Cevap: Okullarda tek tip kıyafet dönemi sona eriyor
Önce 4+4+4 dediler, şimdi kıyafet yönetmeliğini değiştiriyorlar, sözde öğrencileri tek tiplikten kurtarıyorlar, sözde onlara özgürce giyinip okuyabilecekleri bir eğitim alanı oluşturuyorlar. Avrupa'ya özenirken, önce ülkenin durumunu gözden geçirmek, değerlendirmek lazım. Tabii bunu devlet adamlarımız daha iyi bilirler öyle değil mi? Okullara gönderilen binlerce yönetmelik var ve okulun koyduğu kurallar vardır. A lisesi, katı kurallıdır. Renkli hırka, kazak bile giydirmezken; B lisesi öğrencilere renkli hırka, kazak, dar pantolon giymeyi serbest bırakır, yani kendi inisiyatifine göre okulu şekillendirebilir. Şimdi burada yok efendim vücut hatlarını belli etmeyecek, yok başka arma olmayacak vs vs. bir sürü şey saymışlar. Peki bunu gerçekten sağlamak mümkün müdür? Asla. Bugün bile lisede kızlar pantolon serbest denildiğinde, dar pantolonları seçiyorsa eğer, böyle bir yönetmelikle nelerin ortaya çıkacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. İşin kural ve yönetmeliğini geçersek, tabii bir de sınıf farklılıklarının meydana getireceği sorunlar olacaktır ki, bu aslında herkesin dilinde olan bir şey. Başbakan '' Herkes çocuğuna alabildiğini giydirir. '' derken, sanıyor ki çok mantıklı konuştum ve olay kapandı. Efendim bu çocuklar ergenliğe girmiş çocuklar, bu çocukların psikolojisi hep birbirinden gördüğü şeyleri istemeye odaklıdır. A bugün şu markanın şu kazağını giymiş, B'nin üzerinde pantolon şu markaymış. Akşam olur eve gidilir, anne baba gelir, konuşurlar ve çocuk sürekli bunları söyleme zorunluluğu hisseder. Bu sadece devlet okulları için değil, özel okullar içinde geçerlidir. Özel okula giden herkes parasını verip mi gidiyor? Hayır. Dişini sıkıp sırf çocuğum daha iyi eğitim alsın, hem de dil öğrensin diye nice zorlukla gönderen memur anne-babaların çocukları da var. Çarşamba günleri okula serbest gelebilirsiniz diyen bir özel okuldaki öğrencinin söylediklerine nazaran bunları yazıyorum. Çarşamba günü parası olanlar çeşitli markaların ürünlerini podyumda sergiler gibi giyinirken, bizim memurumuzun çocuğu her hafta farklı bir şey giyme şansı olmadığı için formasıyla gidiyor ve haliyle diğerlerinin dikkatini çekiyor. Ülkede bu kadar sorun varken, eğitimi iyileştirme adına zerre bir şey yapılmazken, kalkıp da kıyafet yönetmeliğini serbestleştirmek bizi daha ileri götürmez. Neyse işte, diyorum ki bu çocuklar baskı altında hissedecek kendini ve bunalıma girecekler. Adım kadar eminim, çünkü hayat öyle kürsüye çıkıp, önündeki mikrofonla ahkâm kesmeye benzemiyor.
Türban konusuna değinmek bile istemiyorum, her şeyi yavaş yavaş yapıyorlar. Bugün Kur'an dersinde kapanacak, yarın Matematik dersinde kapanacak çünkü Pascal Müslümanmış efenim, ertesi gün Geometri de kapanır; çünkü Pisagor'un babası Müslümanları severmiş diye uydura uydura içine ederler ülkenin.
Biz de izleriz. Sistem böyle olmaya devam ettikçe çocuğumu okula bile göndermem, o derece gözüm dönebilir yani.
Uzun oldu sanırım, ben gideyim.
Beyninizin kılığını değiştirin bence, lazım olur.
__________________ If you can't measure it, it doesn't exist. |