Cevap: Altın Kaplumbağa Böceği
Altın Kaplumbağa Böceği, yaşantısı, özellikleri, gelişim süreci Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
* Pek çok canlının bir kamuflaj taktiği olarak renk değiştirdiği bilinir. * Bukalemun ve mürekkep balığı gibi canlılar, pigment adı verilen, renkli kimyasallar taşıyan bazı özel hücrelerin boyutunu değiştirerek renk tonlarını değiştirirken; Panama altın kaplumbağa böceğinin başvurduğu yöntem ise farklıdır. * Böcek, pigment hücrelerini kullanmak yerine, renk değiştirmek için oldukça farklı bir strateji kullanır. * Charidotella egregia olarak da bilinen bu renk değiştiren böcek, 8 milimetreye kadar büyür. Şeffaf bir kabuğa sahiptir. Bu kabuk, genellikle metalik altın rengini yansıtır. Ancak; böcek rahatsız olduğu zaman altın rengi kaybolur ve kırmızıya dönüşür. * Belçika Numar Üniversite araştırmacıları, elektron mikroskop yardımıyla böceğin kabuğunu yakından incelemiş ve kabuğun 3 katmandan oluştuğunu bulmuştur. En kalın tabaka alttaki, en ince tabaka ise üsttekidir. Her bir katman, daha küçük katmanların paketlenmesinden oluşmaktadır. * Her katman, farklı bir renkte ışığı yansıtır. Bir araya geldiğinde, tüm bu yansımalar altın rengini üretmektedir. Bu 3 katmanın altında, kırmızı pigment tabakası bulunur.
Her bir katmanı oluşturan tabakaların arasında kanallar vardır. Böceğin vücut sıvısı bu kanalları doldurduğunda, katmanlar pürüzsüz olur ve Belçikalı bilim adamı Jean Pol Vigneron’un tabiriyle “mükemmel aynalar” ortaya çıkar. Bu sayede, böcek parlak ve metalik görünür. Bilim adamları ve deneysel araştırmalar sonucu güncel bilim dergilerinde de yer alan bu bilgiler, gerçekten böceğimizin çok değerli ve özel olduğu anlamına geliyor. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Konu Med Cezir tarafından (02 Mart 2013 Saat 22:59 ) değiştirilmiştir.
|