Kaynama Noktasına Etki Eden Faktörler
Kaynama : Sıvıların buhar basınçlarının açık hava basıncına eşit olması durumuna kaynama denir. Kaynama Noktasına Etki Eden Faktörler 1-) Açık hava basıncına bağlıdır. Açık hava basıncının yüksek olduğu yerlerde kaynama noktası yüksek, düşük olduğu yerlerde kaynama noktası düşüktür. 2-) Maddenin saflık derecesine bağldır. İçerisinde yabancı tanecik bulunduran maddelerin buhar basınçları düşük kaynama noktaları yüksektir. Not: Buhar basıncı sıcaklığa saflığa ve sıvının cinsine bağlıdır. Sıvının kütlesine ve hacmine bağlı değildir. 3-) Maddeyi oluşturan moleküllerin moleküller arası çekim kuvvetlerine bağlıdır. Moleküler arası çekim kuvvetleri büyük olan maddelerin kaynama noktaları büyük küçük olan maddelerin ise küçüktür.
(lisenotlari) |