Evde Civciv Bakımı
Evde civciv beslemek istiyorsanız gerekli ortam şartlarını hazırlamanız gerekir. Aksi takdirde civcivleriniz ölür.
Civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olmalıdır. Bu süre ne kadar az olursa, o kadar olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Yumurtadan yeni çıkmış 5 kadar civcivin rahatça hareket edebilecekleri bir kutu 40 X 40 cm ebatlarında, 35 – 40 cm yüksekliğinde olmalı. Kutunun üstüne cam bir levha konur. Üst tarafın 5’te biri açık olmalıdır. Hatta yanlardan kutuya birkaç delik açılmalıdır. Kutuda 20 veya 40 watt ampul yakılır; bu ampul ısıtıcı vazifesi görür. Kutunun dibine gazete kağıdı serin, civciv yemini bolca bütün zemine yayın. Yemin bir kısmı bokları tutacak, anında kurutacaktır, özel civciv yemlerinin bu özelliği bir hayli işe yarıyor. Yem azaldıkça yeniden yem serpin. En az günde bir defa kutunun zeminini tamamen değiştirin.
Civcivlerin biyolojik fonksiyonlarında su çok büyük önem taşır. Su vücut ısısını düzenler, bünyeyi serinletir ve ısıyı aynı seviyede muhafaza eder. Hazım sisteminin düzenli çalışmasında, metabolizmada ve artıkların elemine edilmesinde büyük rol oynar.
Civcivlere ilk günden itibaren temiz, taze ve hayvanların ihtiyacı olan besin maddelerini ihtiva eden kaliteli yemler verilmelidir.
Civcivler ilk hafta özel olarak yapılmış plastik, mukavva veya yumurta viyollerini yemlik olarak kullanalabilirler. Üçüncü haftadan sonra ise yuvarlak yarı otomatik askılı yemliklerden ya da otomatik yemliklerden yaralanılmaya başlanmalıdır. Ancak küçük yaşlarda yuvarlak yemliklerde yemlik seviyesinin hayvanların yiyebileceği şekilde ayarlanmasına dikkat edilmelidir.
__________________ Kırk yılda bir gibisin... |