yazmayı planlıyorsanız, esas hedefinizin kişisel vasıflarınızı belirtmek olduğuna dikkat edin. Çünkü başınıza gelmiş kötü veya korkunç bir şey, okula kabul edileceğiniz anlamına gelmez. Dokunaklı bir aday olarak hatırlanmak değil, zor koşullar altında etkileyici vasıflar göstermiş aday olarak hatırlanmak isterdiniz herhalde. Bu yüzden, bu konuyla ilgili yazılar en iyiler arasında değerlendirilmiştir. Bu korkunç deneyimi kendi kişisel deneyiminizi büyütecek bir mercek olarak kullanmadıkça, iyi bir yazı yazamayacaksınız.

2- "Farklılık" 1990'ların en çok kullanılan kelimesidir. Bu yüzden çoğu aday kendini farklı yapanın ne olduğunu gösterme yoluna gitmiştir. Ama, yalnızca zenci veya marjinal bir grup mensubu olduğunuzu söylemek görevlileri etkilemeyecektir. Bu bilgiyi içselleştirerek ortaya koyacağınız bir yazı sizin için en iyi seçim olabilir. Konuyu kişisel vasıflarınıza göndermeler yaparak, toplumun ön yargıları ve damgalamalarıyla nasıl baş ettiğiniz, toplum dışına itilmenin üstesinden nasıl geldiğiniz dolayımında ele almalısınız. Kişisel vasıflarınızı, meraklarınızı, motivasyonlarınızı vs. canlı bir şekilde belirtmelisiniz. Özellikle; farklılığınızın, kampüsün, akademik çevrenin ve toplumun düşüncelerine nasıl katkıda bulunacağına vurgu yapın.

3- Açıklamanız kesinlikle gerekmediği sürece zayıf yönlerinizden bahsetmeyin. Olumlu bir intiba bırakmak istiyorsunuz, görevlilere alkol, uyuşturucu, partiler vs.'den bahsetmeniz bu amaca ulaşmanızı engelleyecektir. Kuvvetli yanlarınızı göstermek dururken neden zaaflarınızdan bahsedesiniz?

4- Dürüst olun fakat dürüstlük uğruna değil. Mükemmel bir yazar olmadığınız sürece en iyi, en heyecan verici yazınız gerçekten yaşanmış olaylar hakkında olacaktır. Hayatınız hakkında, kişiliğinizi belirten bir yazı yazın.
alıntı...

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver