tcl , mirc scripting'den farklı....niye?
tcl bir programlama dili.eggdrop ise tcl dili kullanarak üretilmiş programlardan sadece biri.
shell scriptlerinden
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Cisco IOS scriptlerine
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] UNIX sistemler için kullanılabilen eklentilere
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
hatta Mars'a gönderilen pathfinder aracındaki yazılımlara dek
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] geniş bir kullanım alanı olan sürekli gelişen değişen gelecek vaad eden bir dil.
bizle alakalı şöyle bir sorun var: bu dil ülkemizde çokda tanınıp popüler olabilmiş bir dil değil bir java bir C vs gibi değil en azından.henüz değil...
bu dili öğrenmek yada bunla birşeyler yapmak istediğinizde önünüze şöyle bir engel çıkıyor.Tcl dili ile alakalı hiçbir doküman hiçbir inceleme hiçbir pratik uygulama vs gibi yararlanabileceğiniz Türkçe kaynak yok.tüm dökümanlar kitaplar hepsi İngilizce ....
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
henüz programlama öğreten fakültelerde bile bu dil tanıtılıp öğretiliyor değil.yani öğrenmek isteyen bir anlamda kendiyle başbaşa.ne yaparsa kendine yapar.yardım istyebilecek takıldığın yerde soracak kimsende yok.ingilizce dökümanlardan ne kadar anlayabilir öğrenebilirsen ancak o kadar ilerleyebilirsin.
o nedenle eggdrop tcl scripting olayıyla mirc scripting bir tutulabileck kıyaslanacak şeyler değil benim gözümde.mirc scripting öğrenmek kolay niye Türkçe ulaşabileceğiniz bir sürü kaynak var.sorup öğrenebileceğiniz bir sürü usta var...bunda yok öyle bir şey herkez öğrenmeye çözmeye çalışıyor.kiminin bildiğini diğeri bilmiyor.kimi diğerinden birkaç adım önde olabilir ama usta denebilecek tcl hacker denebilecek kimse yok.
gelelim yardım olayına: kişiye özel yada siz isteyin biz kafa patlatır yapıp veririz türü "paylaşımların" yardım olduğuna inanmıyorum.burda verdiğim kodlar içinde şuan benim aktif olarak kullandığım işime yarayan tek bir kod dahi yok.6 botum 3 ayrı sunucuda duruyor ama burda başkasına verdiğim kodların hiçbiri benim işime yaramış değil...karşı taraf yada benzer sıkıntı çeken 3. şahısın işine yaramayacak sadece o isteyen kişiye özel kod yazmak en azından benim için yardım kelimesinin anlamını aşıyor.
birşeyler paylaşıyor yardımlaşıyorsak bu platformda ben bilmeliyim ki burda yazdığım şey gün gelecek aynı sorunu sıkıntıyı yaşayacak başka arkadaşlarında işini görebilecek,o zaman burda harcadığım zamanın boş olmadığını bileceğim.