Umutlu Ol, iyi Hisset
Umut, genel anlamda bizi harekete geçirmek için güdüleyen ve bu sayede bize iyi olma duygusu veren bir özelliktir. Ayrıca umut, belirlediğimiz hedefe ulaşma beklentimizin duygusal bir öğesi olarak da açıklanır. Modern zamana ait tanımlamalar ise umudun iki boyuttan oluştuğunu gösteriyor. ‘Hedefe yönelik karar verme’ ve ‘hedefe ulaşılabilecek yolları planlama’dan oluştuğu belirtilen umudun, bu tanımıyla bilişsel bir yapısının olduğuna dikkat çekiliyor.
Ne ölçüde umutlu olduğumuzu ise çevresel faktörler (örneğin öğrenme süreci, sosyal ilişkiler) kadar kişilik özelliklerimizin de belirlediği biliniyor. Dışadönük kişilerin, duygusal olarak daha dengeli olanların, yaşamlarında kendi kontrollerinin olduğuna inananların umut düzeylerinin daha yüksek olduğu görülüyor.
İnsan yaşamında önemli yer tutan duygular, genel olarak birbirinden bağımsız olumlu ve olumsuz iki temel oluşumu içerir. Buna göre olumlu duygu, “yaşamdan alınan etkin haz ve keyif” olarak tanımlanırken; olumsuz duygu, “kişinin stres, korku, kızgınlık gibi hoş olmayan duygularının harekete geçmesi” şeklinde tanımlanır. Olumlu ve olumsuz duygularımızın ortaya çıkmasında hem bireysel hem de kültürel farklılıklar önemli yer tutar. Araştırmalar, mutluluk, haz, heyecan, heves ve hoşnut olmak gibi duyguları olumlu duygularla ilişkilendirirken; öfke, kaygı, stres, mutsuzluk gibi kavramların olumsuz duygular içinde yer aldığını gösteriyor.
Stres, depresyon, kaygı gibi olumsuz durumlardan korunmak, yaşam kalitemizi ve mutluluğumuzu arttırmak için umudu geliştirmeye çalışmanın pek çoğumuz için oldukça etkili bir yöntem olacağı unutulmamalı.
Bu yüzdendir içindeki umudunu kaybetme, kendini iyi hisset.
__________________ Kırk yılda bir gibisin... |