Konu: Kiraz
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Temmuz 2012, 12:39   #2
Çevrimdışı
Sevda
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kiraz - Yaz Döneminin En Sevilen Meyvelerinden Kiraz




Yaz Döneminin En Sevilen Meyvelerinden Kiraz



Yaz döneminin en sevilen meyvelerinden kiraz, lezzetinin yanında faydarları ile bir aspirinden 10 kat daha fazla fayda sağlıyor.
- Kiraz vücudun bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan antosiyanin gibi flavonoidler bakımından zengin olan bir meyvedir. Aynı zamanda C vitamini içeriği ile virüslere ve bakterilere karşı savaşarak bağışıklık sistemini destekler.

- Araştırmacıların yaptıkları inceleme sonucu 20 kiraz bir aspirinle eşdeğer olup, içinde bulunan antosiyanin maddesi E ve C vitaminler de benzer antioksidan etki yapmaktadır. Güçlü bir ağrı kesicidir. 20 kirazda 12-25 mg arası antosiyanin maddesi bulunduğu için bu maddenin ağrı kesici etkisinin, aspirinden 10 kat fazla olduğu tespit edilmiştir.



- Eklem ağrılarını rahatlatmayı ve göz hastalıklarına karşı korumayı sağlayan güçlü bir iltihap önleyici madde olan kuersetin içerir.

- Kiraz, antikanserojen özelliği olan bitki kökenli kimyasal elajik asit bakımından zengin bir meyvedir.

- İçerdiği zengin mineraller ile vücudun su dengesini düzenler. Kabızlığı giderir. Kolesterol ve kan şekerini düşürür ve damar sertliğinin tedavisinde de etkili bir besindir.

- İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olan kiraz, vücudun zehirli maddelerden temizlenmesini sağlar. Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesinin önlenmesinde etkilid
ir.





Kiraz yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinin başında geliyor. Meyve tabaklarının, kokteylerin, pasta ve tatlıların bu kıpkırmızı tadı, köken olarak gülgiller (Rosaceae) familyasından. Kirazın Latince adı Prumus avium… Herkesçe bilinen ve çok da sevilerek yenilen bir ilkbahar-yaz meyvesi olan kirazın, anavatanı da Anadolu olarak bilinmektedir. Kiraz o kadar Anadolu meyvasıdır ki, Giresun’un adı doğrudan kirazın eski bir adından gelmektedir. Tabiatıyla buradan bütün ılıman iklimlere yayılmıştır. Anadolu’nun kuzey-doğusuyla buraya komşu Kafkas arâzisinde bugün bile yaban çeşitlerine rastlanabilmektedir. Bugün yeryüzündeki çeşitleri binbeşyüze yakındır. Üzerinde yapılan genetik çalışmalar ve melezleme yöntemleriyle, meyva kalitesi yükselerek bu çeşitler daha da artmaktadırlar.

Kiraz ağacının, bizde görülmeyen bazı türleri 15 metre yükseğe kadar çıkabilmektedirler. Kiraz ağacı, beş-altı yaşına varmadan meyva vermemektedir. Öte yandan da 60-70 yıl ömürlü olabilen bir ağaçtır. Türkiye’de; aşlama, ballı, bing, dalbastı, karabodur, napolyon, uludağ ve sultânî gibi çeşitleri ün yapmıştır. En irisiyse Napolyon türüdür. Bunun yanında kırmızı, siyah, sarı, pembe ve çilli renkleri vardır.


Tâze yenilen meyvasından başka, hoşaf, reçel ve konservesi de yapılabilmektedir. Bunun yanında; çiçeği, kabuğu, sapı ve yaprağı ilâç olarak kullanılabilmektir. Doğrudan meyvasıysa, A ve C vitaminlarini ihtivâ etmektedir.


Kiraz kanı sulandırıp, temizliyor. Bunun gibi karaciğer ve safrayı temizliyor, böbreklerde biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı oluyor.


Kirazın belli-başlı bir özelliği de belirgin biçimde zayıflatıcı olmasıdır. Halk arasındaki bir deyime göre: Kiraz, kendisini yiyen kişilerin boyunlarını sapı kadar inceltebilirmiş! Kiraz, insan hayâtına o derecede girmiştir ki, Çin ve Yunan mitolojilerinde bile yeri bulunmaktadır.


Kirazın sadece meyve olarak değil kökleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprak ve çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları ile diğer meyvelerden farklı bir meyve ve çok yönlü bitkidir. Ayrıca; Olgun kiraz ağacının kerestesi marangozlukta kullanılır. En iyi pipoların kiraz ağacı kökünden, en kaliteli mobilya ve çeşitli araçların kiraz kerestesinden yapılıyor. Kiraz zamkı ise şapka ve kumaş endüstrisinde ve tıbbi amaçla kullanılıyor. Ağaç kabuğu, yaprakları, çiçekleri, meyve sapı ve çekirdekleri tedavi amaçlı yararlı etkiler taşır. Meyveleri taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilen kiraz, ayrıca reçel, yemek, konserve ya da dondurulmuş gıda olarak değerlendirilebiliyor.

Yapraklan müshildir. Kaynar suya daldırılan yaprakların demlendirilmesiyle hazırlanan infüzyonu içilir.

Etki ve Kullanım Alanları;

  • Kabuğu peklik verici ve ateş düşürücüdür. Bunun için ağacın gövde ya da dallarının kabuğu soyulup kaynatılarak dekoksiyonu yapılır ve içilir.
  • Çiçekleri göğsü yumuşatır ve öksürüğü geçirir. Bunun için ağacın çiçekleri kaynar suya daldırılıp demlendirilerek yapılan infüzyonu içilir.
  • Kiraz ağacının tıbbi bakımından en etkili ve önemli bölümü meyve saplarıdır.


Kirazın meyveleri yenilirken sapları atılmayıp gölge ve havadar bir yerde kurutulursa aşağıdaki tıbbi etkileri taşıyan doğal bir ilaç olarak şöyle sıralanabilir;
  • Kiraz ya da vişnenin meyve sapları idrar söktürücüdür.
  • Böbrekleri ve idrar yollarını temizler.
  • İçerdiği bazı mineraller nedeniyle bedenin su dengesini düzenler.
    Kabızlığı giderir.
  • Bedeni güçlendirici toniktir.
  • Bu etkileri sağlamak için 2-3 tatlı kaşığı kurumuş kiraz ya da vişne sapı alınıp 1 bardak suya konularak kaynama noktasına kadar ısıtılır. Daha sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir.
  • Egzersiz öncesi kiraz suyu içenlerin kas ağrısı sorunu yaşamadıkları belirtiyor. Antioksidan kaynağı kiraz suyu sağlık açısından oldukça yararlı.

Kaynak: Alıntılar



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver