Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Temmuz 2012, 00:58   #1
Çevrimdışı
Liaaa
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Diş Çürümesinin Ve Plaklarının Önlenmesi








Diş doktorunuz, dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı koruyabilmek için birçok şey yapabilir ancak en çok gayret göstermesi gereken kişi sizsiniz. Diş yüzeyi üstündeki bakteri asit üretmek üzere şekeri metabolize ettiği zaman, diş çürümesi meydana gelir. Diş çürümesinin en önemli sebebi, diş plaklarıdır. Bakteriler, diş minesinden beslenen asitler üretir, bu da diş yüzeyinde minik oyuklann oluşmasına sebep olur. Zamanla, bakteriler diş minesinin çürümesine yol açan asit üretir.

Oyuk, diş özüne yakın bir yerde olduğu için, tatlı ve sıcak yiyeceklere karşı hassasiyet artar. Oyuk, özü bakterilere açık hale getirir ve bunun sonucunda enfeksiyona ve dokunun ölmesine yol açar. Diş ölürse, kök kanalı ameliyatı gerekebilir. Olgunlaşmış plak, ayrıca diş eti itihabı ve, bir diş eti hastalığı olan periyodontit hastalık-lannın da sebebidir. İyi haber ise, plakları, ve iple dişlerinizi düzenli olarak fırçalayarak ve iğle temizlenerek çıkartabilirsiniz.

Fırçalama, İple Temizleme Ve Ağız Çalkalamak
Diş plaklarının önlenmesi için, dişlerinizi günde en az iki kez, sabah ve yatmadan önce, yumuşak kıllı bir fırçayla fırçalayınız. Mümkünse,bir dişin üzerine eğiniz ve hafifçe yukarı-aşağı hareketiyle ovalayın. Diş ipi kullanmak, öğrenilen bir beceridir. Henüz kullanmaya başladıysanız sabırlı olun, kullandıkça daha kolaylaşacaktır.

Gargaralar birçok amaca hizmet eder. Florür içeren gargaralar, diş çürümelerini önler; antiseptik ağız gargaralan kötü kokuya sebep olan bakterileri, geçici olarak öldürür.
Dolgular Ve Florür
Dolgu, çocuklarda, diş çürümesini engellemenin en iyi yollanndan biridir. Diş çürümesi, genellikle öğütme dişi olan azı dişlerinin, üstünde ve kenarlarındaki çatlak ve aşınmalarda başlar. Diş doktorunuz, plastik bir kaplama olan ve dolgu denen bir malzemeyi uygular; bu, yiyeceklerin ve bakterilerin diş minesinde barınmasını engelleyen fiziksel bir bariyer oluşturur.


Florür de çürümeyi engellemek için gerekli olan bir araçtır. Bazı bölgelerde, doğal olarak suyun içinde bulunur; bazı diğer bölgelerde ise suyun içine katılır. Çocuklar, florür içeren sulardan çok faydalanırlar, zira florür diş gelişimi sırasında alınır ve dişlerin kendinde de bulunur.
Çocuğunuz, florürü zenginleştirilmiş su içmiyorsa, 6 aylık olduktan sonra florür tableti veya florür damlası kullanmalıdır; doktorunuzdan, florür içeren ürünler önermesini isteyiniz.
Diş doktorunuz veya sağlık uzmanınız, 6 aylık aralıklarla, dişinize doğrudan florür boyası yapabilir. Bu lokal flüorid tedavileri, radyoterapi, ilaç veya hastalığa bağlı olarak ağız kuruluğu çeken yetişkinlere de önerilir.


Diyet Ve Yaşam Biçimi

Yemek alışkanlıklarınızın tüm sağlığınız ve buna bağlı olarak diş ve diş eti sağlığınızın üzerinde belirleyici bir etkisi vardır. Ağızda başlayan sindirim süreci, özellikle karbonhidratlı (tatlılar ve nişasta içeren) yemekler yedikten sonra diş minesini eriten bir asit üretir. En iyi hareket planı, her yemekten ya da atıştırmadan sonra dişlerinizi fırçalayarak asidi atmaktır.
Sigara içmek veya tütün çiğnemek, tüm vücut sağlığınıza getireceği belirleyici risklere ek olarak, dişlerinizin lekelenmesine, periyodentite ve ağız kanserlerine yol açabilir. Tütünden lekelenen dişler, bakterilerin büyümesine yol açar ve bu diş çürümesine sebep olur. Sigarayı bırakmak en iyi ilaçtır.
Dişlerde oluşabilecek bazı hasarlar, yaşam biçimini değiştirerek önlenebilir. Bazı sporları yapmak, ağız yaralanması riskini arttırır. Standart atletik ekipmanın bir parçası olarak, mutlaka ağız koruyucu kullanın.
Diş Kontrolleri

Bir diş kontrolü, diş doktorunuza, ağzınızın tüm kısımla-nnı inceleme olanağı verecektir; dudaklar, diş etleri, dil, dişler, ve dişlerinizi taşıyan kemikler. Yılda iki kere diş kontrolü planlaması yapınız, böylece diş doktorunuz, dişlerinizin çürüme durumunu, plakların gelişmesini ve tüm sağlık durumunuz açısından diş etlerinizi kontrol edebilir. Ağzınızdaki başka hastalıklara da bakacaktır. Çocukların ilk genel diş kontorlu 3 yaşını geçmemelidir.Diş doktoruna ilk defa gidiyor sanız, sağlık hikayenizle ilgili biher öğünden ve aüştırmadan sonra da fırçalayınız. Her 3-4 ayda bir, diş fırçanızı değiştiriniz.

Diş macununuz florür (oyuklan önleyen bir mineral) içermelidir. Diş taşını (Kalkulus-tartar olarak da bilinen; plaklar fırçalanmadığı ve iple temizlenmediği m oluşan sert madde) kontrol ?da tutan bileşenleri içeren diş macunlan da, yoğun tartar üreten kişilere yardımcı olur. Buna karşın, bu diş macunlan dişetlerinizi tahriş edebilir, böyle olunca en iyisi diş doktorunuza, size neyi önerebileceğini sormaktır.Diş fırçalamanın mekanik hareketi, temizleme işinin en büyük kısmını oluşturur.

Alıntı..


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver