Oruç tutacak olanlar sağlıklı olmak önemli
Ramazan bu yıl yaz sıcaklarının sürdüğü uzun günlerin yaşandığı Temmuz - Ağustos aylarına denk geliyor. Yaklaşık 16-17 saat oruç tutulacak. Bu nedenle oruç tutacak kişilerin, Ramazan ayı içinde beslenmelerinde daha dikkatli olmaları gerekiyor. Oruç tutacaklar bu dönemi zayıflama amacıyla geçirmemeli, sıvı gıdalara ve su tüketimine ağırlık vermeli, aşırı yağlı, şekerli, hamur işlerini, kızartmaları tüketmekten kaçınmalı, israfa kaçmamalı, aç yatan komşularını düşünmelidirler.
Oruç ancak sağlıklı insanların yerine getirebileceği bir ibadettir.
16-17 saatlik açlık süreci ve sıcak havalar özellikle şeker hastaları, kalp ve tansiyon hastaları ve böbrek hastalığı olan kişilerin tıbbi beslenme tedavilerini olumsuz etkiler. Özellikle gün boyunca oluşacak şeker düşüklüğü yaşamsal sonuçlar doğurabilir. Gün içinde aşırı şeker düşüklüğü ve iftarın hemen ardından ortaya çıkacak ani şeker yüksekliği hastaları için son derece risklidir. Bu ölüme neden olabilecek sonuçlara kadar gidebilir. Sıvı kaybı sağlıklı bireyler için de önemli olmakla birlikte, özellikle böbrek hastalarında çok daha önem kazanır. Böbrek yetmezliği olan kişilerde ani böbrek fonksiyon kaybı ile birlikte ciddi böbrek yetmezlikleri ortaya çıkabilir. Özellikle kalp damar, böbrek ve şeker hastaları yüksek risk altındadırlar.
Ayrıca mide ve barsak hastalıkları olanlar, hamile ve emzikli anneler, gelişme çağındaki çocuklar, karaciğer yetmezliği olanlar, hipoglisemisi olanlar, depresyon yaşayanlar oruç tutmamalıdırlar.
Ramazanda sağlığınızı koruyarak nasıl beslenmeniz gerektiğini anlatan yazımızı sitemizde bulabilirsiniz.
Ramazanda sağlıklı beslenme (Diğer beslenme yazıları içinde ve yazarların yazılarında değişik yazılar yer alıyor)
Bazı yemek tariflerinin üzerine tıklayarak tariflerini bulabilirsiniz. ÖRNEK RAMAZAN MÖNÜSÜ Sahur:
Erişteli Yeşil Mercimek Çorba
Çökelekli Salata
3- 4 zeytin ve 1 -2 adet ceviz içi
Tam buğday/çavdar ekmeği
Taze veya kuru meyve
1 bardak tarçınlı süt veya 1 kase yoğurt
Elmalı limonata
Oruç açılması:
1-2 adet hurma veya 3-4 zeytin
1 kase soğuk çorba İftar: Ortalama 15-20 dakika sonra Sebzeli dana kontrfile ızgara
Domatesli, peynirli, patlıcanlı spagetti
Zeytinyağlı taze fasulye
Çoban Salata
Tam buğday/çavdar ekmeği veya pide 1,5 saat sonra:
1 porsiyon Güllaç
1,5 saat sonra:
1-2 porsiyon meyve
Aralarda mutlaka su tüketilmelidir. |