Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Aralık 2012, 22:02   #2
Çevrimdışı
xena
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Su Kaplumbağası Bakımı Ve Akvaryum




Genel Özellikleri

Kızıl yanaklı su kaplumbağası (Trachemys scripta elegans), Emydidae familyasına ait bir kaplumbağa alt türüdür. Kırmızı yanaklı su kaplumbağası veya Singapur kaplumbağası olarak da bilinen bu tür ve alt türleri Amfibik bir yaşama sahiptir ve evcil hayvan olarak dünyanın dört bir yanına yayılmıştır.

Kafalarının yan kısmında, bu türe adını da veren kırmızı, turuncu renkte şeritler vardır. Sarı şeritler olan alt türü Trachemys scripta scripta olarak bilinmektedir. Fiziksel yapıları ve bakımları alt türleriyle farklılık göstermez. Her ne kadar Türkiye'de Singapur kaplumbağası olarak bilinse de anavatanları Kuzey Amerika’nın güney bölgeleri olan, Florida ve Meksika’dır. Bugün milyonlarca kızıl yanaklı su kaplumbağasına ev hayvanı olarak evlerde bakılmaktadır. Evlerde bakılanlardan bazıları çeşitli nedenlerle yerleşim yerleri çevresindeki sulara bırakıldığından, anavatanı dışındaki pek çok yerde de yabani olarak yaşayan örnekleri mevcuttur. Bu yüzden dünya üzerinde geniş bir alana yayılmışlardır.

İlk Adım

1-Kabuk renginin parlak olması

2-Kabuğun çok yumuşak olmaması

3-Hareketli ve aktif olanların seçilmesi

4-Alt kabukta kırmızılık olmamasına

5-Gözler parlak olmalı, kapalı ve şiş olmamalı

6-Kloak ve çevresi temiz olmalı

7-Mümkünse yem yedirmeyi denemeli




Bakım ve Beslenme

1-Küçük fanuslarda veya petshoplarda satılan plastik kaplarda beslenmeye çalışıldığında kısa sürede ölür.(Önemli)

2-Genç kaplumbağa hayvansal yemleri tercih ederken yaşlı kaplumbağa bitkisel yemleri yeğler. Ama gençlere de arada bir bitkisel yem verilmesi gereklidir. Hayvansal yemlerin arasında tatlı su balığı, solucan, salyangoz, küçük yengeç, suda yaşayan böcekler ve onların kurtçukları yer alır.

3-En azından (!!! Akvaryum genişliği kaplumbağanın bağa uzunluğunun 5 katında olması daha doğrudur) 100cm x 50cm x 60 cm (GxDxY) bir akvaryum, bir ısıtma lambası (normal bir flüoresan yetersizdir), bir UV-lambası (güneş ışığı çok önemlidir, doğrudan gelmesi lazım, yoksa UV lambası almak şarttır), hava ve su derecelerini ölçmek için iki adet termometre, suyun ısıtılması için ısıtma çubuğu, ve ısıtma lambası için iki adet timer ve bir su filtresi temel ihtiyacınız olacak.

4-Güneş eksikliğinde küçük dostumuzun kabuğu yumuşar ve ölüme kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir.Bu yüzden yaz aylarında günde 2 saat küçük bir gölge bırakılarak güneş altında güneş banyosu yapılmalıdır.Kış aylarında ise UV-lambası ile bu eksiklik giderilmelidir.

5-Suyun sıcaklığı 22 derecenin altına düşerse dostumuz kış uykusu konumuna geçer eğer dostumuz 4 yaşından küçükse kesinlikle kış uykusuna yatırmayın yoksa bir daha büyük ihtimal uyanamaz.

6-Günde ne kadar yedirilmeli : Kafasının hacmi kadar. Böcek, solucan, üzüm, karpuz, domates, kıvırcık, sarı çiçekli bitkileri yerler. Salyangoz, tatlısu balığı, küçük yengeç yiyebilir.Küçükler günlük, yetişkinler iki günde bir yedirilmeli...1-3 yaş arası protein ağırlıklı beslenmelidirler.

7-Ayak altında ezilebilirler veya yüksek yerlerden kalebodur gibi sert zeminlere düşerek ölebilirler. Sonra da vicdan azabından siz sürünürsünüz. Çok cesur hayvanlardır kaplumbağalar, yüksek yerlerden kendilirini "burda mahsur kaldım" psikolojisiyle aşağı salarlar aman dikkat, kaplumbağanın bi bildiği vardır demeyin...Anlamıyor ölüm pahasına kendilerini sert zemine salabiliyorlar, sadece belki kanepenin üstünden halının üstüne düşmesine müsaade edebilirsiniz...

Kaplumbağa Davranışları

1-Korktukları zaman kakalarını yaparlar.

2-Kaba davranışlar kaplumbağanıza zarar verebilir. Sesi olmadığından kendini ifade edemeyebilir. Ancak kaplumbağalar çok hassas hayvanlardır. Hayata küsüp yemeyerek kendilerini intihar edebilirler.

3-Tosbağayı havaya kaldırınca alt bağasından destekleyin yoksa strese giriyormuş...( Havada yüzmeyi sevmiyor diyelim )

4-Güneşlenirken altına girebilecekleri bir yaprak olsun ki istediği zaman altına girebilsin.

5-Yolculuğa çıkarken içinde sünger ve az miktarda su olan bir kavanozda taşınabilirler. ( Su ayak hizasında olmalı )

6-Gidilen yerde ( yabancıladıklarından ) bir kaç gün yemeyebilirler, normaldir. ( Hava değişimi ve/veya yolculuk stresinin etkisi )

7-Akvaryumun dibinde eşelenmeyi severler.


Yaş ve Cinsiyet

Kaplumbağalarda erkeklerle dişileri ayıran en önemli özellikler; Dişilerde kloaka kuyruk kökünde son bulur, erkeklerde kuyruk dişilere göre daha uzun ve kalındır. Çiftleşmeyi kolaylaştırabilmek için karın altı kabuğu erkeklerde daha kuvvetli ve içe doğru çöküktür. Erkeklerde ön bacak tırnaklarından bir tanesi dişiyi çiftleşme anında kavrayabilmek için daha uzundur. Hayvanat bahçesi gibi yerlerde cinsiyet tayini kan analizleriyle yapılmakta hayvanın dişi ve erkek olduğu öğrenilmektedir. Kandaki Östörojen ve Testesteron hormonları seviyelerine bakılır. Avrupa kaplumbağalarında cinsel olgunluk 12 yaşlarında başlar.

YAŞ TABLOSU



Hastalık ve Tedavi


1-Kabızlık olursa 30 santigrat derecelik sıcak su banyosu yaptırmak iyi gelebilir. Bu yöntem bağırsak içeriğini yumuşatacaktır.

2-Arasıra vücudunu vazelinlemek gerekir.

3-Hastalanınca gözleri şişer, ciğerlerini üşütmüştür hayvan, antibiyotik verilir. 30 dereceye çıkarılır su sıcaklığı.

4-Mikrop kaptıysa teramisin verilebilir. Birçok kaplumbağanın gözü bu şekilde iyileşmiştir. ( Göz için teramisin )

5-Hayvanın 2 gözü de şiştiyse, cildi ve altkabuğu kızıla döndüyse, burnundan fıs diye köpüklü su geliyorsa antibiyotik + uygun koşullar + vitamin + su derinliği azaltılmalı ( HASTAYKEN BOĞULMA İHTİMALİ VAR ) + Gece akvaryumun kağağı kapatılmalıdır. vs..

6-Hem akciğerinde hem böbreklerinde sorun varsa önce akciğerler tedavi edilir, iyileşince böbrekler marbofloksasin ile tedavi edilir, aynı anda hem böbrek hem akciğer tedavi edilirse böbrekler kaldırmayabilir veya aşırı zarar görebilir. ( Ölmedi demek ki zarar dokunmadı diyemezsiniz )

7-İğne arka bacağın ön yüzeyine deri altına yapılır. Ön bacağa iğne yapıyorsa veteriner bidaha ona uğranmaz, selam verilip geçilir.

__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet